NY VERSJON: Apple-sjef Steve Jobs kunne lansere den nye versjonen av iPhone i dag. Foto: Reuters

iPhone endelig med 3G og GPS

...og den kommer til Norge

(VG Nett) I kveld kunne Apple-sjef Steve Jobs endelig trekke sløret av den nye iPhone-versjonen.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Som forventet lanserte Apple en 3G-utgave av mobilen under hovedtalen på konferansen.

En undersøkelse viste at mange etterspør en raskere versjon av iPhone, sammen med en billigere utgave.

Den nye versjonen av iPhone blir tynnere, får et sort plastdeksel bak og enda bedre lydkvalitet, skriver nettstedet MacRumors. Med 3G lover Apple en standbytid på 300 timer, en taletid på 10 (med «gammeldags» 2G-overføring) timer eller 5 timer (med 3G-overføring) eller 24 timers musikkavspilling.

Andre hadde forventet seg at Apple skulle innebygge en GPS i iPhone, og det ble også presentert på konferansen. GPS-en vil bli knyttet opp mot Google Maps, i likhet med tjenesten som allerede er bygget inn i iPhone.

Til Norge 11. juli

3G-versjonen lanseres 11. juli i flere land. I Norge er det klart at NetCom skal ha den ettertraktede mobilen, her lanseres den også samme dato. Telia Sonera-sjef Kenneth Karlberg er tydelig fornøyd med avtalen.

- Avtalen med Apple om å tilby en 3G-iPhone er et nytt strategisk steg for oss i utviklingen av det mobile bredbåndsmarkedet, sier han i en pressemelding.

Prisen er også satt ned, den billigste iPhone-en koster nå litt over tusen kroner i USA, med to års bindingstid. Nytt i runde 2 med iPhone er også to farger på mobilen; sort og hvit. Kun de dyrere modellene får valget med flere farger.

Mobil tjeneste

En av de nye lanseringene det hadde vært mye spekulasjon rundt, var en mystisk tjeneste kalt MobileMe. Det ble avslørt at Apple hadde kjøpt et domene med navnet me.com, og ryktene startet rundt hva som kunne komme der.

MobileMe-tjenesten er en slags Exchange for menigmann, en tjeneste som sender e-post, kontakter, kalenderoppdateringer og bilder rett til eller fra iPhone. Dermed er det ikke behov for å synkronisere iPhone med maskinen for å å ha en fullt oppdatert kontaktliste, det sendes over automatisk dersom man abonnerer på tjenesten.

Tjenesten vil erstatte den aldrende .Mac-tjenesten, der man kunne abonnere på e-post, sikkerhetskopiering og weblagringsplass. Nåværende .Mac-kunder vil bli oppgradert til MobileMe-tjenesten.

Nye programmer

Under konferansen kunne Jobs også presentere flere nye programmer for iPhone. Spillprodusenten Sega viste en versjon av deres Super Monkey Ball som kan lastes ned på iPhone og styres ved å vippe på mobilen. Nettauksjonen eBay presenterte også et program som gir raskere og mer spesialisert tilgang til deres auksjoner. Nyhetsbyrået AP har laget et program som henter inn nyheter, bilder og video til iPhone, basert på hvor eieren av mobilen befinner seg.

Et firma som spesialiserer seg på medisinske programmer lanserte et bildevisningsprogram for leger. MimVista tar røntgenbilder og 3D-skanner ut fra legekontoer og inn i lommen hos legene, som kan se bildene og gjøre avanserete visningsvalg rett på iPhone.

Løser floke

Programmene kommer som perler på en snor, etter at Apple tidligere i år åpnet opp mobilen for alle programmere. Et av problemene som står igjen for programmererne er allikevel hvordan de skal få programmene til å kjøre hele tiden på iPhone.

Apple vil ikke la programmererne ha mulighet til å la sine programmer stå og tappe batteritid kontinuerlig, og lanserer en tjeneste for de som trenger kontinuerlig oppdatering. Men i stedet for at programmet kjører hele tiden, lukkes det og når det får et signal fra Apple om at det trenger å stares, våkner det til liv igjen. Programmererne kan selv velge å sende signalet via Apples servere, en ny måte å tenke på mobile programmer.

En rekke nye funksjoner i programversjon 2.0 løser også mindre problemer folk har med iPhone, som hvordan slette en stor mengde e-post, lagring av e-postbilder til bildebiblioteket og stikkordssøking i kontaktdatabasen på iPhone.

Den samme oppdateringen vil komme til Apples iPod touch, men ikke gratis. For iPod touch-eierne vil oppdateringen koste 9,95 amerikanske dollar, litt under 50 norske kroner. For iPhone-eiere er oppdateringen gratis.

Lanseringene kom på Apples WWDC-konferanse i San Francisco mandag kveld. Hovedpoenget med konferansen som er ikke å lansere nye produkter, men å oppdatere Apple-programmerere på siste nytt. IPhone spiller dermed annenfioling til Apples operativsystem, som er den egentlige stjernen i showet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder