La mobilen hjelpe deg opp av sofaen. Foto: Istock

La mobilen hjelpe deg opp av sofaen. Foto: Istock

Brenn julefett med mobilen

Lagt på deg i julen? Nyttårsfortsetter på gang? La mobilen hjelpe deg å finne formen.

Marius S. Eltervåg (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiTek.no - Tester, guider, teknologi

Statistisk sett er sannsynligheten stor for at du har planlagt å legge bort noen dårlige vaner, og erstatte dem med nye, sunne alternativer etter årsskiftet. Om du skulle ha planer om å for eksempel begynne å trene, er du langt fra alene.

Hver januar er det knapt ståplasser igjen i landets treningssentre, mens det noen uker senere er tilbake til normalen igjen, og nykommerne dukker opp sjeldnere og sjeldnere.

Dersom du ikke vil være blant dem som sakker ut, kan mobiltelefonen være til stor hjelp. Her er noen enkle grep som kan klistre fast treningsrutinene dine.

Betydningen av uttrykket «i morgen»

Her er tre veldig vanlige tanker som har en tendens til å dukke opp når spinningsykkelen og manualene står på dagsordenen:

- Det kan umulig skade å vente med treningen til i morgen. Treningsenteret forsvinner jo ikke, akkurat.

- Hvilke deler av kroppen var det nå igjen jeg skulle trene i dag? Best å sette seg ned å lage et treningsprogram, og heller ta det i morgen.

- Oihoi, reprise av Friends på TV. Får ta treningen i morgen.

Det de aller fleste av oss vet innerst inne, selv om vi selvsagt ikke innrømmer det, er at i morgen ikke betyr i morgen, det betyr oftest veldig mye lenger frem i tid, og i mange tilfeller er det identisk med aldri.

Bruk kalenderen!

Derfor er det viktig å planlegge. Og det bruker du mobilkalenderen din til.

Det skal ikke mange minuttene med tasting til før du har en god plan for måneden som kommer. Plukk ut de dagene i uken du mener du kan greie å troppe opp på treningssenteret, lag en alarm, for eksempel et kvarter før du skal være ute av døra, og før opp øvelsene du har tenkt å gjøre. Mer komplisert enn dette trenger det ikke være.

Selvsagt kan du legge inn vektbelasting, varighet på spinningøkten og andre detaljer, men det viktigste er at du har en plan. Hovedfunksjonen i kalenderplanen din er å få deg gjennom den vanskeligste distansen i kardiotreningen din: Dørstokkmila.

Dersom du kjenner deg selv såpass at du vet at å ha en plan ikke nødvendigvis løfter deg opp av sofaen, kan du alliere deg med samvittigheten din. Legg inn treningsøktene som "gjøremål", slik at du kan huke av når du har fullført svettingen, og ikke fall for fristelsen til å huke av de dagene Grandiosa og film skyter i stykker vanene dine. Etterhvert ender du opp med en fin liste fullførte gjøremål, eller en stygg liste i den andre retningen.

Et annet grep er å få med seg en venn på opplegget ditt, slik at du forplikter deg overfor andre enn deg selv når det kommer til oppmøte til riktig tid.

Ikke brukt kalenderen før?
* Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler»

Lag handlelister

Foto: Istock

Skal du begynne å trene fast, er kostholdet viktig. Hvor ofte du skal spise hver dag og hvor mye av gangen, er ekspertene der ute ikke helt enige om, men det ser ut til å være en felles oppfatning at ofte og lite er langt bedre enn sjelden og mye.

Innholdet i det du spiser er selvsagt relevant, og hva du spiser avhenger i høyeste grad av hva du har i kjøleskapet ditt. Om du er sulten, tom for alle sunne matvarer, og det ligger en Grandiosa med kjøttdeig og løk i frysen. Vel... Ikke kom å påstå at du kler på deg og går til butikken.

Trikset er å ikke gå tom for "riktige" matvarer. Sunne basisvarer som ris, pasta og poteter har lang holdbarhetstid, og bør til enhver tid finnes på kjøkkenet. Alle disse kommer i store pakninger, og kan dermed handles inn for flere uker fremover.

Det samme gjelder både fisk og hvitt kjøtt, for eksempel kyllingfiléter. Dette kan du selvsagt kjøpe i ferskvareversjon flere ganger i uken, men det er langt billigere og mindre truende for kostholdsplanen din å handle dette i ett- og tokilosposer i frossen versjon.

For å gjøre innkjøpsrutinene bunnsolide gjør du følgende:

* Lag en fast handleliste over sunne matvarer med lang holdbarhet. Lagre denne som et notat.
* Sett en fast alarm i kalenderen, for eksempel mandag annenhver uke, der du minner deg selv på å lese handlelisten, og handle inn det som er gått tomt.
* Kom deg på butikken.

Ikke vær overoptimistisk

En vanlig feil, kanskje særlig i sammenheng med nyttårsfortsetter, er å legge listen for høyt. Det er viktig å huske at du ikke trenger å gjøre alt på en gang. Du må aldri finne på å kjøre en pangstart med 7 dagers trening i uken og en diett som utelukkende består av helsekost.

Like viktig som selve treningen, er det nemlig å få nok hvile. Har du aldri trent før kan én til to dager i uken være nok i starten, så kan du heller øke på når rutinene sitter som de skal. Det er lett å få en knekk dersom du tror du kan skifte ut samtlige dårlige vaner over natten.

Og du skal ikke ha dårlig samvittighet fordi du fråtser i burger, brus og sjokolade på lørdagen, dersom du har gått fra null til to dagers trening i uken, samtidig som kostholdet ditt ellers er på bedringens vei. Èn dag fra eller til betyr absolutt ingenting, så lenge du ikke skeier ut de påfølgende dagene.

På lørdager kan det altså være en idé å få mobilen til å holde kjeft.

Ta bilder

Før du går i gang med treningen, bør du ta et bilde av deg selv med mobilen. Når det har gått to uker tar du et nytt, og etter to nye uker enda ett. Du vil bli overrasket over hvor synlig fremgangen er, i forhold til hvor synlig du trodde den var. Helt garantert.

Et tips er å ta bildet i et speil, slik at du får med hele figuren, både forfra, bakfra og fra siden.

Lag treningsblogg

En treningsblogg kan være en fin motivasjonsfaktor. Hver gang du er på toppen av et fjell, klokken på treningssykkelen viser et visst antall minutter, eller du har nådd andre mål, kan du ta et bilde som dokumenterer dette, og laste det opp til bloggen din.

Ha som mål å laste opp et bilde per treningsdag, og se bloggen din vokse. Selvsagt skal du med jevne mellomrom minne omgangskretsen din om bloggen, så skal du ikke se bort i fra at også et par av disse etterhvert finner frem treningstøyet.

Ta tiden - og få den til å gå

Dersom du først og fremst satser på kondisjonstrening er tidtakingsfunksjonene i mobiltelefonen din essensielle. Løper du for eksempel den samme strekningen to ganger i uken kan du bruke telefonens stoppeklokke for å holde oversikt over fremgangen fra gang til gang. Dersom du ikke har stoppeklokke kan du bruke alarmfunksjonen, og stille den til å ringe når det har gått like lang tid som du brukte på sist runde. Så er det bare å komme seg til målet før den ringer.

Selv om tidtakingsfunksjoner først og fremst forbindes med kondisjonstrening, kan du lett slenge dem inn i styrkeøktene. Du kan blant annet stille inn alarmen til å ringe etter to minutter, og ta så mange armhevinger du greier frem til den gir lyd fra seg. På denne måten holder du ikke bare orden på fremgangen, men har også en motivasjonsfaktor for å holde ut lenger. - Du gir deg vel ikke før alarmen har ringt?

En ting som er sikkert er at trening kan være ugudelig kjedelig. Dersom mobiltelefonen din har musikkspiller, noe de fleste telefoner har i dag, kan du gjøre øktene langt mer underholdende ved å fylle opp minnet med yndlingsmusikken din. I tillegg til at tiden går fortere, vil du også holde ut lenger, ettersom musikk setter fart på energien.

Ny musikkmobil til jul?
* Slik bruker du mobilen som MP3-spiller»

Kom deg opp av sofaen

Dersom du har lest denne artikkelen, er det stor sjanse for at du er blant de som ruger på et nyttårsfortsett som har med trening å gjøre. Vi anbefaler at du setter deg ned og finner en dato for når nye og sunnere rutiner skal innføres, og kommer i gang. Ha i bakhodet at det slett ikke tar mange ukene før treningen ikke lenger er et ork, men et friskt og energiskapende innslag i hverdagen.

Les flere mobilsaker hos Amobil.no»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder