ADVARER MOT NYTT VIRUS: Vidar Sandland fra Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) advarer mot et nytt datavirus som sprer seg via Facebook. FOTO:TERJE BRINGEDAL/VG Foto:Terje Bringedal,VG

Advarer mot virus på Facebook

Et virus sprer seg nå på Facebook. Sikkerhetseksperter advarer nå brukerne og ber dem være på vakt.

 • Hege Lyngved Odinsen

Artikkelen er over fem år gammel

Det var først det danske sikkerhetsselskapet CSIS som i dag gikk ut med advarselen. Ifølge selskapet kan viruset oppnå en viral effekt ved at man installerer en utvidelse til nettleseren. Dette oppstår ved at viruset tagger 30-50 tilfeldige venner og bekjente på Facebook med en melding kalt «Private V1DEO» med referanse til Youtube, skriver Telenor på sine hjemmesider.

Lenken peker så til en nettadresse som ikke har noe med Youtube å gjøre. I stedet får man beskjed om at videoen ikke kan spilles av og man blir bedt om å installere en utvidelse som kalles «Premium Code». Hvis brukeren aksepterer denne installasjonen, vil ormen spre seg til andre brukere på Facebook, skriver danske CSIS på sine hjemmesider.

LES OGSÅ:Facebook får kritikk for ny venne-funksjon

– Spres i Norge

Hos Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) opplyser seniorrådgiver Vidar Sandland at de har fått henvendelser om dette viruset i dag.

– Det betyr at viruset har nådd Norge og er i spredning. Og det er all grunn til å være på vakt mot det ettersom relativt få antivirus-programmet klarer å få uskadeliggjort viruset, sier Sandland til VG.

Ifølge virustotal.com er det bare 10 av 56 antivirusprogram som holder viruset borte foreløpig. Sandland sier noe av det viktigste du kan gjøre er å IKKE laste ned programmer eller utvidelser som du ikke vet 100 prosent hva er for noe.

– Besøk heller produktets hjemmeside for å se om det faktisk finnes oppdateringer eller utvidelser, er Sandlands råd.

Fristelse og tillit

– Det vi ser her er en klassisk fremgangsmåte fra svindlere på nettet. De spiller alltid på tre ting; fristelse, frykt og tillit, og her misbruker de tillit ved at det ser ut som venner sender fristende linker via Facebook, sier Vidar Sandland.

Han påpeker at det er viktig at forbrukere alltid har en sunn skepsis til hva de mottar av informasjon og innspill på nettet.

– I dette tilfellet blir du ikke infisert av viruset dersom du bare klikker på linken og lar være å innstallere programmet/utvidelsen. Det er først etter å ha akseptert å innstallere programmet/utvidelsen at du blir infisert, forklarer Sandland.

Han kjenner ikke til det endelige formålet med viruset, men bakmennene ønsker ofte å bruke denne type angrep til reklame/salg eller til å hente ut sensitiv informasjon som for eksempel brukernavn/passord, kredittkort opplysninger etc.

MENINGER: Kjære Facebook-venner. Jeg har forlatt dere. Jeg la ut en avskjedsmelding før jeg logget ut for godt.

Facebook: – Jobber mot svindel

Hos Facebook opplyser Peter Münster at de har automatiserte systemer og egne team som hver dag jobber for å blokkere virus og annen svindel. Mange av disse blir raskt slått ned på.

– Når vi oppdager en link som fører et sted hvor folk kan få skadet sin datamaskin, da blokkerer vi linken og forhindrer at den blir delt andre steder på Facebook, sier Münster til VG.

Noen av disse svindelforsøkene viser seg å være ganske harmløse, mens andre installerer skadelige program på folk sine datamaskiner.

– Derfor har Facebook samarbeid med for eksempel finske F-Secure. Slik kan vi gi folk en gratis og enkel mulighet til å rense sine maskiner fra skadelige programmer. Vi gir også folk en mulighet til å gjøre kontoen enda mer sikker mot denne type problemer, og det kan folk lese på facebook.com/help , sier Münster. Han legger til at den beste løsningen er å bare klikke på linker du stoler på.

Tre gode råd

Vidar Sandland deler sine tre viktigste råd for å ikke bli rammet av virus på nettet:

1. Ha en oppdatert antivirusprogram

2. Vær kritisk når du klikker eller følger lenker, da spesielt om de skal få deg til å gjøre noe, f. eks installere program eller gi fra deg sensitiv informasjon

3. Ikke alltid stol på det som ser ut som å være fra en venn, det kan være en venn som er misbrukt av svindlere og som nå prøver å svindle deg.

Mer om

 1. Sosiale medier
 2. Teknologi

Flere artikler

 1. NB! Nytt Facebook-virus sprer seg

 2. Postens logo misbrukes av svindlere

 3. Advarer mot bølge av kidnappings-virus: – Tar dåpsbilder og bryllupsbilder

 4. 22-åring bremset hackerangrepet

 5. Advarer mot ny trend: Slik blir du svindlet av «lik og vinn»-konkurranser på Facebook

Fra andre aviser

 1. Her er trikset for å unngå Facebook-virus

  Bergens Tidende
 2. Her er trikset for å unngå Facebook-virus

  Bergens Tidende
 3. Her er trikset for å unngå Facebook-virus

  Fædrelandsvennen
 4. 7 ting du må vite om pornoviruset

  Bergens Tidende
 5. Svindelnettsider utgir seg for å være Aftenposten i forsøk på å få tak i kredittkortopplysningene dine

  Fædrelandsvennen
 6. Nytt Facebookvirus kaprer PC-en din og graver etter kryptovaluta

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no