Foto: Istock, Montasje av Vegard Haugen

Få mest ut av TV-kvelden med disse appene

Bruker du en annen dings samtidig som du ser på TV? Da er du i så fall ikke alene.

  • Vegard Haugen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Ifølge Google gjør hele 77 prosent av TV-titterne det, og 49 prosent av dem lar øynene veksle mellom TV-en og en smarttelefon. En global undersøkelse fra Ericsson viser også at 62 prosent bruker sosiale medier og forumer til å diskutere det de ser på TV-en.

Smartmobiler og nettbrett har forandret måten mange av oss ser på- og bruker TV-en allerede, og dette er nok bare starten. TV-kanaler, TV-selskaper og filmtjenester tilbyr allerede egne apper som du kan bruke samtidig som du ser på TV.

Mange andre apper har dessuten TV-titterne og filmentusiastene som målgruppe. Det begynner å bli en del apper du "må ha" hvis du skal opprettholde statusen som en TV-slave som følger med i tiden.

Begrepet "må ha" er selvfølgelig litt overdrevet. Poenget er at hvis du først har en smartmobil og samtidig liker å se på TV og filmer, finnes det flere apper som kan være med å berike TV-opplevelsen din. Her er våre favoritter:

IMDb.com

Internet Movie Database (IMDb) er en meget populær web-tjeneste om film som på eksemplarisk vis har blitt tilpasset mobile plattformer. Via den enorme databasen kan du sjekke det aller meste om filmer og TV-serier, skuespillere, regissører, anmeldelser, lydspor, "visste du at"-fakta, sitater og mye mer. Med en valgfri IMDb-konto kan du i tillegg gi karakter på det du har sett, samt samle filmer i en såkalt "Watchlist", altså en liste over alt du har planer om å få med deg.

Grunnen til at IMDb.com er en helt essensiell TV-app er nettopp det at du kan søke opp nesten alt du måtte lure på som har med en film eller TV-serie å gjøre. Hvor ofte har det vel ikke hendt at du har sett en skuespiller i en film og lurt på hvor du husker ham eller henne fra? Med IMDb-appen kan du enkelt finne det ut.

Last ned IMDb.com til Windows Phone, iPhone eller Android

SoundHound eller Shazam

Med SoundHound eller Shazam kan du få mobilen til å gjenkjenne hvilken låt som spilles i filmen eller TV-programmet. Med et enkelt tastetrykk tar du opp et kort lydklipp og får - som oftest - vite navnet på både artist, låt og album. Søkene dine lagres i appen, slik at du kan sjekke dem senere. De to appene er etter vår erfaring omtrent like bra, men det hender at den ene finner en låt som den andre ikke fant, og omvendt.

I USA får du for øvrig ekstra info om TV-showene hvis du bruker Shazam, og kommer disse funksjonene til Norge blir denne appen selvsagt enda bedre egnet til bruk foran TV-en.

Last ned Shazam til Android, iPhone eller Windows Phone

Last ned SoundHound til Android, iPhone eller Windows Phone

Viamo

Den norske appen Viamo lar deg sjekke TV-guiden, finne ut hvilket program du ser på, søker opp interessante fakta knyttet til programmet, viser hvem som leder programmet, kort oppsummering av episoder i serier og så videre. Du får også linker til blant annet Wikipedia, IMDb og YouTube for mer informasjon.

La oss si at du switcher over på NRK og begynner å se et naturprogrogram som plutselig blir ganske interessant. Dette er kanskje ikke helt din sjanger, men du får lyst til å se mer av akkurat dette programmet. Med Viamo kan du trykke en knapp som lytter til lyden av TV-en og som gjenkjenner programmet. "Jordas kretsløp," i dette tilfellet, som Viamo opplyser at heter "Orbit: Earth's Extraordinary Adventure" på engelsk, laget av BBC, med Kate Humble og Helen Czerski som programledere. Egentlig alt du trengte å vite med et lite tastetrykk. For andre programmer har det derimot vært skuffende lite info.

Som oppslagsverk fungerer Viamo rimelig bra, men potensialet er tilsynelatende større. Dessverre har utvikleren (radiokanalen P4) valgt å tvinge brukerne til å logge på med sin private Facebook-konto, fremfor å tilby dette som et valgfritt alternativ til en egen, mindre privat brukerkonto. De som velger å gi Viamo tilgang til Facebook-profilen sin, kan nemlig meske seg i tjenester som blant annet chat, favorittlister, historikk og påminnelser. Kanskje er Facebook-login årsaken til at Viamo lunkne tilbakemeldinger i applikasjonsbutikkene, men vi synes uansett den er verdt å laste ned. Til bruk en sjelden gang i blant.

Last ned Viamo til iPhone eller Android

Les også: Norsk app vet hva du ser på TV-en

Get Glue

Den amerikanske appen GetGlue har en god del funksjoner som norske Viamo mangler, men fungerer samtidig på en litt annen måte. Her kan du "sjekke inn" på TV-programmer og filmer du ser på (eller spill du spiller og artister du hører på), og dermed få anledning til å chatte med andre som ser eller hører det samme som deg akkurat nå. Utvikleren har også gjort noe smart ved at du som "fan" får ulike virtuelle klistremerker for forskjellige oppgaver du gjør via GetGlue. Eksempelvis får du et Penny-klistremerke ved å sjekke inn på The Big Bang Theory første gang, mens du må sjekke inn mange ganger for å kvalifisere til Sheldon-merket. Gøy for noen. Ellers kan du "like" filmer og serier, og se hva andre har kommentert om dem.

Vi synes ikke alle funksjonene er like morsomme, men GetGlue gjør i det minste et helhjertet forsøk på å få TV-tittere til å gro fastere fast i sofakroken. Dessverre for oss nordmenn er den overveldende overvekten av innholdet skreddersydd for amerikansk TV- og film, men den er absolutt brukbar hvis du liker combo-en sosiale medier og TV, film, musikk og spill. Logg inn med Facebook ELLER opprett egen GetGlue-konto med e-posten din; Her får du valget.

Last ned GetGlue til Android, iPhone, iPad eller en uoffisiell GetGlue-app til Windows Phone.

Xbox SmartGlass

Har du en Xbox 360-konsoll bør du ganske enkelt skaffe deg appen Xbox SmartGlass også. Denne gjør nemlig mobilen din om til en interaktiv fjernkontroll for Xbox-en. Har du prøvd å skrive noe med den vanlige Xbox-kontrollen vet du at det er langsomt og tungvindt, og det er kanskje først og fremst her at appen har en nyttig funksjon. For øvrig kan du sjekke profilen din, om vennene dine er logget på, hvilke spill du har og så videre.

Xbox SmartGlass kan du bruke når du skal surfe på Internett via konsollen, eller hvis du for eksempel skal søke etter noe på Netflix, Viaplay eller andre filmtjenester som er tilgjengelig til Xbox. Du kan også styre enkelte Xbox-apper og Xbox-spill med Xbox SmartGlass.

Last ned Xbox SmartGlass til Windows Phone, Android eller
iPhone

Dette er bare en håndfull applikasjoner du kan bruke ved siden av TV-en: Finn enda flere gode TV-apper her »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder