Foto: Istockphoto

Foto: Istockphoto

PC-en din kan være koblet til krim-nettverk

Her er verktøyene som avslører om datamaskinen din er koblet til et kriminelt nettverk.

PC World Kirsti Østvang
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
PC World | Computerworld

Kriminelle nettverk på internett, såkalte botnett, er på sterk fremmarsj. Et botnett er et nettverk der en stor gruppe datamaskiner er koblet sammen for å utføre ulike typer angrep på nettet.

Programmene som brukes for å lage et botnett, ligger skjult i datamaskinen, og i de fleste tilfeller vet ikke brukeren at pc-en er en del av et botnett. Tall fra det internasjonale sikkerhetsselskapet Trend Micro viser at så mange som 100 millioner PC-er kan være infisert verden over.

LES OGSÅ:Sikkerhet i Windows 7

De fleste botnett spres via en trojaner eller et virus. Et fremgangsrikt botnett kan bestå av tusentalls datamaskiner, som kalles zombier, over hele internett. I de fleste tilfeller har eierne av datamaskinene ingen anelse om at de er med i et kriminelt nettverk som brukes til ulovlige angrep av ulike slag.

Programmene og verktøyene som brukes for å bygge et botnett er svært avanserte, og er laget for å omgå mange av sikkerhetsprogrammene som finnes på markedet. Men det finnes noen triks og verktøy du kan bruke for å sjekke om pc-en din er infisert.

LES OGSÅ:8 gratis sikkerhetsprogrammer

Kontroller nettverksaktiviteten

Sjekk nett-trafikken i Oppgavebehandling. Skjermdump: PC World

Et botnett bruker internettilkoblingen din til å utføre ulike angrep mot datamaskiner eller brukere på internett. Det første du bør gjøre er derfor å sjekke om det forekommer mistenksom internettaktivitet på PC-en din.

1. Steng først alle programmene på PC-en din. Sørg for at samtlige programmer som normalt bruker internett lukkes, som for eksempel e-post- og chatteprogrammer.

2. Start «oppgavebehandling» ved å taste inn Control-Alt-Delete på tastaturet. Du kan også høyreklikke på oppgavelinjen og velge start oppgavebehandling.

3. Klikk på fanen som heter nettverk.

4. Sjekk om det foregår noe aktivitet på nettverkskortet ditt. Er du sikker på at du har lukket alle programmer som kan tenkes å bruke internett, så bør aktiviteten ligge på mellom 0 prosent og 0,5 prosent. Windows kan av og til bruke internett eksempelvis for å lete etter oppdateringer, noe som gjør at det i blant forekommer noe aktivitet.

LES OGSÅ:Antivirus holder ikke - slik sikrer du deg

Nyttige gratisverktøy

Viser det seg at du har unaturlig stor aktivitet på din internettilkobling, er sjansen stor for at du er fanget i et botnett. For å komme til bunns i saken bør du prøve disse gratisprogrammene som leter etter botnett på pc-en din.

RUBotted fra Trend Micro
Bothunter fra SRI International
Security Essentials fra Microsoft
Spyboy Search and Destroy

Prøv gjerne flere programmer for å være helt sikker på at hackerne ikke har deg i sin hule hånd. Visse programmer er bedre enn andre til å oppdage ulike botnett, og det lønner seg som kjent å være på den sikre siden.

Det er også viktig at du tar dine forholdsregler; ha alltid antivirusprogrammer/brannmur installert, og sørg for at PC-en er oppdatert til enhver tid, både operativsystemet og enkeltprogrammer (som for eksempel nettleseren din).

Hvis pc-en er infisert

Botnett-programvare er som regel ormer og trojanere, derfor er du nødt til å skanne gjennom maskinen din med et godt antivirusprogram for å fjerne det.

Les også:Hvilket gratis antivirus er det beste?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder