Spotify begynner endelig å få konkurranse. Norsk Wimp imponerer på flere områder. (Illustrasjon: Kirsti Østvang/iStockphoto)

Wimp vs Spotify: Knepen norsk seier

Vi har sammenlignet de to musikktjenestene Wimp og Spotify. Den nye, norske musikkstreaming-tjenesten er klart best på søk og redaksjonelt innhold, og har størst utvalg.

  • PC World Kirsti Østvang

Artikkelen er over ti år gammel

PC World | Computerworld

I 2008 ble musikktjenesten Spotify lansert. En revolusjon, mente mange. Endelig fikk man tilgang til et enormt musikkbibliotek uten å måtte ty til ulovligheter og uten at det kostet skjorta.

Spotify er en såkalt musikkstreaming-tjeneste. Det vil si at musikken spilles av over nettet via et program, uten at noen filer lastes ned på datamaskinen. Spotify finnes i Norge og fem andre land, og har totalt syv millioner brukere.

Flesteparten av Spotify-brukerne benytter seg av gratisversjonen som baserer seg på reklame. Tjenesten er også abonnementsbasert (99 kr/mnd), og som betalende får du enda bedre avspillingsmuligheter. Det er sistnevnte vi har tatt for oss her, så argumentet «Spotify er jo gratis» gjelder ikke i vår sammenligning.

Stadig flere hiver seg på musikkstreaming-bølgen. Her i Norge har selskapet Aspiro Music og Platekompaniet gjort det samme, med musikktjenesten Wimp. Wimp erklærte nylig seg selv for «offisielt åpnet», og tjenesten er per dags dato Spotifys største konkurrent i Norge. Vi har satt de to tjenestene opp mot hverandre for å finne ut hvilken som er best.

SE OGSÅ:Wimp vs Spotify i bilder

Dette får du

Noen av fordelene med å betale for Spotify er at lydkvaliteten er bedre, du slipper reklame og så kan du bruke Spotify på mobilen (iPhone, Android- og Symbian-mobiltelefoner). I tillegg har du muligheten til å spille musikk uten å være tilkoblet internett.

Wimp koster også 99 kroner, og her må du også ha en invitasjonskode for å få tilgang. På mobilen er Wimp bare tilgjengelig for Android-telefoner, men en iPhone-klient skal være på trappene. Wimp har offline-avspilling, men kun i mobilversjonen. Pc- og Mac-programmene vil få dette senere.

Wimp tilbyr et 30-dagers gratis prøveabonnement for nye brukere. Dette er en fin måte å la folk få prøve tjenesten på, men du er likevel nødt til å registrere betalingskortet ditt eller velge betaling via mobilabonnement for å få tilgang. Hvis du ikke vil fortsette med Wimp etter prøveperioden er over, må du selv huske å si opp abonnementet. Dette hever terskelen for en bruker som bare vil prøve tjenesten, men ifølge Wimp har dette vært et krav fra samarbeidspartnere (plateselskaper etc.), så det er ikke noe som vil endres.

LES OGSÅ:Spotify-musikk uten nettilkobling

Design og funksjonalitet

Spotify og Wimp er ganske forskjellige designmessig. Spotify er enkelt, raskt og intuitivt å bruke - ikke noe fiksfakseri, overdådige menyer og ikoner. Wimp er nesten den rake motsetningen. Designen er gjennomført og mange nyttige funksjoner er bakt inn i programmet på en lekker måte, men det er tregere i bruk enn Spotify.

Wimp best på søk

Når det gjelder funksjonalitet har begge programmene både fordeler og ulemper. På søk er Wimp den klart beste. Autofullfør gjør det lett å finne musikken du leter etter, og søkeresultatene vises frem på en forbilledlig måte. Her deles det inn i artister, album og låter. Albumbilder gjør det enkelt å finne frem. På Spotify kommer alt bare opp i en lang liste sortert etter popularitet. Spotify har heller ikke autofullfør i søkefeltet.

Best på redaksjonelt innhold

Skjermdumpen viser Spotifys redaksjonelle innhold. Foto:

En annen ting Wimp er helt suveren på, er redaksjonelt innhold, ikke overraskende ettersom tjenesten er laget i samarbeid med Platekompaniet. Når du åpner programmet, kommer du til en forside som viser nye album, låter og spillelister. Wimp har også en egen seksjon for anbefalinger, albumlister og sjangerlister. Her er det noe for alle og enhver.

Spotifys redaksjonelle innhold er på sin side totalt ubrukelig. Hjem-siden består av åtte tilfeldig utvalgte album som nylig er lagt til i biblioteket, samt en liste med seks artister Spotify tror du vil like. De sistnevnte forslagene er ikke helt på jordet, men det er ikke spesielt gjennomført.

Wimp har et lekkert og brukervennlig grensesnitt. Skjermdump: Kirsti Østvang

LES OGSÅ:Sniktitt på Wimp

Å finne frem

Ikke overraskende er Wimp også best på organisering av innhold. Wimp har fantastiske artistsider, med biografier, lenker til andre nettsider, samt forslag til lignende artister. Musikk er organisert i faner for album, singler og mest populære låter. Wimp har også en utrolig kjekk funksjon for rask tilgang til favorittartister og favorittplater.

Spotify har også et slags organisert innhold på sine artistsider, men det er på langt nær like bra som Wimps løsning. For eksempel er all musikken til en artist plassert på én enkelt side, noe som betyr at du må bla deg nedover for å finne riktig utgivelse eller sang.

Spillelister

Spotify og Wimp er jevngode på spillelister. I Spotify er det enkelt å både opprette og dele spillelister med andre. En annen nyttig funksjon, som Wimp mangler, er muligheten til å samarbeide om redigering av spillelister («Collaborative playlists»).

Å jobbe med spillelister er en enkel sak i Wimp også. En fiffig detalj som Spotify mangler, er muligheten til å legge inn spillelistebeskrivelser. Spillelistene i Wimp kan dessuten publiseres direkte i klienten, mens man i Spotify er avhengig av eksterne tjenester som ShareMyPlaylists.com for å finne andres lister.

LES OGSÅ:Test av fjernkontroll til Spotify

Musikkjøp

Wimp har mange fine funksjoner. Her en skjermdump av albumvisning, hvor man kan spille av musikk, lagre den i favoritter, kjøpe og se hvor god kritikk musikken har fått. Foto: Skjermdump: Kirsti Østvang

I både Spotify og Wimp kan du kjøpe og laste ned musikk. Ikke all musikken du kan lytte til er til salgs, men begge løsninger fungerer godt. Spotify samarbeider med den nettbaserte musikkbutikken 7Digital, mens Wimp får musikken sin fra Platekompaniet. Prisene er omtrent de samme, rundt 8 kroner per låt og 79 kroner for et album. Prisene varierer noe mer på Spotify/7Digital. Wimp har en liten fordel her ved at man i tillegg til kredittkort kan betale via mobilregning.

Hvem har Pink Floyd?

Wimp har. De har også Metallica, men de kjente pirat-motstanderne er kun mulig å kjøpe, ikke å lytte til. Både Spotify og Wimp har enorme mengder musikk fra de mest kjente hits til artister du aldri har hørt om, men et generelt inntrykk er at man oftere finner låter og artister hos Wimp som Spotify mangler enn omvendt. Wimp er tilsynelatende tidligere ute med nye utgivelser, mens de ikke overraskende også er best på norsk musikk.

Lydkvalitet

Når det gjelder lydkvalitet er det Spotify som streamer med høyest bitrate. Spotify streamer i 160 kbps Ogg Vorbis-lydformat, men i betalversjonen kan du velge en høyere bitrate på 320 kbps. Wimp streamer i formatet AAC+ med en bitrate på 64 kbps. Hvis en aktiverer høy lydkvalitet, brukes AAC 256 kbps.

Da Wimp ble lansert i lukket beta synes vi at lydkvaliteten var merkbart dårligere enn i Spotify. Nå virker den jevngod i høyeste kvalitet. Hifi-freaks vil muligens kunne høre forskjell, men disse streamer sikkert ikke musikken sin uansett.

LES OGSÅ:Her er Voddler - filverdenens svar på Spotify

Konklusjon

Spotifys begrensede funksjonalitet gjør den rask og intuitiv å bruke. Fem minutter med Spotify, så kan du alt. Det at de var først ute gjør dessuten at de uforstyrret har kunnet legge premissene for musikkstreaming-tjenester.

Wimp drar imidlertid fordeler av å gå i opptråkket løype og har kunnet lære av konkurrentens feil og mangler. På noen områder er Wimp helt overlegen, særlig når det gjelder redaksjonelt innhold.

Er du villig til å betale 99 kroner i måneden for å høre på musikk ubegrenset, er derfor Wimp etter vår mening det beste valget. Spotify er ikke et dårlig alternativ, men de har mer å gå på hva den totale musikkopplevelsen gjelder.

Les hele testen av Wimp vs Spotify hos PC World Norge

Mer om

  1. Data

Flere artikler

  1. Norsk musikk-tjeneste med ny versjon: Wimp integreres med Facebook

  2. Test: Norske Wimp viser muskler på iPhone

  3. Wimp er åpnet for alle

  4. Pluss content

    Guide til din nye musikkhverdag

  5. 95 prosent snylter på Spotify

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder