Samsung I900 Omnia er en av årets aller mest interessante mobiltelefoner. Foto: Marius Valle / Amobil.no

Mobiltest: Samsung I900 Omnia: Supermobilen som kan alt

Omnia har masse minne, trykkskjerm og er brukervennlig. Vi er imponerte.

Marius Valle (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiTek.no - Tester, guider, teknologi

Samsung I900 Omnia er en telefon som det har vært knyttet store forventninger til siden den ble lansert tidligere i år.

Det er det gode grunner til. I900 er en forholdsvis liten fingerskjermsmobil med det aller meste av spennende teknologi, og Windows Mobile innabords.

Se bilder og video av Omnia hos Amobil »

Størrelsesmessig er den litt mindre enn Apple Iphone, og litt større enn HTC Touch Diamond. Byggematerialene er utelukkende plastikk, uten at dette har så mye å si for kvalitetsfølelsen.

Skjermen er imidlertid utsatt for riper, så her gjelder det å være forsiktig.

Litt lav oppløsning

Skjermen dekker 3,2 tommer av fremsiden, men har en rimelig lav oppløsning i forhold til størrelsen. Dette gjør at bildet litt kornete i forhold til de sylskarpe skjermene vi er vant til fra for eksempel Diamond. På den positive siden bruker ikke telefonen så mye strøm, og er kjapp i responsen.

Til tross for at I900 er en smarttelefon er den ikke vanskelig å bruke. Samsung har laget sitt eget menysystem som gjør telefonen nesten like enkel å bruke som en hvilken som helst "vanlig" mobiltelefon.

En egen hovedmeny gir deg tilgang til de aller fleste funksjonene i telefonen, og det meste kan styres bare ved å bruke en finger. Om du skulle ha behov for det følger det også med en pekepenn, men denne har vi ikke hatt bruk for.

Lynrask

I900 er også en av de desidert raskeste Windows-telefonene vi har prøvd. De aller fleste programmer og funksjoner starter uten noe særlig venting. Vi setter også pris på at skjermbildet automatisk vises den veien du holder telefonen.

Omnia har en egen musepeker som fungerer som på en vanlig PC.

Skal du koble deg til nett har du ikke bare tilgang til de raskeste hastighetene, Edge, super-3G og Wi-fi, men også markedets beste mobilnettleser, Opera Mini. Denne er enkel å bruke, og laster inn nettsider raskt og effektivt. E-poststøtten til telefonen er også svært god.

I tillegg har I900 GPS innbygget, og sammen med navigasjonsprogrammet Route 66 fungerer telefonen ypperlig som en fullverdig erstatning for en vanlig bil-GPS.

I900 er også en god underholdningstelefon, og siden den kommer med inntil 16 GB minne og plass til videre utvidelse med minnekort kan du potensielt lagre voldsomt mye musikk, bilder og video på den.

Vi er altså svært begeistret for I900, men har samtidig også noen negative punkter å peke på.

Alt er ikke like bra

Skjermbildet vil automatisk vises den veien du holder telefonen.

Vi syns skjermen er litt for kornete, noe som er lett å se, for eksempel når du surfer på nettet. Siden telefonen mangler taster må du bruke et skjermtastatur. Dette fungerer ikke helt optimalt, siden norske tegn er begravet i en undermeny. Tastaturet har også en tendens til å dekke over det meste på skjermen, spesielt når du skal chatte på MSN.

Vi er heller ikke begeistret for at Samsung har puttet lading, USB og lydutgang i en og samme plugg. Dette gjør at du må passe på å ha med deg datakabelen overalt, og at du ikke kan høre på musikk samtidig som du lader.

Kameraet kan ta opp rimelig gode videoer, men bildene blir langt fra imponerende.

Svært god i sin klasse

Alt i alt er likevel Samsung I900 en svært god mobiltelefon i sin klasse. Den er en direkte konkurrent til Apple Iphone og HTC Touch Diamond, og på flere punkter er den bedre enn disse.

Om det er en Iphone du er på jakt etter, bør du vite at I900 ikke har like god MP3-spiller, men til gjengjeld mye større potensiell lagringskapasitet. HTC Touch Diamond gir deg en mye skarpere skjerm, men også mindre lagringsplass og vesentlig kortere batterilevetid.

I900 Omnia er en svært god mobiltelefon i fingerskjermklassen, og absolutt et alternativ du bør se nærmere på dersom du vil ha en profftelefon som også er en skikkelig underholdningsmobil.

Les hele testen hos Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder