MILJØFARLIG?: Et fåtall av mobilene som kastes resirkuleres. Foto: Silje Gomnæs, Amobil Foto:

MILJØFARLIG?: Et fåtall av mobilene som kastes resirkuleres. Foto: Silje Gomnæs, Amobil Foto:

Stor test av 8 Messenger-klienter: Stor test: MSN på mobilen

Sender du ennå dyre SMS? Da bør du lese denne saken.

Silje Gomnæs (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi

Er du en av de som sitter med mobilen i hånda og skriver SMS dagen lang? Om du heller bruker en Messenger-klient når du skal prate med folk, er det mye penger å spare. For noen få kroner kan du prate hele dagen.

Messenger er også mye mer oversiktlig. Hele samtalen listes nedover skjermen, slik du er vant til når du chatter på datamaskinen. Du får opp den vanlige kontaktlisten din og bruker den samme kontoen til å logge deg på. Dermed trenger du kun å forholde deg til ett program - enten du sitter foran datamaskinen eller på mobilen.

Du kan installere Messenger på så godt som alle mobiltelefoner.
Vi har testet seks av de mest populære Messenger-klientene på nettstedet Getjar.com. I tillegg har vi sett nærmere på Messenger-løsningene som Netcom og Telenor tilbyr. Alle klientene er Java-programmer, noe som betyr at de virker på de aller fleste mobiler, enkle som avanserte.

Før du begynner:

For å kunne bruke Messenger på mobilen, må du ha de riktige internettinstillingene på mobilen din.

Slik får du internett på mobilen

Dette koster det:

Det eneste du betaler for når du bruker Messenger på mobilen, er datatrafikken du genererer over mobilnettet. De fleste abonnement har en pris på alt fra 5 til 20 kroner per MB. Du kan prate veldig lenge før du kommer opp i så store mengder data. Unntaket er Messenger-klientene til Netcom og Telenor, hvor du betaler en fast pris uavhengig av bruksmengde.

De fleste abonnement har en pris per MB med data du laster ned. For å finne ut hva slags surfepris du har på abonnementet ditt, kan du sjekke på nettsidene til operatøren din.

Trenger du hjelp til å installere programmene? Her finner du instruksene

TESTVINNER: Ebuddy er den beste Messenger-klienten i vår test.

Konklusjon

Ebuddy vinner vår test soleklart. Programmet er tilnærmet like enkelt å bruke som en Messenger-klient til PC. Kontaktlisten er oversiktlig og ryddig. En fiffig liten bonus er at kontaktenes personlige melding rullerer øverst på skjermen over kontaktlisten.

Med Ebuddy kan du ha flere samtaler gående samtidig. Samtalene sorteres i faner ved siden av kontaktlisten, og blinker når du har en ny melding. Når du prater med mange samtidig, forkortes navnene, slik at du alltid holder oversikten over hva som skjer i hver samtale.

Praktiske forkortelser

Lange meldinger forkortes i samtalevinduet inntil du markerer de. Da utvides de, og forkortes så igjen når du blar deg videre i samtalen. Navn i samtalevinduet blir også forkortet, slik at vinduet ikke fylles opp med lange navn.

Ebuddy har også noen ekstrafunksjoner som kan være kjekke. Du kan få opp informasjon om kontaktene dine, som for eksempel e-postadresse. Du kan både slette kontakter og legge til nye. Vil du ikke at noen skal se statusen din, kan du også blokkere kontakter.

Du kan i tillegg velge om du vil at programmet skal varsle deg med lyder og vibrasjon når du får melding.

Ebuddy er den eneste klienten som tilbyr en funksjon du finner igjen i Microsofts Messenger-klient for PC, nemlig nudge-funksjonen. Du kan imidlertid ikke motta nudge, bare sende.

Det som gjør Ebuddy ekstra bra, er at du kan ha gruppesamtaler. Diskuterer du det samme med flere personer, sparer en gruppesamtale deg for både tid og tasting.

At programmet er på norsk og i tillegg er gratis, skader heller ikke.

De gode alternativene

Skulle du ikke få Ebuddy til å fungere på mobilen din, er Mig33 det beste alternativet. Klienten er ren og enkel å bruke, og du behøver aldri vente lenge før programmet reagerer på tastetrykkene dine. Samtalevinduene er oversiktlige, og varsling via ikoner, lyd og vibrering gir deg beskjed om nye meldinger.

Netcom skal også ha skryt for sin Messenger-klient. Den er godt på høyde med Ebuddy og Mig33. Programmet gjør det enkelt å bruke Messenger på farten, og er i tillegg forholdsvis kjapt. Den store ulempen er imidlertid at du må binde deg til en operatør for å kunne bruke programmet. Har du planer om å bruke Messenger på mobilen veldig mye, er det riktignok kun Netcoms og Telenors klienter som har fastpris.

Du kan lese hele testen av Messenger-klienter hos Amobil.no

Les også: Test av mobiler med fullt tastatur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder