Sverige: Stanser salg av «livsfarlige» ladere

I Sverige er det full salgsstopp av en rekke uorginale mobilladere etter en fersk undersøkelse.

  • Eivind Haugen

Artikkelen er over to år gammel

Undersøkelsen, gjort av svenske Elsäkerhetsverket, hevder å ha avdekket «alvorlige brister i både konstruksjon, dokumentasjon og merking» i 14 konkrete ladere på det svenske markedet.

Les også: Vi har testet Samsungs nye toppmodell

Ytterligere 46 ladere skal undersøkes nærmere i tiden fremover, men til nå innfører svenske myndigheter salgsstopp på de 14 konkrete laderne.

Se hele listen: Her er laderne svenske myndigheter advarer mot

- Å bruke noen av disse laderne er forbundet med livsfare, skriver Elsäkerhetsverket.

Kan gi støt eller brann

- Disse alvorlige manglene kan medføre elektriske støt eller brann. Når plastmaterialet i adapterhuset ikke er brannsikkert, øker risikoen for spredning av en brann, skriver de om en en lader.

Saken fortsetter under videoen

Rapporten navngir en rekke svenske/nordiske utsalgssteder der de 14 laderne er kjent solgt.

Les også: Bose beskyldes for spionasje

Blant annet nanvgis nettstedet CDON.com, en populær nettbutikk også i Norge. CDON.coms eierselskap, Qliro Group, har ikke besvart VGs hendvendelser.

Advarer nordmenn

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, har liten tro på salgsstoppen svenske myndigheter har innført.

- Det er kjempevanskelig. Rett og slett fordi salget av disse laderne er fra kanaler som er helt utenfor kontroll. De er ofte kjøpt på nett, i utlandet eller andre, enkeltstående butikker, sier Clementz til VG.

Ekstralader tok fyr: Slik så soverommet ut da studenten våknet

- Å finne opprinnelsen til landene laderne kommer fra er vanskelig. De er ofte dårlig eller falskt merket. En salgsstopp og tilbakekalling som de har satt i gang i Sverige er vanskelig, om ikke helt umulig, sier han.

Oppsiktsvekkende test: Laderen din kan begynne å brenne

Sjekk nøye

Han advarer mot følgene bruk av uorginale ladere kan få, og har følgende råd til dem som vil sjekke om de har en original eller uoriginal lader.

• Forskjell på tyngde: Sjekk med en lader du vet er original om de veier like mye. Uoriginale ladere har ofte færre komponenter og veier mindre.

• Gransk logoer: Det kan stå Apple eller Samsung på uoriginale ladere, men på de falske er de ofte enten marginalt bredere eller tynnere. Proposjenene må være riktige.

• CE-merket: Her er det vanskelig å se om det er ekte eller ikke, for det er snakk om en brøkdel av en milimeter. Søk på nettet om tips og råd på hvordan en kan sammenligne CE-merket.

- CE-merket brukes for produkter i Europa som oppfyller alle sikkerhetskrav. Det står for Conformité Européenne, mens det i Kina betyr China Export, sier Clementz.

• Sjekk designen nøye. Avrundingene av hjørnenene, buer og fargen. Hvitt er ikke alltid hvitt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder