NY STUDIE: Hvordan du velger å holde mobilen har betydning for batterilevetiden, viser ny studie. Foto: Scanpix

Ikke hold mobilen for hardt - da tappes strømmen

(VG Nett) Ny studie viser at et fast håndgrep rundt mobilen tapper batteriet for strøm.

  • Miriam Johansen

Artikkelen er over 11 år gammel

Vil du skvise mest mulig strøm ut av mobilbatteriet, bør du ikke holde for hardt rundt mobiltelefonen, skriver Ingeniøren.

Ny forskning ved Universitetet i Aalborg viser nemlig at det er en sammenheng mellom hvor hardt du holder rundt mobilen, og batterilevetiden. Så mye som halvparten av energien fra batteriet forsvinner inn i hånden og blir til varme.

Viktig for videre forskning

Doktorgradstudenten Mauro Pelosi har i to og et halvt år studert håndtrykkets betydning i forhold til energiforbruk. De overraskende funnene vil få betydning i arbeidet med å finne den optimale plasseringen av antennen for å unngå for høy energiabsorbering fra håndflaten.

Les også:Disse mobilene stråler mest

- Fram til nå har vi kun forsket på stråling fra mobiler og hvilke helseskadelige konsekvenser de har på hjernen, sier Mauro Pelosi til Ingeniøren. - Men ingen har studert hva huden vår gjør med batterilevetiden.

Hardt grep tapper strøm

100 testpersoner inngikk i studien, og sterke og svake håndtrykk ble målt ved hjelp av en datamaskin og 21 webkameraer.

Pelosi lagde først en elektromagnetisk modell av hånden og mobilen i et 3D-program. Dernest brukte han målingene til å lage en elektromagnetisk beregning av modellen.

Les også:Anbefaler barn å bruke handsfree

- Det var en krevende oppgave å skulle være både ekspert i telekommunikasjon, mobiltelefoni, elektromagnetisme, helsevitenskap, ergonomi, psykologi, sosiologi og industrielt design, sier Pelosi om studien.

Konklusjonen på målingene var at jo fastere grep rundt mobilen, desto mer energi tappes fra mobilen og avledes som varme i hånden.

Lang mobil = lang levetid

En annen observasjon var også at jo lengre mobilen var, jo løsere håndgrep hadde testpersonene rundt telefonen, dermed varte også batteriet lenger. Avgjørende for batterilevetiden var også hvor nært hendene var antennen.

- Det er viktig at man holder fingrene vekk fra antennen, forklarer Pelosi. - Men vi kan jo ikke fortelle folk hvordan de skal holde mobilen sin. Det er derfor vi nå må være strategiske når vi skal plassere antennen.

Peker spesielt på pekefingeren

Spesielt pekefingeren står for størstedelen av energitapet, ifølge studien. Av 70-80 prosent av energien som blir til varme i hendene under sms-skriving, står pekefingrene for halvparten av varmetapet.

Les også:Rist strøm i mobilen

- For eksempel skriver de fleste sms med to hender, noe som fører til at store deler av mobilen er i kontakt med huden.

Til sammenligning absorberer hodet "kun" 50-60 prosent av energien når hånden ikke er i kontakt med mobilen. Målinger gjort der folk holdt mobilen i hånden, inntil øret, viste et totalt energitap på hele 85-90 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder