NETFLIX-MILLIARDÆREN: Netflix-gründer Reed Hastings er blitt dollarmilliardær som følge av filmstrømming på nett. Selskapet startet opp i 1997 og har idag 48 millioner betalende kunder. Foto:Kevork Djansezian,Afp

Styrtrik på strømme-TV

Fikk idé etter filmgebyr

Droppet yacht – ble filantrop

Revolusjonerte filmbransjen

Da Reed Hastings (53) fikk en regning fra videokiosken på 40 dollar, fikk han ideen om Netflix. Nå er han blitt dollarmilliardær.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den amerikanske strømmetjenesten Netflix har vokst i rekordfart, og selskapet har nå 48 millioner abonnenter i mer enn 40 land.

Aksjekursen har skutt i været, og i vår bikket kursen 400 dollar per aksje. Dermed kan toppsjef Reed Hastings kalle seg for dollarmilliardær for første gang, ifølge Forbes.

Store deler av formuen hans er knyttet til Netflix-aksjer og opsjoner, som Forbes estimerer til over 900 millioner dollar.

53-åringen er imidlertid milliardær i dollar når man regner inn andre verdier og om lag 120 millioner dollar som følge av aksjesalg de siste fem årene. Reed Hastings startet Netflix i 1997 sammen med Marc Randolph, men det var Hastings som hadde ideen. Den kom da han mottok et forsinkelsesgebyr fra den lokale videobutikken for leie av filmen «Apollo 13».

Tiet for kona

– Det var seks uker for sent, og jeg skyldte butikken 40 dollar. Jeg hadde forlagt filmen, og det var min skyld. Men jeg ville ikke fortelle kona mi om det, har Reed Hastings fortalt The New York Times.

På vei til trening slo det Hastings: Hva om du betaler 30-40 dollar i måneden og leier så mye du vil?

STOR TEST: Så bra er strømmetjenestene

Resultatet ble en tjeneste hvor folk – for en fast sum – kunne leie filmer og få dem tilsendt i posten. Tjenesten ble raskt en suksess, og drøyt ti år senere hadde Netflix en filmbase på 100000 DVD-titler og om lag 10 millioner abonnenter.

Den fysiske film i post-tjenesten er fortsatt oppe og kjører, men har for lengst kommet i skyggen av den digitale versjonen som ble sjøsatt i 2007.

Netflix rullet ut strømmetjenesten til rett tid, og tre år senere kunne Reed Hastings notere seg at selskapet var kilden til mest internettrafikk i USA. Det var også tilfellet i fjor.

Antall abonnenter har også gått rett opp, og i fjor høst passerte selskapet 40 millioner abonnenter globalt. Drøyt 30 av dem befinner seg i USA. I disse dager nærmer selskapet seg 50 millioner filmkunder.

Til værs med drama

«House of Cards», den politiske dramaserien med Frank Underwood (spilt av Kevin Spacey) i hovedrollen, sørget for en massiv kundeøkning samtidig som at aksjekursen vokste med 300 prosent i løpet av fjoråret. 53-åringen fra Boston er blitt en mektig mann i den digitale eliten i Silicon Valley utenfor San Francisco.

Siden 2011 har han vært med i styret i Facebook, og han var også med i styret i Microsoft fra 2007 og frem til 2012.

ELITEN: Netflix-sjef Reed Hastings (t.h.) er med i styret i Facebook og en av de største skikkelsene i Silicon Valley. Her er han sammen med Facebook-sjef Mark Zuckerberg og Donald Graham fra The Washington Post Company under en IT-konferanse i Idaho i 2012. Foto:Kevork Djansezian,Afp

Microsoft-gründer Bill Gates møter han stadig i rikingbevegelsen The Giving Pledge, som Gates og forretningsmannen Warren Buffett står bak.

Netflix-sjefen er sterkt engasjert i utdanning for unge blant annet gjennom California Charter Schools Association.

– Jeg hadde masse penger, men jeg ville ikke kjøpe yachter og slike ting, sa han til Wall Street Journal i 2008.

Helt siden Netlix så dagens lys har Reed Hastings vært både styreleder og toppsjef i selskapet.

Et forslag om å hente inn nytt blod på styresiden ble stemt ned på en generalforsamling tidligere i vår, og dermed fortsetter Hastings i den mektige posisjonen. Kilder: Wall Street Journal, The New York Times, Variety, Wikipedia, Forbes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder