Sony Ericsson Satio har et kamera med 12,1 megapikslers oppløsning. (Foto: Einar Eriksen, amobil.no)

Sniktitt: Sony Ericsson Satio: Teknologirik multimedietelefon

Vi har sett på Sony Ericssons nye multimediaflaggskip med 12,1 megapikslers kamera.

 • Einar Eriksen (tek.no)

Artikkelen er over ti år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Sony Ericsson Satio har lenge vært kjent, men kun under kodenavnet Idou og det har vært mangel på offisiell informasjon. På torsdag ble telefonen offisielt lansert, og i samme slengen fikk vi ta en titt på telefonen i levende live.

Her er det multimedia som er i høysetet, og telefonen har derfor fått et kamera med heftige spesifikasjoner, en TV-utgang og god grafikkapasitet.

Kjente og kjære menyer

Satio har, som forventet, fått operativsystemet S60 5th Edition Symbian OS, i likhet med Nokia 5800 Xpressmusic, Nokia N97 og Samsung Omnia HD.

Brukergrensesnittet i operativsystemet fungerer bra, men som vi tidligere har nevnt er det lite nytt her i forhold til smarttelefoner med tidligere S60-versjoner. Menyene er derfor i praksis mye av de samme som smarttelefoner fra Nokia uten trykkskjermer, uten så mye animasjoner og nye løsninger som du finner på trykkskjermmobiler som for eksempel Apples Iphone og LG KM900 Arena.

Det er kanskje litt kjedelig. Men dersom du ikke krever at menyene i seg selv skal være underholdende, kan vi bare se fordeler ved at systemet har godt fotfeste. Både funksjonalitet og brukervennlighet er helt på topp, og dersom du har hatt S60-telefoner før føler du deg "hjemme" i de nye menyene.

Se flere bilder av Satio

3,5 tommers skjerm

Skjermen i Satio er stor, med en diagonal på 3,5 tommer og en oppløsning på 640 x 360 piksler. Med dette er den 0,3 tommer større enn 5800 Xpressmusic, og vi merket oss fort at dette gjorde oversiktligheten bedre.

Skjermen er forøvrig av den resistive typen og ikke kapasitiv. Det gir den fordelen at du kan bruke pekepenn på skjermen, men erfaringsmessig vil kapasitive skjermer reagere bedre på trykk med fingeren.

Et viktig spørsmål med trykkskjermmobiler uten eget fysisk tastatur, er om det er enkelt å skrive tekst på. I Satio finner du fire forskjellige inndata-metoder for tekst; håndskriftsgjenkjenning, mini-qwerty-tastatur, full-qwerty-tastatur som dekker nesten skjermen i landskapsmodus og vanlig mobiltastatur.

I alle tilfeller utnytter tastaturet skjermen på en god måte, slik at du enkelt treffer skjermtastene. Ettersom skjermen til Satio er større enn i 5800 Xpressmusic, er også tastene større. Trykkskjermen reagerer helt greit, og tekstmeldinger går unna uten større problemer.

Kameraet har heftige spesifikasjoner, men om det gir bra bilder gjenstår å se. (Foto: Einar Eriksen, amobil.no)

12,1 megapiksler

Kameraet i Satio knipser bilder i ikke mindre enn 12,1 megapiksler. Dette er på alle måter tilstrekkelig, ettersom du kun trenger så mange megapiksler dersom du skal beskjære bildene svært mye.

Dersom man leser seg blind på megapikslene, konkluderer man kanskje med at kameraet er langt bedre enn hos de aller fleste konkurrentene ettersom dette er en av de første telefonene med så høy kameraoppløsning. Sannheten er at flere megapiksler ikke på langt nær er det viktigste for å lage et godt kamera, og at flere megapiksler faktisk setter enda større krav til bildebrikke og optikk for å i det hele tatt oppnå like gode bilder.

Les også kommentaren: Flere megapiksler gir dårligere bilder

Vi er med andre ord ikke overbevist før vi får se nærmere på bildekvaliteten. Vi fikk dessverre ikke testet ut kameraet i Satio under pressetreffet, men vil selvsagt se nærmere på det i en full test.

Det er ingen problem å koble Satio til et trådløst nettverk. (Foto: Einar Eriksen, amobil.no)

Alt av teknologi

Ellers har telefonen det meste av teknologi, uten at noe er grensesprengende. Enkelt forklart har den ikke noe mer enn det man kan forvente å finne i en mobiltelefon i denne kategorien.

Dette inkluderer selvsagt GPS, slik at du kan bruke telefonen til å navigere med eller geomerke bildene dine. Videre har du alle tilkoblingsmuligheter, som Wi-Fi for tilkobling til trådløse nettverk, og super-3G (7,2 Mbps) og Edge for de raskeste hastighetene i mobilnettet.

Av minnekapasitet har Satio 128 MB tilgjengelig for brukeren, i tillegg til støtte for minnekort av typen Micro-SD. Sony Ericsson har altså gått bort fra M2-minnekortene, og har tatt i bruk standarden som de fleste andre produsentene bruker.

Men dette er også alt som er standard plugger og porter. For å lade telefonen bruker du en Sony Ericsson-lader, og ikke en type USB-lader. Skal du høre på musikk, må du bruke en overgang til vanlig hodesett ettersom den vanlige proprietære Sony Ericsson-porten brukes til dette også.

Det meste ser ganske likt ut som i den langt billigere Nokia 5800 Xpressmusic. (Foto: Einar Eriksen, amobil.no)

Hva er så spesielt?

Satio er en teknologirik telefon som minner mye om 5800 Xpressmusic. Den har en litt større skjerm enn konkurrenten og en haug med megapiksler i kameraet. Ellers er forskjellene forsvinnende små.

Ifølge Sony Ericsson vil prisen på Satio trolig havne på mellom 5000 og 6000 kroner i butikkene, mens Nokias konkurrent koster under 3000 kroner.

Da gjenstår det å se om kameraet og grafikkmotoren virkelig er så mye bedre enn i Nokia 5800 Xpressmusic.

Les også test av Nokia 5800 Xpressmusic

Les også

 1. Alvorlig feil kan true mobiler

  (VG Nett) Å drive med nettbank fra mobilen kan være en gylden mulighet for hackere.
 2. Her er de nye juni-mobilene

  Denne måneden har du mye å glede deg til, både fra Nokia, Sony Ericsson, Samsung og HTC.
 3. Doro 338gsm: Telefonen for bestemor

  Denne telefonen er enkel å bruke, og støtter både høreapparater og skjelvende hender.
 4. Tre nye mobiler fra Sony Ericsson

  Trykkskjermmobil med 12 megapiksler, en som kan styre Playstation og spillmobilen du kan vinke til.
 5. Skal hindre elevfravær med iPhone

  (VG Nett) Et japansk universitet tyr til høyteknologi for å holde elevene ved pultene. Nå skal fraværet tas med iPhone.
 6. Test: Samsung I7110: Mobilen når ikke helt opp

  Samsung I7110 har solid design med Nokia-menyer under panseret.

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Tre nye mobiler fra Sony Ericsson

 2. Test av Sony Ericssons nye 12-megapikselmobil

 3. Skuffende trykkskjermmobil fra Nokia: Test av Nokia 5530 Xpressmusic

 4. Sniktitt: Nokia N86 8MP: En nærmere titt på den nye kamerakongen

 5. Sniktitt: Samsung Omnia HD: Råeste mobilskjerm til nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder