FJERNER SPERREN: Philip Schiller, som er markedsdirektør for Apple, presenterte nyheten under Macworld i dag. Foto: Reuters

Apple fjerner kopisperrene i iTunes

(VG Nett/NTB) Apple kunngjorde tirsdag kveld at all kopibeskyttelse på musikken som selges på iTunes skal bort. Forbrukerombud Bjørn Erik Thon er svært tilfreds.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Nå blir det mulig å spille musikken som er kjøpt der på alle slags spillere.

Apple kunngjorde nyheten på messen Macworld Expo i San Francisco i kveld.

Les også:Forbrukerrådet får internasjonal støtte i kampen mot iTunes

- Dette er en historisk dag for verdens forbrukere. Dette er svært viktig, ikke bare for norske forbrukere, men for forbrukere over hele verden, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til NTB.

Låser musikken

Apples populære musikkbutikk iTunes har fått mye kritikk for at musikken låses til Apples egen mp3-spiller, iPod, gjennom kopibeskyttelsen som ligger i filene.

Les også:Apple gir ikke etter for norske krav

Forbrukerombudet i Norge har i flere år frontet den internasjonale kampen mot Apple og iTunes. Problemet har vært at musikk kjøpt på iTunes Store, verdens største online musikkbutikk, ikke har vært mulig å spille av på andre avspillere enn Apples egen iPod. I november varslet Forbrukerombudet iTunes om at saken ville bli tatt til Markedsrådet.

- Det er grunnleggende urimelig at man ikke kan laste lovlig kjøpt musikk over på den avspilleren den man selv ønsker, som for eksempel mobiltelefoner eller andre typer mp3-spillere. Det er også negativt for utviklingen av det digitale musikkmarkedet, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTEN KOPISPERRE: Apple fjerner kopisperren i musikkbutikken iTunes. Foto: Apple

Billigere låter

I tillegg kunngjorde Apple i dag at de ikke lenger vil ta 99 cent for alle låter i iTunes.

Eldre og mindre populære låter vil koste 69 cent fra april, mens ferske sanger og store hits vil koste 1,29 dollar. Låter som er moderat populære vil fortsatt koste 99 cent.

Tidligere har Apple brukt Macworld til å presentere nye produkter, men valgte å ikke komme med noen nyvnninger i år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder