Foto: Illustrasjon (BMW, Spotify)

Kan jeg bruke Spotify i bilen?

Her er testen som kommer til å få mobiloperatørene til å se rødt.

  • Marius Valle (amobil.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologiTek.no - Tester, guider, teknologi

Enkelt forklart er Spotify en tjeneste som gir deg tilgang til «all» musikk på PC-en din. Du kan søke opp artister og spor, og deretter spille musikken direkte, uten å vente på nedlasting.

Spotify:Ny gratis musikktjeneste på nett

I og med at vi i Amobil er mest opptatt av mobiltelefoner og alt rundt, stilte vi oss naturlig nok spørsmålet «Kan jeg bruker det i bilen?» rimelig kjapt. Så vi satte oss fore å finne svaret på dette.

PC på passasjersetet

Sportify finnes foreløpig bare til Windows og Mac OS, så vi har brukt en mobiltelefon sammen med PC-en i dette forsøket. Dette kan være en aktuell løsning for mange, enten du har PC bygget inn i bilen, eller du har en liten nett-PC a la Asus Eee PC, eller ikke er redd for å ta med deg en vanlig bærbar PC i bilen.

Det er en del tekniske utfordringer om du skal bruke et så båndbreddeintensivt program i mobilnettet, og samtidig bevege deg over større avstander.

For det første kan internettilkoblingen din brytes når du roamer (når mobilen din skifter basestasjoner). For det andre må nedlastingshastighetene fra de forskjellige basestasjonene være høye nok til at avspillingen ikke blir avbrutt.

Og for det tredje må handoveren gå smertefritt. Det vil si når tilkoblingen skifter fra 3G-nettet til GSM-nettet.

Spotify klarer å være koblet fra nettet en stund dersom du har god nedlastingshastighet. Dette er fordi programmet mellomlagrer en del musikk på harddisken på PC-en din, og
fortsetter å spille av til mellomlageret er tomt.

Fungerer det via mobilnettet i det hele tatt?

Dette er ikke en uvanlig beskjed å få i grisgrendte strøk.

Før vi satte i gang undersøkte vi om det i det hele tatt er mulig å bruke Spotify via mobilnettet. Som ventet fungerer det helt perfekt over super-3G. Spotify anbefaler en nedlastingshastighet på minst 256 kbps.

I super-3G-nettet er nedlastingshastighetene i praksis minst rundt 1 Mbps, noe som er mer enn nok.

Edge var vi mer skeptiske til. Nedlastingshastighetene over Edge er vanligvis rundt 200 kbps, noe som er under grensen Spotify anbefaler.

Overraskelsen var derfor stor da vi fant ut at Edge-tilkobling fungerer rimelig bra. Musikken stoppet riktignok opp innimellom, men opplevelsen var totalt mer enn godkjent. Det er likevel viktig at du lukker ned MSN, Windows Update og andre programmer som bruker internettilkoblingen din om du skal være koblet til med Edge. Det skal ikke mye aktivitet til før Edge blir for tregt.

Over super-3G starter musikken vanligvis med en gang du klikker på en sang. Over Edge må du ofte vente inntil fem sekunder før musikken starter.

I teorien skal det altså være fullt mulig å bruke Spotify i bilen.

På tur med Spotify

Testoppsettet.

Til testen brukte vi en Sony Ericsson Xperia X1i som vi koblet til PC-en med en USB-kabel. Vi har testet med både Telenor- og Netcom-abonnementer på samme strekning.

I praksis viser deg seg at det faktisk fungerer veldig bra å bruke Spotify i bilen. Det er imidlertid et stort «men». Så snart du beveger deg ut fra byen, og kjører steder hvor 3G-, og spesielt Edge-dekningen ikke er på topp, vil nedlastingshastigheten fort bli for lav.

Dette opplevde vi spesielt da vi testet det på veien utover Askøy utenfor Bergen. Så snart vi kom til mer grisgrendte strøk stoppet musikken opp titt og ofte. I nærheten av Bergen sentrum var det imidlertid god nok 3G-dekning til at vi kunne spille musikk helt uten at det stoppet opp.

Når mobilen skifter fra 3G- til GSM-dekning skjer det ofte at nedlastingen stopper opp litt. Men så lenge det er god GSM-dekning får du full Edge-hastighet som er nok til å spille av musikk.

Opplevelsen var helt klart at det fungerte best i Telenor-nettet. Vi oppdaget flere steder rundt Bergen hvor Netcom-nettet faktisk ikke hadde Edge-støtte i det hele tatt. Vanlig GPRS-nedlasting makser ut på omtrent 80 kbps, noe som er for lite til å spille av musikk via Spotify.

Konklusjon

Ja, Spotify i bilen fungerer faktisk. Det krever at du kjører i et rimelig tett befolket område hvor operatørene har bygget ut super-3G for at det skal fungere optimalt. Når dekningen blir dårlig stopper musikken fort opp, noe som etterhvert blir et ganske stort irritasjonsmoment.

På strekninger hvor det er stabil og god Edge-dekning, noe vi opplevde spesielt i Netcom-nettet, fungerer det også rimelig bra.

Så er spørsmålet om dette er noe å satse på å bruke i bilen i det hele tatt. Greit nok så kan du sette opp dine egne spillelister, men i lengden er det nok best for både lommeboka di og forholdet til operatøren din at du baserer deg på musikk lagret på en MP3-spiller, CD eller annet lagringsmedium.

Men tro oss når vi sier det: Hadde vi hatt PC innbygget i bilen og kjørt mye i og rundt byen, hadde vi glatt satset på Spotify i bilen.

Vil du vite mer om Spotify? Hardware.no har skrevet en inngående guidetil Spotify.

Les mer om musikkmobilen hos Amobil.no»

Les også

Mer om

  1. Mobiltelefoni

Flere artikler

  1. Guide: Slik surfer du i påskefjellet

  2. Stor test av mobile bredbånd

  3. Pluss content

    Raskest surfing på mobilen

  4. Sjekk Norges største test av mobildekning

  5. Lynraskt nytt 4G-mobilnett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder