Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Denne er to mobiler i én: Test av NGM Forward prime

Dual-SIM-mobilen er slank og fin, men mangler mye viktig.

Kurt Lekanger (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi


Vi har tidligere sett noen få eksempler i Norge på mobiltelefoner med mulighet for to SIM-kort, og nylig lanserte også HTC en dual-SIM-versjon av HTC One.

Den italienske mobilprodusenten NGM, som nå gjør sitt inntog i Norge, satser utelukkende på dual-SIM-mobiler - i alle modeller fra de enkleste og billigste til toppmodellen Forward Prime, som vi har testet. NGM er den tredje største mobilprodusenten i Italia, og satser nå også i Norge og en rekke andre land i Europa.

To i én

Vi ser helt klart mange fordeler med å ha mulighet for to SIM-kort. Du kan ha jobb- og privatnummeret i den samme mobilen, du kan la datatrafikken gå på et lokalt SIM-kort for å spare penger når du er i utlandet, eller du kan ha både et NetCom- og et Telenor-SIM-kort hvis du befinner deg på steder i landet der begge disse har begrenset dekning.

Etter å ha brukt NGM Forward Prime med både et Telenor-kort og et NetCom-kort i noen dager, så synes vi en to-SIMs-løsning fungerer like godt og er like praktisk som det høres ut til på papiret. Vi kunne enkelt sette opp at noen kontakter alltid skulle gå på jobb-nummeret, mens andre gikk på privatnummeret - eller velge fra gang til gang hver gang vi ringte eller sendte en SMS. Den eneste ulempen vi ser, er at datatrafikk kan gå på kun ett av SIM-kortene. Det er imidlertid bare et problem hvis du skal sende en bildemelding (MMS) fra det SIM-kortet som ikke er satt opp som datakort i innstillingsmenyene. I alle andre tilfeller fungerer to SIM-kort like smertefritt som med ett SIM-kort.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

God telefon med god skjerm

Selv om ikke NGM Prime vinner noen hastighetskonkurranser, virker den ganske kjapp i daglig bruk. I ytelsestester er den raskere enn HTC One mini, men en god del tregere enn Samsung Galaxy S4 mini eller ZTE Nubia Z5. Disse telefonene mangler imidlertid NGM Primes store fortrinn; støtte for to SIM-kort.

Se resultatene fra ytelsestestene her »

Telefonen er forholdsvis tynn, og den har et utseende du neppe behøver å skamme deg over. Skjermen har HD-oppløsning (720p), men ikke Full HD - men på en skjerm på 4,7 tommer er likevel punkttettheten så bra at det skal godt gjøres å skille enkeltpunktene fra hverandre. Skjermen er lyssterk, den er sylskarp, og bildet ser bra ut uansett hvilken vinkel du betrakter skjermen fra.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

...men hvorfor dette?!

På programvaresiden er det ikke så veldig mye å si om telefonen. Den kjører standard Android, og det følger ikke så veldig mye med av programvare - med unntak av noen spill. Det er noen bommerter her og der i oversettelsene av menyene og appene, men importøren har lovet oss at dette skal bli bedre.

Det er imidlertid én ting som trekker veldig ned - så mye at vi trekker en hel karakter på terningen:

NGM har nemlig valgt å bruke en annen standard på hodetelefonutgangen enn den som så godt som alle andre mobilprodusenter har valgt. Det betyr at du ikke kan bruke dine egne hodetelefoner på telefonen, hvis du ikke kjøper en spesiell overgang. Plugger du inn vanlige hodetelefoner, hører du musikken - men med svak lyd og masse ulyder.

I tillegg savner vi en egen videoavspillingsapp, selv om galleriappen på denne telefonen klarer å spille av nesten alle videofiler vi serverer den.

Når det gjelder kameraet, så er vi godt fornøyd med bildene vi får ut av denne telefonen. Kameraet har en oppløsning på åtte megapiksler, og kameraappen har massevis av nyttige innstillingsmuligheter.

Sjekk ut bildene vi tok med NGM Forward Prime »

Under plastdekselet finner du to SIM-kortplasser og plass til MicroSD-kort. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Konklusjon og alternativer

NGM Forward Prime er i utgangspunktet en god telefon, men NGM roter det til litt for seg selv ved å ta i bruk en standard for hodetelefonutgangen som nesten ingen andre bruker. Samtidig mangler telefonen også 4G-støtte.

Det som er virkelig bra med denne telefonen, er at den har støtte for to SIM-kort, og at det er ingen tvil om at den rent teknisk sett gir deg mye telefon for pengene. Skal du ha en mobiltelefon med mulighet for to SIM-kort, er den antagelig det beste kjøpet akkurat nå.

Hvis du ikke har noe imot å gå en god del opp i pris, får du en kraftigere og bedre utstyrt telefon ved å kjøpe en HTC One Dual SIM i stedet. Vi har ikke testet denne, men den skal være omtrent lik den vanlige HTC One-modellen - men uten 4G-støtte.

En annen dual-SIM-modell, som også tåler vann, er Cat B15. Den har imidlertid såpass dårlig ytelse, at vi ikke kan anbefale den lenger nå.

Er det ikke nødvendig med to SIM-kort, har du straks mange flere alternativer. ZTE Nubia Z5 koster omtrent det samme, og har en kraftigere prosessor enn NGM Forward Prime. I Windows Phone-verdenen er Nokia Lumia 925 et veldig godt valg. For rundt 3500 kroner får du en telefon som er fantastisk på alle områder - hvis du kan klare deg uten Android. Et billigere alternativ er HTC One Mini, som du får til rundt 3200 kroner. Den fikk vårt Anbefalt-stempel i august.

Er du villig til å gå opp noen hundrelapper til rundt 4000 kroner, bør du ta en titt på LG G2. Den selges i skrivende stund for 3990 kroner i noen nettbutikker - og det er rasende billig for denne telefonen.

Les hele testen av NGM Forward Prime hos Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder