Sprer signaler fra over 20.000 meters høyde

FLYVENDE INTERNETT: Her svever en Google-ballong under et forsøk i New Zealand i fjor. Foto:AP,

Fjerne steder kan få ballong-internett

Google prøver å skape et nettverk av høytsvevende ballonger
som skal koble mer eller mindre utilgjengelige steder i verden til nettet.

 • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over fem år gammel

Nettgiganten testet ut ballonger i New Zealand i 2013, og skal nå testfly 20 ballonger i vestre Queensland i Australia. Googles prosjekt går kort sagt ut på å la heliumballonger sveve rundt jorden i stratosfæren, hvor 4G-lignende signaler spres til hjem og telefoner over 20.000 meter lenger nede, ifølge Guardian.

Selskapets fremtidige drøm er å ha en ring av ballonger som kan forsyne folk som i dag mangler oppkobling. Det skal også være et mål at de en dag kan gi signaler i områder som utsettes for naturkatastrofer.

I Australia skal forsøkene foregå i samarbeid med teleleverandøren Telstra.

– Vi er entusiastiske med tanke på å få samarbeide med Google om Prosjekt Loon. Med dette vil vi sammen teste potensialet i denne teknologien for det australske miljøet, sier en talsperson til The Australian.

Tidligere er teknologien testet ut over Central Valley i California og nordøst i Brasil. Resultatene skal hjelpe dem til neste steg i det luftige prosjektet, ifølge Google.

Ikke tro i Norge

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen sier han skjønner at prosjektet er interessant, men at det neppe er en teknologi som sørger for internett for alle på den ytterste øy eller innerste dalfører i Norge.

DEKNINGSDIREKTØR: Bjørn Amundsen i Telenor. Foto:Knut Erik Knudsen,

- Det er litt fordi vi allerede i dag har 80 prosent 4G-dekning der folk bor, og 99 prosent har 2G. Innen 2018 vil 98 prosent av befolkningen ha 4G utenfor egen bolig, sier han til VG.

Han mener også at dalfører og fjell vil sørge for at det blir vanskelig med fri sikt.

– Hva synes du om selve ideen?

– Jeg har ikke studert teknologien i detalj, så det er vanskelig å kommentere utover i Norge. Jeg skjønner at det kan være en løsning i Sahara, hvor det ikke bor folk og bare er sand. Samtidig finnes det allerede en satellittbasert tjeneste til tale som også kan brukes til data. Jeg har ikke satt meg inn i hvor mye dette kan løse av verdens flatedekning, men veldig høy hastighet for de fleste har jeg ikke tro på, sier han.

Tillatelse i Norge

Google har også fått tillatelse av Luftfartstilsynet til å fly ballongene over Norge, ifølge Teknisk Ukeblad. I fjor vinter gikk det totalt seks brev mellom Luftfartstilsynet, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Google.

– Siden vi lanserte Project Loon i New Zealand, har vi fortsatt å gjøre researchflyginger for å forbedre teknologien ytterligere. Vi koordinerer med lokale luftfartsmyndigheter når det er relevant, og vi har et team som jobber med å ta hånd om ballongene når de lander, sa Googles nordiske kommunikasjonssjef Gustaf Brusewitz til magasinet.

Mer om

 1. Data
 2. Google

Flere artikler

 1. Pluss content

  Suksessen som tok 20 år: Han er hjernen bak Pokémon Go

 2. Britisk avis: Nå er Apples selvkjørende bil snart på veiene

 3. Norsk radiokjendis vil løse verdens trafikkproblemer

 4. Pluss content

  Råder norske skoler til å forby sosiale medier

 5. Slik blir din teknologiske hverdag

 6. VGs store Pokémon-guide

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder