Jakter på smittede maskiner

(VG Nett) Ondsinnede hackere over hele verden driver nå klappjakt på datamaskiner som er infisert med «Mydoom»-viruset. Er du smittet, betyr det trøbbel.

Rune Fjeld Olsen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Dataviruset «Mydoom» (også kjent som «Novarg») som har herjet nettet de siste dagene, installerer en bakdør på datamaskinen til de som er smittet. Bakdøren sørger for at hvem som helst kan få tilgang til den smittede datamaskinen - alt de trenger å vite er hvor de skal lete, de trenger ikke å ha noe med viruset å gjøre.

- Dette kan bli en stygg situasjon, sier Oliver Friedrichs, leder for Symantecs Security Response, til IDG News.

Les også: Slik beskytter du deg mot virusLes også: Utlover million-dusør
Er maskinen din åpen? Sjekk her!

Symantec har registrert 2100 unike maskiner som jakter på åpne bakdører i smittede datamaskiner. Hvilke porter som er åpnet på smittede maskiner er velkjent, og oppleves som en invitasjon til ondsinnede hackere (også kalt crackere).

Hensikten med den åpne bakdøren viruset «Mydoom» installerer, trenger ikke nødvendigvis å volde direkte skade på smittede maskiner. Men i praksis vil smittede maskiner være åpne for alt fra programmer som leter etter passord og kontoinformasjon til ren ødeleggelse av filer.

En ny variant av viruset har også begynt sin ferd over Internett. I denne versjonen er også hjemmesiden til Microsoft listet som et mål for det forestående masseangrepet utviklerne forsøker å få til.

Nyhetsbyrået AFP melder også at man ikke trenger å fysisk åpne de smittede e-postvedleggene for å slippe løs viruset på sin egen maskin - det vil ifølge F-Secure i noen tilfeller holde å åpne bare e-posten.

Alle brukere av Windows opereativsystem og e-postprogrammet Outlook Express er i faresonen.

De smittede maskinene vil sette igang et samlet angrep mot Microsoft og programvareselskapet SCO i begynnelsen av februar, med den hensikt å gjøre hjemmesidene deres utilgjengelige.

SCO utlovte i går kveld en dusør på 250.000 dollar - 1,7 millioner kroner - til de som skulle klare å finne bakmennene til viruset.

Flere sikkerhetsselskaper anslår at skadene fra viruset kan komme opp i milliarder av kroner på grunn av tapt arbeidstid og supportarbeid på smittede maskiner.

PS! Får du vedlegg med fil-endingene .bat, .exe, .scr eller .pif, er det høyst sannsynlig snakk om virus. Slett dem uåpnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder