Foto: John Nordahl

Nabovarsel! Her bli' det liv!: Test av 7 partyhøyttalere

Kjære nabo. Til helgen blir det hagefest i nr. 10, med mye høy musikk. Det er ingen vits i å prøve å klage - vi kommer ikke til å høre deg.

Geir Nordby (Lyd & Bilde)
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Lyd & Bilde - Nordens største på tester av hjemmeelektronikkmagnat.noHome | JAMOMTX AudioSurround.no | Høyttaler, Subwoofer og Hjemmekino - Testvinnere til lav prisHarman NordicFKNYCerwin Vega - Pro Audio, Home Audio, Subwoofers, Speakers, Amplifiers


Mens det finnes mange oppskrifter på en god fest, inkluderer de beste og mest minneverdige festene gjerne høy og gøy musikk. Og for å formidle musikken så grunnmuren skjelver, er det nødvendig med store høyttalere som tåler skikkelig juling - som kan pumpe løs med en stor og stram bass og lav forvrengning helt opp til forsterkeren tynes til bristepunktet.

Detaljgjengivelse, punktformelighet og raffinement er sekundært, mens hovedkriteriet er å gjengi lyden med best mulig kontroll og balanse selv ved høyt lydnivå.

Dette innebærer at høyttalerelementene må være større, tåle en lengre slaglengde og mer varme som følge av forvrengning fra forsterkeren, og høyttalerkabinettene må være overdimensjonert for å gjengi mer bass.

Typiske festhøyttalere koster under 10 000 kroner, det gir verken budsjett til at kabinettene blir superstive eller med nøye kalkulerte indre og ytre flater for lavest mulig forvrengning. Alle festhøyttalere farger lyden, og forhindrer en helt troverdig gjengivelse av musikkinstrumenter. Til gjengjeld klarer mange av dem å lage litt ekstra liv ut av musikk som er ganske flatt produsert, fordi de er konstruert for å gi et ekstra giv i den delen av bassområdet hvor punchen ligger.

Til tross for en stor og massiv bassgjengivelse, går de fleste festhøyttalere likevel ikke spesielt dypt. Den dypeste oktaven er nemlig amputeret til fordel for økt følsomhet og enklere belastning for forsterkeren. Dermed kan man spille høyt selv om forsterkeren ikke er av kraftigste sort. Men også her gjelder naturlovene, og jo kraftigere forsterker, desto mer kontrollert oppførsel fra høyttalerne. Med en kraftig forsterker er lyden renere og bassen bedre kontrollert - noe som virkelig vekker villdyret opp fra søvnen, og med mindre fare for hørselskader.

For priser, se høyre spalte.

Magnat Monitor Supreme 2000

- Kompakt underholder

Testens rimeligste høyttaler Supreme 2000 har to 8-tommere som sørger for dunkende bassrytmer uten å opptre for vulgært.

Foto: John Nordahl


Magnat Monitor Supreme 2000 er et par tøffe, gulvstående høyttalere som ikke opptar for stor gulvplass. Byggekvaliteten er grei, men ikke noe spesielt.

Høyttalerne spiller underholdende og fysisk, og går ikke av veien for å plage naboene - selv om de ikke er blant verstingene.

Mellomtonen er litt dempet for å fremheve bassregisteret. Dette gjør instrumentene mindre fokusert, men gjør også totalopplevelsen heftigere. Bassen mangler bare litt mer kontroll for å imponere. For å holde den i skinnet, kjøp den kraftigste forsterkeren du har råd til.

+
Prisen!
Fyldig bass
Spiller høyere enn de ser ut

-
Litt lite definerte toner
Ønsker litt mer mellomtone

Les full test av Magnat Monitor Supreme 2000 på Lyd & Bilde

Jamo S 608

- Festsjarmøren

Den elegante Jamo S 608 har gått for et fokusert og balansert lydbilde. Hvem skulle tro at denne sjarmøren også har en vill side?

Foto: John Nordahl

Jamo S 608 er et høyttalerpar som blander musikalitet og slagkraft. De er ikke de mest følsomme og lettdrevne, derfor trenger de en kraftig forsterker for å bli festens midtpunkt. Selv da er de ikke helt i liga med de verste. Det de kan er å gjengi instrumentene med oppløsning nok til en troverdig musikkgjengivelse, også for den som er glad i å høre på akustisk musikk. Det gjør Jamo-høyttalerne til et spennende kompromiss.

+
Tonal sammenheng
Slanke og elegante

-
Litt «snille»
Trenger kraftig forsterker

Les full test av Jamo S 608 på Lyd & Bilde

MTX TP2400

- Øreblødning

Bilstereoprodusenten MTX stiller med det som både ser og høres ut som et par PA-høyttalere. Visst spiller de høyt, men hvem orker å høre på dette?

Foto: John Nordahl

MTX TP2400 tåler juling og kan spille høyt. Det anbefaler vi derimot ikke, da faren for hørselskader er formidabel.
Visst byr høyttalerne på hardtslående rytmer, men disse blir ødelagt av en diskantgjengivelse så skrikende at ørene nesten blør.
Disse høyttalerne kan i beste fall anbefales til omreisende DJ-er som hovedsakelig spiller musikk i utendørs omgivelser, hvor den skarpe diskanten ikke forsterkes av et rom med harde vegger. Campingen på sommerens musikkfestivaler er et mulig alternativ.

+
Solid bygget
Kan stables

-
Fæl lyd

Les full test av MTX TP2400 på Lyd& Bilde

Dynavoice Finale 10 Tower

- To tårn

Testens desidert største høyttalere kommer fra svenske Dynavoice. Disse tårnene består av hele tre deler hver, og trenger et stort rom!

Foto:

Disse gigantiske skapningene fra Dynavoice kan spille virkelig høyt med mye bass. De blir aldri kjedelig og låter ikke skarpt. De sier ikke nei takk til skikkelig forsterkerkraft, men er samtidig en grei last for en rimelig forsterker. Ulempen, bortsett fra at størrelsen gjør plasseringsarbeid vanskelig, er at stereoperspektivet blir noe diffust. Vi mistenker at mellomtone- og diskantelementene ikke er helt tidslineære.

+
Stor og fyldig bass
Spiller meget høyt
Stort lydbilde

-
Litt diffust lydbilde
Billig feeling

Les full test av Dynavoice Finale 10 Tower på Lyd & Bilde

JBL ES100

- Allround-alibiet

JBL er verdens største leverandør av konserthøyttalere. ES100 flytter konserten inn i stua.

Foto: John Nordahl

JBL ES100 er ikke like farget i bassen som de øvrige. Dette gjør at de oppfattes som litt lysere i klangen, selv om de faktisk går like dypt eller dypere i bassen.
JBL-høyttalerne er kule på festen, og i tillegg låter de mer fokusert og troverdig enn de øvrige. Det betyr at man også kan høre på andre typer akustisk musikk.
Som rene festhøyttalere kan de nok likevel låte litt snilt i bassen for enkelte.

+
Balansert lyd
Lynkjapp bass
Spiller høyt
Fin på akustisk musikk

-
Litt «snille» i denne sammenheng
Prisen

Les full test av BL ES100 på Lyd & Bilde

Fence Boost 212

- Her bli' det liv, RAI - RAI! (Beste kjøp)

Det norske festalibiet kommer fra Fence Audio, og gir utsagnet «høy lyd til lav pris» ny betydning.

Foto: John Nordahl

Boost 212 er Fences største høyttalermodell. Med to 12-tommere banker den løs, og kan spille omtrent like høyt som Dynavoice Finale 10 (se over). Og det med enda litt bedre presisjon i mellomtonen. Bassen er dessuten bedre definert, med tydeligere toner.

Som med andre rockehøyttalere fortjener Boost 212 skikkelig forsterkerkraft, da de ellers kan komme litt i ulage. De er likevel temmelig ørevennlige selv ved meget høyt lydnivå, og det er ingen tvil om at Fence-høyttalerne gir veldig mye lyd for pengene.

+
Stor og fyldig bass
Spiller meget høyt
Stort lydbilde

-
Litt myk mellombass

Les full test av Fence Boost 212 på Lyd & Bilde

Cerwin-Vega XLS-15

- Når de døve våkner (Best i test)

Med Cerwin-Vega som festens midtpunkt blir det aldri kjedelig. Og med 15 tommer i hver høyttaler er det duket for en bass som virkelig banker!

Foto: John Nordahl

Det er noe helt eget ved lyden av Cerwin-Vega, og XLS-15 er intet unntak. Dette er høyttalere som slår så hardt fra seg at man nesten blir skremt. Bassen er ikke så dyp, men den slår kallhardt, og en forsterket mellombass gir illusjonen av dypbass.
All musikk er meget underholdende med CV. Dessuten er høyttalerne meget fasekorrekte, slik at instrumentene plasseres punktlig i lydbildet. En lite luftig diskantgjengivelse gjør at stereoperspektivet blir snevert, men også at høyttalerne ikke skjærer i ørene når man spiller høyt. Som festhøyttalere er dette i våre ører de beste i testen.

+
Massivt lydbilde
Lydtrykk
Bassrespons

-
Overtoner

Les full test av Cerwin Vega XLS-15 på Lyd & Bilde

Vi har testen over 100 gulvstående høyttalere, les testene på Lyd & Bilde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder