Dette kan bli den neste digitale revolusjonen

SER HVA SOM SKJER: Besøkende tester Samsung Gear VR-briller under teknomessen CES i Las Vegas i januar. Foto:BRITTA PEDERSEN,dpa

Mobile VR-briller kan brukes til boligvisning og utdanning

Nå trenger du ikke lenger en datamaskin for å oppleve Virtual Reality. Ved å sette mobiltelefonen i brillene, får du en trådløs 360 graders opplevelse i 3D.

 • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over fem år gammel

Virtual Reality-briller har stort sett vært et fenomen som dataspillere har omfavnet. Andre har sett liten nytte i briller som gir deg en tredimensjonal 360 graders og der utsynet følger hodets bevegelser. Det kan være i ferd med å endres nå.

Samsung lanserte i fjor høst en egen VR-brille i samarbeid med Oculus, en av de store aktørene på VR-markedet. Brillen fikk navnet Samsung Gear VR, og ble lagt ut for salg i desember.

Prisen er rundt 2500 kroner, men foreløpig er brillen ikke å få kjøpt i Norge. Derimot finnes den i Sverige, samt hos en rekke nettbutikker.

Til forskjell fra tradisjonelle VR-briller, som må kobles til en datamaskin med kabel for å ha innhold å vise frem i brillene, kan Gear-brillene bruke Samsungs Note 4-telefon som innholdsleverandør.

Dermed blir opplevelsen trådløs og nettopp det kan gjøre VR-teknologien langt mer bruksvennlig.

Sikkerhetsvideoer

– Mobiltelefonen gjør det mye lettere å ta med seg brillene. For eksempel vil det være enkelt for bedrifter å presentere prosjekter visuelt. Museer vil kunne lage videoer som publikum kan laste ned og se på underveis som de beveger seg gjennom museumsområdet. Jeg er overbevist om at denne teknologien har et enormt potensial, sier Morten Fiskvik, seniorkonsulent hos Headspin Communication i Trondheim.

Selskapet produserer i dag blant annet informasjon og HMS-filmer for olje- og energibransjen.

TROR PÅ VR: Morten Fiskvik i Headspin Communication arbeider med to pilotprosjekter som bruker VR-briller koblet til mobiltelefonen. Foto:Headspin,

– En 360 graders VR-film vil gjøre det lettere for folk å forberede seg til et første besøk på en oljeplattform eller et fartøy. Gjennom brillene kan du på forhånd orientere deg om hvor nødutganger og redningsutstyr er. Det vil gjøre det lettere å navigere når du ankommer stedet i virkeligheten, sier han.

En 360 graders film må tas opp med et 360 graders kamera, som ligner på det Google har brukt når de har utviklet Street View-funksjonen i Google Maps.

Det er sensorer i VR-brillene som gjenkjenner hodets bevegelser og endrer utsynet i henhold til det.

– Tidlig stadium

Stig-Ove Langø, salgssjef i Samsung Norge, forteller at de har fått en voldsom respons etter at mobil-VR-brillene ble lansert.

– Teknologien er fortsatt et tidlig stadium, men nøkkelen er telefoner som snakker med VR-brillene. Du får en helt annen følelse av å se ting i 360 grader. Det er som om du selv sitter i båten eller flyr helikopteret eller hva enn videoen viser, sier han.

I begynnelsen av mars samles verdens største mobilaktører til messen Mobile World Congress (MWC) i Barcelona. Her er det ventet flere nyheter knyttet til mobil VR-teknologi.

TIPS OSS: VG vil være til stede og rapportere fra Barcelona. Har du tips eller innspill til MWC? Kontakt vår journalist her!

NY TEKNOLOGI: Samsungs VR Gear-briller lar deg bruke Note 4-telefonen som innholdsleverandør. Foto:Øyvind Gustavsen,

Virtuell boligvisning

Langø forteller at Samsung er i kontakt med aktører i boligmarkedet som vil utvikle 360 graders VR-videoer som viser boliger fra innsiden.

Da kan man gå på virtuell boligvisning, uten å forlate sin egen stue, ved å laste ned og se en 360 graders video.

– Et annet bruksområde kan være konserter. Om man ikke har anledning til å høre sitt favorittband spille live, så kan man kjøpe konserten til VR-brillene og få en unik opplevelse av tilstedeværelse. Kombinert med gode hodetelefoner, blir opplevelsen stor, sier Langø.

Da statsminister Erna Solberg deltok på World Economic Forum i Davos i Sveits, «besøkte» hun en syrisk flyktningleir ved å ta på VR-briller og se en video filmet med et 360 graders kamera. Se video av Solbergs opplevelse nedenfor.

Eget filmselskap

Utover dataspill finnes i dag begrenset med kommersielt innhold til VR-briller.

Men nå har Oculus begynt å lage VR-filmer, melder tek.no.

Oculus Story Studio skal ha blitt startet etter at selskapet viste frem VR-teknologien til Hollywood-regissører, som i sin tur skal ha blitt svært begeistret for potensialet til mediet når det gjelder filmfortelling.

Den første VR filmen har fått navnet «Lost», og er en animasjonsfilm som skal vises på den amerikanske filmfestivalen Sundance.

Årsaken til at studioet har valgt en animasjonsfilm som sin første VR-film, er at levende film byr på en del tekniske utfordringer når det gjelder å gi seeren en god VR-opplevelse, skriver tek.no.

Flere analytikere tror at VR-innholdet vil eksplodere den dagen Apples smarttelefoner kan kobles til et par briller. Enn så lenge har Apple ikke annonsert noen konkrete planer om dette.

Les også

Mer om

 1. Teknologi

Flere artikler

 1. Fagre nye VR-verden!

 2. Pluss content

  Dingsene som kan styre livet ditt

 3. Kommentar: Facebooks virkelighetssjekk

 4. Nærmeste du kommer sex -uten å ha det

 5. Pluss content

  Slik skal pornobransjen revolusjoneres

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder