Lydkvaliteten i dette musikkhodesettet gjør det ganske uegnet som musikkhodesett. (Foto: Einar Eriksen / Amobil.no)

Fysj, for en lyd

Denne må du ikke plassere under juletreet i år.

  • Einar Eriksen (tek.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologiTilbehør til mobiltelefon - tester

Samsungs nye musikkhodesett SBH-700 er helt trådløs, og kobles til mobilen din via Bluetooth A2DP. Dermed kan du høre på musikk helt uten å ha ledninger hengende ned forbi jakkekragen. Dette er selvsagt praktisk, men det fører også med seg ulemper.

SBH-700 koster rundt 700 kroner, noe som er like mye som du betaler for et skikkelig bra ledningsbasert hodesett, men lydkvaliteten er langt dårligere.

Se flere bilder av SBH-700

Mye skurring

Når du lytter på musikk i SBH-700, merker du fort at hodesettet skurrer forferdelig mye. Bassen skurrer, s-lyden i vokaler skurrer og mest av alt skurrer symbalene i trommene. Dette er typisk for trådløse hodesett som bruker Bluetooth, men i SBH-700 synes vi skurringen ble altfor dominerende.

Vi prøvde hodesettet sammen med tre forskjellige telefoner; Samsung U800 Soulb, Nokia N96 og Sony Ericsson Xperia X1. Skurringen var der i alle tilfellene. Med Nokia N96 var tilkoblingen i tillegg ustabil og lyden hakket ofte - spesielt om du har telefonen liggende i bukselomma.

Trang lyd

Lyden i SBH-700 er generelt dårlig også om du klarer å overse skurringen. Lydbildet kan beskrives som veldig flatt, og alt annet enn luftig og åpent. Alle lyder blir veldig smeltet sammen slik at det er vanskelig å skille instrumentene fra hverandre, og kompet oppleves som bakgrunnsstøy.

Vi opplevde at rolig jazz var den musikkategorien som passet best med SBH-700. Årsaken til dette er nok at musikken er stille og rolig, og ikke så krevende å fremstille.

Slik sitter SBH-700 på øret. (Foto: Einar Eriksen / Amobil.no)

Lar deg snakke uten hender

Vi setter imidlertid pris på at hodesettet også fungerer som håndfri til mobilen din. Det betyr at musikken dempes automatisk når du får inn en samtale og du enkelt kan ta telefonen uten å dra mobilen opp av lomma.

Batterilevetiden er også ganske grei, med oppgitte åtte timer musikkspilling nesten seks døgn.

SBH-700 har i utgangspunktet god design, med lett tilgang til volmtastene og andre taster for å styre musikken. Men det er for ubehagelig å ha på seg i lengden, og sitter litt dårlig på ørene.

Dette følger med i salgspakken. (Foto: Einar Eriksen / Amobil.no)

Konklusjon

Det er kanskje irriterende med ledninger og veldig praktisk å ha et trådløst hodesett som både kan brukes til musikk og mobilsamtaler. Men når lydkvaliteten er så dårlig som i SBH-700, vil vi anbefale at du holder deg langt unna.

Et ledningsbasert hodesett kan kjøpes for en langt billigere penge og gir deg mye bedre lydkvalitet. Vi anbefaler å gå for et sett øreplugger, siden disse ikke krever mer kraft enn mobilen din har tilgjengelig for å drives. I en litt lavere prisklasse enn SBH-700 anbefaler vi å se på øreplugger som Cresyn C705e, eller Skullcandy Full Metal Jacket med håndfri for Blackberry-mobiler og Iphone dersom du trenger det.

Dersom du likevel skal ha et trådløst hodesett, bør du se på Nokia BH-604. Dette hodesettet har langt bedre lyd, men er til gjengjeld fysisk større. Og dersom det er et trådløst håndfri du er ute etter, finnes det mange god alternativer.

Du kan lese hele testen av SBH-700 hos Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder