Ekspertene advarer

Virusangrep mot mobiltelefoner vil ifølge sikkerhetsbransjen bli mer utbredt i 2009. Foto: Apple

- I år kommer mobilvirusene

Virusangrep mot mobiltelefoner vil ifølge sikkerhetsselskapet Kapersky Labs bli mer utbredt i 2009.

 • Iver Gamme (PC World)

Artikkelen er over 11 år gammel

PC World | ComputerworldForside | ComputerworldPC World | Computerworld

Antivirusbransjen har i snart 10 år advart mot virusangrep på mobiltelefoner, men slike angrepene utgjør fortsatt ikke mer enn en promille av alle kjente former for datavirus. I mange tilfeller har heller ikke mobilvirusene hatt noen stor spredning eller ført til store skader hos de infiserte brukerne.

Her er gratis antivirus til pc-en

Kaspersky Labs advarer imidlertid om at de nå begynner å se mobilvirus som er mer skadelige. Sikkerhetssjef David Emm, forteller til IDGs nyhetstjeneste at dette skyldes flere sammenfallende faktorer:

En faktor er at flere mobiltelefoner kjører operativsystem fra Microsoft (Windows Mobile) eller Symbian. En annen faktor er at mobiltelefoner benyttes til tjenester som nettbank og netthandel og dermed inneholder mer sensitive data enn tidligere.

En tredje faktor er at smarttelefoner er utsatt for SMS-spam som kan fjernstyre telefonen til å ringe opp dyre betalingstjenester som eies av svindlerne. At de fleste brukere ikke krypterer data de lagrer på sine mobiltelefoner bidrar også til problemer.

LES OGSÅ:Slett alt på telefonen via sms

Ifølge Kapersky Labs er det frem til i dag laget mellom 600-700 varianter av datavirus for mobiltelefoner. Til sammenligning finnes det over en million varianter for ulike pc-plattformer.

Iphone også i faresonen
Hittil er de fleste mobilvirusene laget for Symbian-plattformen, som blant annet brukes av både Nokia og Sony Ericsson, men den største tilveksten skjer mot Windows Mobile.

Kapersky tror dette skyldes at Windows Mobile har åpne programmeringsgrensesnitt der hvem som helst kan skrive kode som fungerer med operativsystemet. På Symbian kreves et sertifikat fra Nokia. Apples Iphone er også stengt og Apple krever betalt for å sertifisere programvaren.

- Våre utviklere sier de ikke kan lage et skikkelig antivirusprogram til Iphone siden Apples utviklingsverktøy for eksterne utviklere ikke gir tilstrekkelig tilgang til operativsystemet.

Ettersom det finnes mange programmer for Iphone som ikke er godkjente bidrar det til at flere brukere velger å hacke telefonen sin for å kunne kjøre disse programmene. Det åpner også Iphone for skadelig kode, sier Emm.

LES OGSÅ: 9 tips for bedre nettsikkerhet

Mer om

 1. Data

Flere artikler

 1. Adobe vil invadere mobilen din

 2. Stor guide: Velg riktig mobil

 3. Aggressivt virus angriper mobilen

 4. Samsung lanserer åpent mobil-operativsystem

 5. Android årets store mobilvinner

Fra andre aviser

 1. Nesten 1,8 mrd. kjøpte mobil i fjor

  Bergens Tidende
 2. Tar opp kampen med iPhone

  Aftenposten
 3. <span>Google knuser iPhone i Norge</span>

  Fædrelandsvennen
 4. Nesten 1,8 mrd. kjøpte mobil i fjor

  Aftenposten
 5. Googles mobilplattform i voldsom vekst

  Bergens Tidende
 6. Her er operativsystemene som skal utfordre Android

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder