Datavirusets historie

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

1945 Ingeniører i den amerikanske marinen må fjerne et møll fra innsiden av en tidlig datamaskin. Derfra kommer ordet «bug» (norsk: insekt) som har blitt en fellesbetegnelse for feil i dataprogrammer.

1982 Norge blir det første landet, i tillegg til USA, som blir koblet opp mot ARPAnet, forgjengeren til dagens Internett. Samtidig kommer verdens første virus, Elk Cloner, laget av en 15-årig gutt.

1984 Det første norske antivirusselskapet blir opprettet. Den gang het det Arcen Data. I dag er det bedre kjent som Norman.

1986 Dataviruset Brain slippes løs av sine skapere, to brødre fra Pakistan. Brødrene hadde lagt inn sitt telefonnummer i viruset, og fikk tusenvis av sinte telefoner fra hele verden i tiden etterpå.

1989 Antall maskiner på Internett når 100000. I oktober er 25 ulike datavirus kjent, mens det i november stiger helt til 59 ulike datavirus.

1990 Virusutviklingen skyter fart for alvor. I april er 468 datavirus kjent. I juli 711. Dette året kommer også de første datavirusene som aktivt prøver å unngå antivirusprogrammene.

1995 Word Concept (WM/concept.A) sprer seg. Dette viruset er et såkalt makrovirus. Det smittes gjennom dokumenter lagret i Microsoft Word og er skrevet i makroprogrammeringsspråket innebygd i Word.

1999 Melissa-viruset går amok og smitter millioner av PC-er verden over. Viruset spres via e-post. Dette året blir også Aftenpostens nettavis angrepet av en hacker, som forandrer førstesiden.

2000 Iloveyou-viruset sprer seg med rekordfart, som et vedlegg i e-posten. Det sender seg selv videre til andre i kontaktlisten din, sletter filer fra maskinen og avslører passordene dine.

2003 Viruset Slammer sprer seg til 75000 maskiner på ti minutter.

2004 Viruset Sasser sprer seg og infiserer en million maskiner i løpet av en måned.

Kilde: Norsk Telemuseum

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder