POPULÆR: I tredje regnskapskvartal solgte Apple tilsammen 9,3 millioner iPad-er, mer enn dobbelt så mange som samme periode i fjor. 3. generasjon iPad får skarpere skjerm, med oppløsning på 2048 x 1536 piksler. Bildet viser iPad 2, med skjermoppløsning på 1024 x 768 piksler. (Foto: Kirsti Østvang)

Slik blir iPad 3

Apple utvikler ny iPad med bedre skjerm som forventes lansert tidlig neste år.

  • Aksel Edgar-Lund (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Forside | ComputerworldFølg Computerworld på Facebook!

Testproduksjon av iPad 3 begynner i oktober, og Apples nettbrett kommer angivelig på markedet en gang i begynnelsen av 2012, skriver Wall Street Journal, som viser til kilder «kjent med situasjonen».

Les også: Slik blir iPhone 5

Bedre oppløsning, samme størrelse

Kildene er komponentprodusenter som levere de ulike delene til iPad, som sier at Apple allerede har bestilt noen nøkkelkomponenter. Blant disse er skjermer med oppløsning på 2048 x 1536 piksler. Det er dobbelt så høy oppløsning som skjermen i iPad 1 og 2, som er på 1024 x 768 piksler.

Den høye oppløsningen vil naturligvis gi bedre grafikk og kan vise video i full HD-kvalitet, og blir muligens i samme klasse som Retina display-teknologien Apple bruker i iPhone 4. Ifølge Apple har Retina display høyere oppløsning enn det er mulig å skjelne for det menneskelige øyet.

Apple kommer antagelig til å slippe 1080p-film på iTunes Store i løpet av året, og iPad 3 vil dermed kunne støtte film med denne kvaliteten.

Les også: Denne appen gir deg bøter om du forsover deg!

Samme størrelse

Det var forventninger til at Apple ville oppgradere skjermen allerede i iPad 2, men selskapet valgte å kjøre med samme skjerm som i den første Ipad-en. Med få reelle konkurrenter i nettbrett-markedet i starten, hadde Apple sannsynligvis ikke noe stort behov for å dytte ut en ny og forbedret modell.

Etter hvert har iPad møtt konkurranse i form av stadig bedre Android-baserte nettbrett, først og fremst fra Samsungs Galaxy Tab, og bedre kvalitet på iPads skjerm er en av flere naturlige konsekvenser for å møte konkurransen.

Les: VG tester Samsung Galaxy Tab

Den fysiske størrelsen på skjermen blir den samme som før, 9,7 tommer.

Les også: Folk er lei av sosiale medier

En annen kilde hos Apples asiatiske komponentprodusenter sier til avisen at selskapet har bestilt deler til å bygge 1,5 millioner iPad 3 for levering i fjerde kvartal.

Oppgang

Apple, som mange andre store elektronikkmerkevarer, leier selskaper hovedsaklig i Taiwan som spesialiserer seg på å bygge produkter i henhold til designspesifikasjoner.

Det taiwanske selskapet Hon Hai Precision Industry Co. setter sammen delene til iPad. En talsperson for selskapet ville ikke kommentere saken overfor Wall Street Journal.

Avisen skriver at Apple solgte 9,3 millioner iPad-er i sitt tredje regnskapskvartal, som sluttet 25. juni. Det er nesten tre ganger så mye som samme periode i fjor. Sammen med robuste salgstall for iPhone og andre elektronikkprodukter mer enn doblet Apple sitt overskudd i perioden, fra litt over tre milliarder dollar i fjor til litt over 7 milliarder dollar i år.

Les også: Nye spekulasjoner om iPhone 5

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder