BEDRET: Talekvaliteten i mobilene skal bli bedre, med ny standard. Foreløpig har den såvidt startet opp i Moldova. Foto: StockXpert

Bedre lyd med HD-mobilen

(VG Nett) Teknologien går fremover med stormskritt, men fremdeles er lyden på mobiler relativt dårlig. Det kan en ny standard endre.

Artikkelen er over ti år gammel

Det er mulig å surfe på nettet lynraskt, se TV, høre på Spotify og sende en video til Facebook fra mobilen i dag.

En ting har ikke endret seg så mye over tid, kvaliteten på tale i en samtale med andre mobiler. Det har nå blitt rettet opp med en ny standard som tilbyr langt høyere lydkvalitet på samtalen, men det forutsetter at mobilen er på et 3G-nettverk.

Standarden kalt AMR-WB, kalt HD Voice i markedsføringen, lar teleselskapene bruke mer båndbredde til å sende telefonsamtalen. Det reduserer behovet for komprimering av stemmen, og kvaliteten blitt høyere.

Gammel standard

Dagens standard for overføring av samtalen stammer fra den tiden man kun brukte GSM-nettet til å overføre samtalen, men telenettenes utvikling har løpt fra talekvaliteten. Mulighetene har kommet, men foreløpig er utviklingen begrenset.

Les også test av HTC Hero:Nyskapende Google-mobil

De første testene i HD Voice blir foretatt av mobiloperatøren Orange, som opererer i flere europeiske land, skriver fagnettstedet GSM Arena. Først ute er Moldova, som nylig har oppgradert nettet til å støtte høyhastighetsoverføring av data.
I løpet av neste år har Orange planer om å utvide den bedre talekvaliteten til andre deler av sine nett i Europa.

Den foreløpig eneste mobilen som støtter denne standarden, og dermed påkrevd for å få bedre talekvalitet, er Nokias 6720 HD. Forhåpentligvis har det også kommet en del flere modeller med standarden innebygget i mobilen, så begge parter slipper å være bundet til en enkelt mobilmodell.

Les også:Er dette fremtidens mobiler?

Hos Telenor sier informasjonssjef Atle Lessum at det ikke er noen planer for innføring av en slik standard akkurat nå.

- Telenors talekvalitet holder allerede et veldig høyt nivå, sier han til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder