NYLANSERING: Amazon-sjef Jeff Bezos med versjon 2 av Kindle. Foto: Reuters

E-bøker mest miljøvennlig

(VG Nett) Selv om de er laget av plast og trekker strøm er elektroniske bøker mer miljøvennlige enn papir, viser en analyse.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I utgangspunktet skulle man ikke tro at en e-bokleser som Amazons Kindle er en miljøredder. Som de fleste elektroniske dingser er den laget av plast, inneholder ulike kjedelige kjemikalier og trekker strøm.

Likevel er det en mer miljøvennlig løsning enn rene papirbøker, viser en analyse foretatt av selskapet Cleantech Group.

Les også:Kjemper mot Googles bokdominans

«De drøyt 168 kg CO2 som en Kindle produserer gjennom hele sin levetid er en klar vinner mot de mulige innsparingene» skriver analytiker Emma Rich i sin rapport.

Den mengden CO2 settes opp mot hva et høyt forbruk av bøker hadde gitt i samme periode, og resultatet er oppsiktsvekkende høyt. I samme periode på fire år ville et forbruk på tre bøker i måneden gi en innsparing på litt over ett tonn CO2. Dersom Kindle ble brukt til sin fulle kapasitet, ville innsparingen komme på hele 26 tonn CO2.

Les også:Skoleelev saksøker Amazon for å ha slettet leksene hans

Vippepunktet på en Kindles miljøvennlighet ligger på rett over 22 bøker. Har brukeren erstattet 23 papirbøker med lesing på Kindle, går miljøregnskapet i pluss. Fra det punktet og utover er det bare miljøgevinst å hente.

I USA har enkelte universiteter gått over til å bruke Kindle i undervisningen for å lette børen for sine studenter. Det prestisjetunge universitetet Princeton er et av flere som har valgt Kindle, delvis på grunn av miljøfaktoren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder