NASA med oppsiktsvekkende Mars-nyhet!

TEKNOLOGI

NASAs «Curiosity rover» har funnet nye bevis, gjemt inne i eldgamle steiner funnet på Mars-overflaten som peker mot at den røde planeten kan ha hatt liv. Dette er en viktig forutsetning for å fortsette å utforske den røde planeten i årene som kommer, ifølge NASA.

Publisert: Oppdatert: 07.06.18 22:54

NASA visste at de hadde funnet noe veldig spennende på Mars og i en pressekonferanse har de akkurat gått ut med nyheten om at de har funnet organiske molekyler som tyder på at det har eksistert liv der.

Mange forventet at NASA ville komme med nyheten om at de har funnet vann på Mars, men det avviser de i livesendingen som foregår nå.

3000 millioner år gamle steiner

Men NASAs «Mars Curiosity»-rover har funnet “solide” organiske molekyler i 3.000 millioner år gamle sedimentære steinarter nær overflaten, i tillegg til at de har registrert sesongvariasjoner i metangassnivåene i atmosfæren, ifølge NASA.

Organiske molekyler inneholder karbon og hydrogen, og kan også inneholde oksygen, nitrogen og andre stoffer. Men, selv om organiske molekyler er assosiert med liv, kan de også oppstå gjennom ikke-biologiske prosesser. Derfor er de ikke nødvendigvis indikatorer på liv.

Men NASA mener funnene rettferdiggjør nye ekspedisjoner for å lete etter liv på Mars.

– Marsoverflaten er eksponert for stråling fra rommet. Både denne strålingen og sterke kjemiske forbindelser bryter ned organisk materiale. Å finne gamle organiske molekyler i det øverste 5-cmlaget på overflaten som kan ha blitt avsatt da Mars kan ha vært beboelig, gjør at vi må lære mer om utviklingen av organisk materiale på Mars i fremtidige romferder som vil bore dypere i Marsoverflaten, sier astrobiolog i NASA, Jen Eigenbrode i en pressekonferansen.

– Hva betyr dette funnet?

– Det betyr ikke mer enn at organisk materiale også nå er funnet også på mars. Slik det er funnet diverse andre steder i verdensrommet. Men vi aner ikke kilden til det organiske materialet. Det kan være hensatt av kometer, det kan skyldes en kjemisk prosess og det kan være biologisk, sier forfatter og astrofysiker Eirik Newth til VG.

Flere sonder planlagt

Ifølge Newth er det beste man kan si om funnet at det kan ha noe med liv å gjøre, Men det finnes mange forklaringer på som ikke involverer liv.

– Men det er en sterk indikasjon og derfor burde man fokusere på å sende ut romsonder som er dedikerte til å lete etter liv. Det er planlagt flere marssonder i årene som kommer, men de er mest fokusert på geologi og atmosfære som begge er døde ting, sier han.

Astrofysikeren sier at man i såfall vil lete etter dødt liv, for sjansen for å finne levende materiale på Mars er svært liten.

– Mulighetene for at det har vært liv der en gang er ganske gode. Men for å finne spor etter det, må man bore seg et titalls meter ned; kommer man seg inn i en lavatunnel er det gode sjanser for å gjøre spennende funn , sier Newth.

Har hatt problemer

«Mars Curiosity» har kjørt rundt på den røde planeten i lag tid. I mars i år kunne den logge sin 2000. Mars-dag, som tilsvarer 2.054 jord-dager. og det lille kjøretøyet har i denne tiden rullet over planeten for å utføre diverse vitenskapelige eksperimenter, ifølge bgr.com.

«Curiosity» har slitt med diverse problemer de siste månedene. Blant annet har den fått ødelagt boreutstyret og den har derfor måttet lære seg hvordan den kan bruke redskapet på en ny måte for å kunne forsette med eksperimentene på Marsoverflaten.

VG kommer tilbake med mer.

Her kan du lese mer om