Ny «Windows» i 2006

(VG Nett) Microsoft med Bill Gates i spissen, sikter mot en ny «Windows»-lansering i 2006.

  • Erling Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

MÅ PUNGE UT: Bill Gates og co. Foto: AFP

«Longhorn», navnet operativsystemet går under, er oppfølgeren til «Windows XP» som ble sluppet i 2001.

Selskapet lover at «Longhorn» skal gi enda bedre og raskere ytelse enn det forrige «Windows»-systemet.

- Å få «Longhorn» ut til kundene i 2006 vil føre til en viktig utvikling i ytelse, sikkerhet og stabilitet, og vil hjelpe til med å aksellerere utviklingen av nye, spennende applikasjoner av utviklere gjennom hele industrien, sier Microsoft-gründer Bill Gates.

- Måtte ofre

Selskapet forteller at de har måttet kutte planene om et nytt filsystem, for å kunne få operativsystemet ut i tide.

«WinFS» skal gjøre det enklere å finne informasjon på hardisken. Systemet vil bli lansert på et senere tidspunkt, men en testversjon vil følge med «Longhorn» i 2006, i følge Microsoft.

Flere industrianalytikere har lenge sagt at Microsofts planer har vært for ambisiøse, og dette ser ut til å være selskapets svar på tiltalen.

- Vi har måtte ofre litt for å levere funksjonene selskapene, forbrukerne og maskinvareprodusentene har bedt om innenfor en realitisk tidsramme, sier visepresidenten i Microsoft, Jim Allchin.

Ny teknologi

«Longhorn» kommer til å skilte med en ny grafikkteknologi som er foreløpig kalt «Avalon», hvilken kan bearbeide avanserte grafikkeffekter og 3D-bilder.

I tillegg kommer innebygde funksjoner for DVD-brenning, flere webtjenester og nye programmeringsverktøy.

Sistnevnte skal etter planen lanseres tidligere slik at programutviklere får et forsprang til å utvikle ulike produkter for «Longhorn».

Og som vi er vant til hver gang et nytt «Windows»-system lanseres, vil «Longhorn» komme med et helt nytt, og antakeligvis forbedret utseende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder