NASA mener mysterium er løst – har funnet bevis for rennende vann på Mars

Er det liv på Mars?

Sofie Braseth
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forskere har oppdaget det sterkeste beviset så langt på at rennende vann eksisterer på Mars, melder NASA mandag ettermiddag. Det skriver CNBC.

Det er identifisert bevis på at «hydrerte mineraler» kalt perklorater har dannet striper på bakkene på Mars' overflate.

NASA holdt en stor pressekonferanse mandag ettermiddag, der de utdypet funnet.

– Det mest spennende ved dagens kunngjøring er at det kan være mulig å ha liv på Mars, sa NASAs John Grunsfeld under pressekonferansen.

NASA-sjef: Mener vi må reise til Mars for å sikre menneskeartens overlevelse

– Mer ramsalt enn rent

Normalt fryser eller fordamper vann på Mars, på grunn av det intense miljøet på planeten. Men tilsetningen av salter betyr at vannet er mye mer stabilt, slik at det kan overleve på «den røde planeten», skriver The Independent.

Forskerne vet ikke hvor vannet faktisk kommer fra, men har antydet at det kan være at planeten skjuler store vannansamlinger under overflaten.

CNBC skriver at noen perklorater kan gjøre at vann ikke fryser, selv helt nede i en temperatur på –70 celcius. Perkloratene på Mars danner striper på bakkene på Mars under planetens varme årstid, når temperaturen klatrer over –23 grader. Stripene forsvinner under planetens kalde årstid.

– Noe hydrerer disse saltene, og det ser ut til å være disse stripene som kommer og går med sesongene, har forsker Lujendra Ojha sagt i en uttalelse.

– Det betyr at vannet på Mars er ramsalt mer enn det er rent. Det gir mening, fordi saltene senker frysepunktet for vann. Selv om stripene ligger delvis under bakken, der det er kaldere enn overflatetemperaturen, vil saltene holde vannet i en flytende form og gjøre at det kan renne ned bakker på Mars.

Les mer: Denne raketten skal frakte astronauter til Mars

MYSTERIEPLANET: Mandag ettermiddag annonserte NASA at de har funnet bevis for rennende vann på Mars – en oppdagelse med potensielt stor betydning for muligheten for liv på planeten. Foto: NASA , AP

Ojha er en av forskerne bak Mars-prosjektet, og var en av talerne under pressekonferansen mandag ettermiddag. Ifølge The Independent ble Ojha berømt før han i det hele tatt hadde fått en bachelorgrad, da han hevdet at det muligens fantes rennende vann på Mars.

Den gang uttalte Ojha til CNN at han krysset fingrene for liv på Mars.

– Det hadde vært spennende. Det er på en måte vitenskapens hellige gral: Å finne vår nabo, å finne liv på en annen planet.

Lest denne? Robin (20) fra Stavanger kan få enveisbillett til Mars

Norsk professor utelukker liv på Mars

Kaare Aksnes er professor emeritus i astronomi ved Universitetet i Oslo. Han forteller at mandagens avsløring fra NASA betyr at ikke alt vann på planeten har dunstet bort slik man trodde tidligere.

– Betyr dette at det er mulighet for liv på Mars?

– Veldig mange er opptatte av om dette betyr at det er en større sjanse for å finne spor etter liv. Det er usikkert fremdeles, men jeg kan si at det styrker muligheten for at det har eksistert liv på Mars. Det er helt utelukket at det er liv der oppe nå. Jeg tror de aller færreste av disse astrobiologene tror man vil finne liv på Mars, sier professoren.

ASTRONOMI-PROFESSOR: Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO ,

– Hvor ekstraordinært er funnet som NASA presenterte i dag?

– Vel. Jeg vil ikke si at det er en veldig revolusjonerende oppdagelse. Men man har vel ikke sett vann renne ut slik det nå tyder på.

Aksnes tror interessen rundt «den røde planeten» er stor fordi man er opptatt av hvorvidt det finnes annet liv i solsystemet.

Professoren kan imidlertid presentere en rekke grunner til at liv på Mars er usannsynlig:

– Drivhuseffekten som det er mye snakk om her på jorden er ekstrem på Mars. Atmosfæretrykket er i dag et par prosent av det på jorden. Det er stor strålingsfare, i og med at atmosfæren er så tynn. Den vil ikke kunne stenge ute ultrafiolett lys, som vi her på jorden blir skjermet for på grunn av atmosfæren. Hvis man hadde plassert liv på Mars i dag uten en ekstra beskyttelse vil det ikke bare nytte med solkrem, slår Aksnes fast.

– Utfordrende å gro planter

Planetgeologi-ekspert Alfred McEwen sa under NASAs pressekonferanse mandag at han trodde muligheten for å finne liv et eller annet sted på innsiden av Mars er veldig høy.

– Det er veldig sannsynlig at det er liv et eller annet sted i skorpen av Mars, uttalte McEwen ifølge The Independent.

NASA-forskere sa under mandagens pressekonferanse at deres umiddelbare planer innebærer å sende bedre kjøretøy til Mars.

– Men på lang sikt er planen å utvikle nye utskytingssystemer og så videre, slik at vi etter hvert kan sende mennesker opp, sa forskerne.

Forskerne ble også spurt om det vil være mulig for mennesker å gro avlinger på Mars, hvis det er vann der. Svaret var at miljøet på planeten er den store utfordringen, og at det vil være utfordrende å gro planter, i det minste uten seriøs genteknologi. Men – vann på Mars gjør det lettere å gro ting i spesielle miljøer.

NASA sa også at det ikke bare vil være fremmede livsformer som kan bruke vannet på Mars.

– Det er faktisk nyttig for oss også – vi vil ha mulighet til å bruke det når vi kommer dit, og bruke det til å lage drivstoff som kan sende oss tilbake, sa forskerne på spørsmål fra pressen.

Et spørsmål forskerne fikk via telefon var hvorvidt forskerne ventet at vannet skulle være like salt som havet på jorden, og hvor mye vann det var snakk om som rant.

Svaret fra NASAs Alfred McEwen var at vannet på Mars vil være mye, mye mer salt enn havet på jorden.

– Vi prøvde å anslå hvor mye vann: et minimum var 100 000 kubikkmeter. Det er mye – men det er våt jord, mer enn det er vannansamlinger, sa McEwen.

Lettet på sløret

I helgen satte NASA i gang store spekulasjoner verden over da de sendte ut en meget kryptisk pressemelding med tittelen «NASA skal annonsere at Mars-mysterium er løst».

Pressemeldingen sa veldig lite om hva som kom til å skje, og NASA lettet kun minimalt på sløret ved å si at de ville gå i «detalj på et stort forskningsfunn fra etatens pågående utforskning av Mars».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder