Slik gikk det da vi fikk prøve iPhone 7

Den ser kanskje lik ut som forgjengeren, men alt er forandret på innsiden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Apples lansering av en ny iPhone kom som en solid attpåklatt til forrige ukes lanseringsfest i Berlin. Navnet overrasket ingen, og iPhone 7 og iPhone 7 Plus er i stor grad slik ryktene har hevdet. Det betyr at du ikke nødvendigvis ser endringene fra fjorårets iPhone 6S-modeller før du virkelig prøver. Men gjør du det er endringene mange.

Den endringen som påvirker flest er nok fraværet av den klassiske hodetelefonkontakten.

Her er alt som ble lansert av Apple

NYTT: De tre nye produktene som svært mange vil stifte bekjentskap med fremover. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Hodetelefonovergangen er tilbake

I telefonenes og smarttelefonenes barndom var en 3,5 millimeters minijack (hodetelefon-plugg) for luksus å regne. Nokia, (Sony) Ericsson og HTC dyttet på oss den ene overgangen etter den andre, eller idiotiske varianter av jack-kontakten som absolutt ingen hadde.

Nå er det Altså Apples tur, og iPhone 7 mangler en av de lengstlevende kontaktene i elektronikkens historie. Det kan være irriterende, men vi priser oss i hvert fall lykkelige for at selskapet har lagt ved en overgang fra sin egen lightning-kontakt. Apple har lang historie med å selge sære overgangsløsninger separat, men velger denne gangen å legge ved overgangen.

Adapteren fra Lightning til mini-jack får du med i esken. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Uansett er prisene på Apple-utstyr såpass voksne at overgangen nok er betalt for og litt til når inntektene fra et iPhone-salg skal fordeles.

Apple slapp også Apple Watch Series 2 »

AirPods er heftige, men inkluderes ikke

Samtidig er det litt i tiden å gå over til trådløse varianter. Utvalget Bluetooth-hodetelefoner med og uten støykansellering har eksplodert de siste årene, og Apple hjelper til med sine nye trådløse øreplugger AirPods. Navnet er et lite ordspill på EarPods, de klassiske ørepluggene Apple har levert med. Syntes du de nye proppene så lekre ut på bilder? Vent til du ser dem i levende live. De ser mest ut som noe du får kjøpt hos en gullsmed.

Det gikk lenge rykter om at AirPodsene skulle være med i nykjøpte iPhoner. Disse selges i stedet som tilbehør, noe som egentlig gir mening gitt all teknologien som bor i dem. De ville sannsynligvis fordyret pakken en del. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Kan hende er Apple litt mer i tiden med å fjerne minijacken enn jeg trodde for en tid tilbake. Testperioden vil vise hvor irriterende dette her er.

Sin nye tradisjon tro slipper Apple to utgaver av iPhone ved høstlanseringen. En vanlig iPhone 7 med 4,7 tommer stor skjerm, og en gigantisk variant med 5,5 tommer skjerm og tilnavnet Plus.

Masse lys og heftige farger

Begge de to skjermene har det Apple kaller «wide color gamut», altså et voldsomt fargeområde og en lysstyrke som matcher. Resten av verden har for lengst adoptert ordet HDR for det mest spennende du kan gjøre med slike skjermer, men det er likevel fint å se dette begynne å dukke opp i telefoner. Samsung var først ut med sin Note 7, men mens den har fått seg et uventet skudd for baugen, er altså Apple i gang med samme sak.

NYTT KAMERA: Kameraet skal også ta bilder med et voldsomt dynamikkomfang, og det vistes godt med demobildene på skjermen. Det gjenstår å se om de nye iPhone-modellene lever opp. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Skjermene ser imponerende ut, og gang på gang var det umulig å gjenkjenne de voldsomme fargene den kunne vise på bildene jeg tok av den. Som det så ofte gjør i disse dager; det ser bedre ut enn det lar seg avbilde.

En annen tradisjon som følges til punkt og prikke er at Plus-modellen har oppgradert kamera sammenliknet med minstemann. Denne gangen er det dog en litt oppsiktsvekkende vri som er gjort her også.

Lar seg inspirere av Kina

De to kameraene på baksiden av iPhone 7 Plus er ikke oppsiktsvekkende først og fremst fordi det er to av dem, men snarere fordi de funksjonsmessig likner en del på løsninger vi har sett fra HTC, ZTE og Huawei.

At vi har sett tendenser til inspirasjon frem og tilbake mellom Google, Samsung og Apple gjør det ikke mindre overraskende at Apple nå henter inspirasjon fra Kina og Taiwan.

Nope, ingen mini-jack. Ifølge Phil Schiller handler det om å være modig nok til å kutte ut den eldste nålevende kontakten. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Husker du den gangen Huawei slapp en toppmodell med safirglass bare for å komme Apple i forkjøpet? Det ble svært stille rundt P7 Sapphire Edition da Apple likevel ikke brukte safirglass i iPhone 6.

De to kameraene skiller seg likevel fra det Huawei og de andre har gjort. Her brukes de til optisk zoom i tillegg, og du kan flytte motivet ditt dobbelt så nærme ved hjelp av optikken, før digital zoom tar deg opp til 10x zoom. Den digitale biten innebærer naturligvis kvalitetstap, og bare ved å se på skjermen er det tydelig ganske stort på fullt utslag.

På et senere tidspunkt vil sekundærkameraet bli brukt til å knipse bilder som kan refokuseres i etterkant. Den programvaren er ikke helt på plass ennå, men dukker opp som en oppdatering. Dette er det doble kamera primært har blitt brukt til hos andre produsenter så langt.

Usikker på om dette er riktig mobil for deg?
Sjekk Tek.nos topp 10-liste over mobiler på markedet »

Gode å holde

Telefonene, både stor og liten, ligger godt i hånden. De har den samme avrundede aluminiumskonstruksjonen som de to foregående generasjonene.

Antennebåndene har flyttet litt på seg, og telefonene har som nevnt blitt tynnere, men du skal se forholdsvis nærme på dingsene for å skille dem fra fjorårets varianter. iPhone 7 Plus' doble kamera er imidlertid forholdsvis lett å legge merke til.

Begge de to iPhone-modellene har nå fått stabiliserte kamera, men optisk zoom må du til den største for å få. En annen forandring er fireleds fotolys som skal gi enda mer naturlige farger. Det får du i begge. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

På skjermene er det iOS 10 som regjerer. Det nye operativsystemet kan du laste ned selv i løpet av de nærmeste dagene, men selv om Apple er flinke til å holde sine litt eldre telefoner oppdaterte, er det ikke til å komme fra at det som til enhver tid er ferskeste utgave av systemet aller mest hører til inneværende iPhone-generasjon.

Hjemknappen er en av disse store endringene som du egentlig ikke ser før du tar i telefonen. Den klikker ikke lenger fysisk inn, men hele telefonen gir likevel fra seg et godt følbart klikk når du trykker på den.

Illusjonen er god, og det føles som om noe trykkes ned, selv om knappen aldri endrer posisjon nede i fordypningen den bor i.

Langt raskere enn før ... som vanlig

Det er med iPhone 7 du vil få full utnyttelse av de nye funksjonene, mens den nye utgaven begrenses gradvis i nye funksjoner jo lenger bak du kommer, helt til iPhone 5 som er den eldste telefonen oppdateringen vil kjøre på.

Som vanlig er det en ny brikke som bidrar til at dette funker bedre på den nye telefonen. A10 Fusion-brikken skal som vanlig være raskere på alle tenkelige vis, slik at du kan dra full nytte av funksjoner så som RAW-opptak i kameraet.

EKSTRA HØYTALER: De bråkete stereohøyttalerne klarte faktisk å overdøve folkehavet. Ikke mye, men nok til at jeg hørte hva som spilte. I et stille rom kan dette være tilstrekkelig til at man legger BT-høyttaleren hjemme. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Usikre rykter som slo til

Et par rykter som var litt mer usikre handlet om hvorvidt iPhone ville få stereohøyttalere, vanntetting og nye farger.

Stereohøyttalerne er på plass. Noe godt inntrykk av dem var det ikke enkelt å få i demorommet, men bare det at man hørte dem over folkehavet var imponerende i seg selv. Antakeligvis blir dette svært høyt i et stille, lite rom. Det skal bli veldig spennende å sammenlikne dette mot BoomSound-høyttalerne i HTC-devicer.

Telefonene ble vanntette i denne omgangen. Prosessen ble påbegynt i iPhone 6S, uten at Apple snakket så mye om det den gang. Likevel fant nettstedet iFixit små skumtettinger rundt viktig elektronikk på innsiden. Tettinger som ikke var der i iPhone 6.

Det blir en slags ettertanke, og det er pussig å legge så stor vekt på det. Men den blanke svartfargen nye iPhone 7 er tilgjengelig i oppleves virkelig som noe nytt. Effekten her er mye den du får i glasstelefoner med farget metallfolie under, så som Samsungs S-serie og Huaweis Honor 8. Men til forskjell fra disse to eksemplene er det aluminium som dekker Apples svarte telefon. Hvis den går i bakken er den antakeligvis tryggere enn de to andre.

Spørsmålet er om finishen holder seg like godt som aluminiumen som rammer inn telefonen.

Her finner du oversikt over alt som ble lansert av Apple »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder