Seier for «DVD-Jon»

(VG Nett) En ankerett i California, USA, mener den delvis norskutviklede koden som knekker DVD-filmer er beskyttet av ytringsfriheten. Men «DVD-Jon» kan ikke puste lettet ut riktig ennå.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

I en amerikansk dom fra tidligere i år, ble nettsteder beordret til å fjerne den omstridte koden fra sine sider. Men i ankeretten gikk vinden en annen vei.

- Uansett hvem som skrev programmet, er DeCSS et skriftlig uttryk for forfatterens idéer og informasjon om dekryptering av DVDer uten CSS, heter det i dommen i følge The Register. Koden er beskyttet av ytringsfriheten, mener dommeren i saken.

Rettssaken ble i første rekke startet for å hindre at den enkle koden ble trykt på t-skjorter, nettsteder, plakater og lignende. Dette kan nå gjøres inntil en eventuelt ny rettssak snur dommen nok en gang.

Men dette er bare en av flere rettssaker som er anlagt av filmbransjen i forbindelse med knekking og distribusjon av DVD-koden. Det er derfor fremdeles usikkert om den norske tenåringen Jon Johansen vil bli straffet for å ha vært delaktig i utviklingen og distribusjonen av DeCSS-koden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder