TEKNO-PRESIDENTEN: Obama er kjent for å ha et godt grep om sin Blackberry, og fansen i Washington er ikke dårligere. Foto: AP

Teknofest uten like i Washington

(VG Nett) Innsettelsen av USAs neste president kommer også til å bli en virkelig teknofest.

 • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over 11 år gammel

USAs 44. president Barack Obama er glad i teknologi. Det ga ham mange fordeler i valgkampen, der Internett ga grobunn for en utstrakt gressrotkampanje over hele USA. Selv er han avhengig av sin Blackberry, som sjeldent er lengre enn en armlengdes avstand fra Obama.

Før innsettelsesseremonien setter i gang har flere spesialiserte programmer dukket opp for iPhone. Guider og helpeverktøy for de hundretusenvis som skal på seremonien er populært i nettbutikken til Apple.

Et spesialuviklet program kalt Inauguration Report, gratis tilgjengelig, er laget for å sende tekst-, bilde- og lydrapporter fra innsettelseseremonien.

I tillegg finnes en drøss av nedtellingsur,hotellromguider, parkeringsplassguider og guider til den amerikanske konstitusjonen.

Ikke bare iPhone

TV-tjenesten Joost tilbyr å sende seremonien på sine tjenester live. Sendingen kommer som et samarbeid med TV-kanalen CBS, og kan tas inn på PC, Mac og iPhone for de som er på farten.
Flere radiokanaler i USA sender talen live, til iPhone og andre plattformer.

NPR Tuner, og Public Radio Tuner er en del av programmene som kan brukes for å høre talen, skriver nettstedet Unoficcial Apple Website. Radiokanalene er også tilgjengelig via datamaskiner, i form av lydstrømmer som kan benyttes i de fleste avspillere

Twitter kan krasje

Minibloggtjenesten Twitter er ventet å gå varm av alle deltakerne som skal dele sine meninger og observasjoner rundt innsettelsen. Tjenesten tilbyr brukerne å blogge på 140 tegn eller mindre, og følge andre Twitter-brukere i deres miniblogging.

VG Nett kommer til å sende seremonien live på VG TV. VG Netts journalist Mads Andersen er tilstede og twittrer fortløpende (Klikk her for Mads' Twitter-feed).

VGs politiske kommentator Anders Giæver er tilstede og blogger underveis i bloggen Amerikanske Tilstander. Dessuten har han Twitter-konto her.

VG Nett Live vil også følge med på innsettingen, for de som ikke har mulighet til å se VG TV-sendingen.
Det blir også mulig å sende dine spørsmål til Tett på Nett med USA-ekspert Jan Arild Snoen (Klikk her).

Holder nettet?

Et forsterket mobilnett i Washington D.C. skal ta unna trafikken, men klarer nettet presset? Under en konsert i helgen ved vannspeilet i Washington, ble det meldt om et forbruk av teletjenester ti ganger høyere enn normalt i byen. Det er langt mer enn de fleste telenett er dimensjonert for.

Flere personer rapporterte om problemer med å ringe ut, og det er ventet at problemene kommer bare til å øke under innsettelsen av Obama.

Mer om

 1. Barack Obama
 2. Data

Flere artikler

 1. Følg innsettelsen av Obama LIVE på VG Nett

 2. Apple bannlyser Google-applikasjon

 3. Slik kvitrer du ut Twitter-meldinger

 4. Ny Facebook-funksjon: Finn ut hvor alle er

 5. Spotify kommer til iPhone

Fra andre aviser

 1. Frykter mobilkaos i Washington

  Aftenposten
 2. NSA kan kikke på dine personlige notater på din Iphone og Ipad

  Aftenposten
 3. På nett i USA, men ikke i Norge

  Bergens Tidende
 4. Streng sikkerhet ved Obamas innsettelsesseremoni

  Aftenposten
 5. Obama ber om sponsorhjelp til innsettelsesfesten

  Aftenposten
 6. - USA overvåker sosiale medier

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder