Sonys nye superbrett imponerer: Test av Sony Xperia Tablet Z

Syltynn, lynrask og vanntett med superskjerm.

  • Espen Irwing Swang (tek.no)

Artikkelen er over syv år gammel

Sony Xperia Tablet Z er et løvtynt nettbrett som veier under en halv kilo. Skjermen måler 10,1 tommer og har 1200 x 1920 piksler. Det gjør skjermen sylskarp. I tillegg har brettet Sony Bravia Engine, en teknologi som forbedrer dårlige bilder betraktelig.

Kombinasjonen av stilig design og ypperlige komponenter gjør dette til et nettbrett som blir lagt merke til. At det i tillegg er vanntett tar vi som en solid bonus.

Et superbrett

Sony har foreløpig ikke hatt suksess med sine Android-brett. Etter noen år i skyggen av Samsung og Apple, har Sony tatt noen grep for å komme frem i lyset.

Etter det vi erfarer har Sony valgt å droppe noen av sine tidligere utviklingspartnere for å satse på et helt egenutviklet nettbrett.

Det første du legger merke til er den minimalistiske designen.

Fronten er uten en eneste tast, og glasset går helt ut til kantene. Baksiden er en eneste flate. De eneste detaljene du finner her er den lille kameralinsen, et nesten usynlig merke som viser at brettet har NFC-støtte, og Xperialogoen. Logoen er trykket med beskjedne bokstaver midt på baksiden.

Se hvordan Sony Xperia Tablet Z knuser konkurrentene i ytelsestester »

Standardlader

Xperia Tablet Z har ingen synlige kontakter eller porter. Disse er skjult av luker som også hindrer vann og støv i å trenge inn. Vi liker at brettet har standard MicroUSB-kontakt for lading og overføring av data. Det betyr at du kan bruke den samme laderen på mobilen og på brettet, såfremt du har en mobiltelefon uten eplelogo.

Vi opplever den spesielle designen som en kjærkommen variasjon i en produktgruppe der mye ser temmelig likt ut.

Xperia Tablet Z har en råsterk prosessor med fire kjerner og klokkefrekvens på 1,5 GHz.

Operativsystemet er Android 4.1 (Jelly Bean) som skal kunne oppgraderes til Android 4.2. Med 2 GB arbeidsminne kan du pøse på med arbeidsoppgaver uten at Xperia Tablet Z ser ut til å la seg affisere av det. Dette er rett og slett et knallsterkt androidbrett. Den lave vekten gjør brettet behagelig å bruke, og du kan lese e-bøker, se film eller spille spill i lang tid uten at brettet blir ubehagelig tungt å holde.

Xperia Tablet Z er vanntett.

Mange koblingsmuligheter

Har du en TV fra Sony kan bildet fra nettbrettet overføres til TV-en ved en enkel berøring med fjernkontrollen. Brettet har NFC, og den samme berøringsteknologien kan brukes også til andre ting. Blant annet brukes dette til sammenkobling over Bluetooth, sikkerhetskopiering til Sony Personal Content Station (tilleggsutstyr) og deling av innhold mellom nettbrett, mobil eller PC med NFC.

Skal du se film på nettbrettet, kan Sony Xperia Tablet Z vise filmer i full HD uten at du mister et eneste bildepunkt. Ikke bare det, i mange tilfeller vil bildet også bli bedre enn det du er vant til fra TV-en i stua hjemme. Årsaken er at brettet har Sonys Bravia-teknologi som forbedrer filmen bilde for bilde. Formatstøtten er god, enten du vil se film eller spille musikk på brettet. I tillegg kan du abonnere på musikktjenesten Music Unlimited, eller se filmer og TV-serier fra Sony Video Unlimited.

Kameraet på Xperia Tablet Z er også bedre enn på de fleste nettbrett. Se bildene vi tok på Amobil.no »

Et kostbart nettbrett

Det viktigste ankepunktet mot Sony Xperia Tablet Z er prisen. Med plass for SIM-kort koster Xperia Tablet Z omtrent 5000 kroner. Uten SIM-kort (kun Wi-Fi) er brettet rundt 1000 kroner billigere. Du kan få et helt greit nettbrett til halve prisen. Men skal du ha det beste nettbrettet på markedet akkurat nå, er det Sony Xperia Tablet Z du skal ha.

Et annet brett du kan vurdere er Samsung Galaxy Note 10.1. Dette har ikke like god skjerm, og støtter heller ikke 4G. Til gjengjeld har det en pennefunksjon som gjør det mulig å skrive, tegne eller male på brettet på en måte som føles overraskende naturlig. Samsungbrettet har ikke like kraftig maskinvare, men i praktisk bruk oppleves det heller ikke som noen sinke.

Liker du grensesnittet på iPhone bedre enn du liker grensesnittet på en Android-mobil, er det kanskje like greit å holde seg til Apple også på nettbrett. 4. generasjon iPad har en fantastisk skjerm og et svært godt brukergrensesnitt. Prisen på 16 GB-varianten ligger noe under prisen på Xperia Tablet Z.

Men iPad har ikke de samme mulighetene for tilpasninger i brukergrensesnittet, og det har store begrensinger i forhold til utveksling av filer. Kameraet kan heller ikke måle seg med det du finner i Xperia Tablet Z.

Les den fullstendige testen av Sony Xperia Tablet Z på Amobil.no »

Mer om

  1. Mobiltelefoni

Flere artikler

  1. Test av Sony Xperia Z3 Tablet Compact: Sonys nye Z3 Tablet Compact er tynn, lett og vanntett

  2. Test av Google Nexus 9: Vi har testet Googles nye nettbrett

  3. Dette er markedets beste mobiltelefon: Test av Sony Xperia Z1

  4. Test av iPad Air: iPad Air er slik en iPad skal være

  5. Her er de ti beste nettbrettene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder