10 000 SKRITT OM DAGEN: Treningsarmbåndene minner oss på å lette på rompa oftere og sørger for at vi får tilstrekkelig med hverdagsmosjon. Foto:Produsentene,

Ta kontroll over helsen med smarte armbånd

Et treningsarmbånd koblet til mobilen kan måle hvordan du beveger deg, hvordan du sover og mye mer. Men armbåndene kan bli betydelig bedre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Treningsarmbånd er blant det heteste akkurat nå, noe som ikke minst merkes på strømmen av produkter som dukker opp på markedet. Med funksjoner som skritteller og at de henger på mobilens funksjoner for plasslokalisering kan vi overvåke hvor mye eller hvor lite vi beveger oss. Både på dagtid og når vi sover og på den måten føre aktivitetsdagbok.

Testkriterier

Målet er å se hvordan noen av markedets mest populære armbånd håndterer trening og bevegelse av ulike slag, og om flere «smarte» funksjoner og innebygd display på noen måte bidrar til en bedre opplevelse og innsikt i treningen. Det å telle skritt er en enkel funksjon som alle armbånd i dag kan. Hva vi ville se er hvordan de fungerer med moderne treningsformer som treningsstudio og fitness som stiller andre krav til form og funksjon. Dessuten skal de kunne håndteres smertefritt via appen i smartmobilen. Til tross for at mobilen har mange finesser kan treningsarmbåndene ha begrensninger, og det er sistnevnte som styrer totalkarakteren.

Vi tar en typisk treningslørdag som eksempel på momenter jeg sammenligner. Jeg rekker to sykkeløkter (formiddag og ettermiddag) som forbrenner til sammen 1700 kcal ifølge pulsbåndet. Mellom øktene tar jeg gåturer, kollektivtrafikk, en times power nap og har ifølge iPhones kartfunksjoner tilbakelagt 15 kilometer til fots i løpet av dagen.

Jaybird Reign, Polar Loop, Jawbone UP24 og i et visst omfang Samsungs Gear Fit tolker ikke sykkeløktene på skrittelleren, noe jeg ser som positivt da det dermed skilles på hverdagsmosjon og rendyrket trening. De øvrige båndene tolker sykkeløktene som en pen gåtur, noe som blåser opp skrittmålingstallene, men samtidig undervurderer det aktivitetsnivået og den forbrenningen som sykkeløktene innebærer.

Jawbone UP24, Fitbit Charge, Jaybird Reign og Garmin Vivosmart samt Polar Loop (via pulsbånd) lar oss inkludere treningen på et vis. Men det er stor variasjon på hvordan dette noteres og regnes opp mot aktivitetsnivået. De øvrige båndene lar oss ikke på noen måte bokføre treningen via sine apper og kan derfor ikke angi aktivitetsnivå og forbrenning fra treningen. De regner bare skritt. Punktum.

Jo oftere du tar av deg armbåndet desto mer upålitelig blir tallene. De er konstruert til å bæres døgnet rundt og for å måle din søvn. Bare Jawbone UP24 håndterer min power nap midt på dagen da den har denne funksjonen. De øvrige armbåndene tolker dette som inaktivitet og legger det ikke til overvåkningen av søvn.

Konklusjon

Jawbone UP24 er ikke det beste armbåndet, men det har den beste appen som prikker inn flest funksjoner og situasjoner. Det viser at det ikke er armbåndet i seg selv som er viktigst. Selv om mye mer er å ønske, er Jawbones produkt rett og slett det som best lever opp til forventingene. Beste produkt!

Les hele testen på Lyd & Bilde

Fitbit Charge: Appen gir deg kontrollen

Foto:Produsenten,

Tynn og diskré lykkes Fitbit Charge med det meste og er snublende nær våre krav.

Pluss: Bra batteritid og robust drift med en app som gir god overgripende kontroll på aktiviteter og søvn.

Minus: Regner bare standard tall på treningen.

Generelt sett fungerer Fitbit Charge bra. Vi får tydelig informasjon via appen og det er mulig å lagre nivåene av aktivitet med historikk opp til et år(!), for eksempel å følge opp antall aktive minutter og antall forbrente kalorier. Fitbit er helt enkelt en tilbakelent løsning som lar deg bestemme.

Les hele testen av Fitbit Charge på Lyd & Bilde

Garmin Vivosmart: Den peneste skrittelleren

Foto:Produsenten,

Diskré og elegant berøringsskjerm er ikke nok til å løfte produktet fra skrittellernivå.

Pluss: Det beste armbåndet med diskré passform og berøringsskjerm.

Minus: Mistet ofte synkroniseringen. Generelt sett bare en skritteller med ekstra funksjoner.

Dette er først og fremst en skritteller, med mulige mobilfunksjoner. Like forbasket liker jeg det meget godt, da det er et såpass bra armbånd som virkelig kompletterer mobilen. Derfor er det trist at det feiler så mye. Selve armbåndet er verdt din oppmerksomhet, mens appen og synkroniseringsfunksjonen virkelig trenger oppmerksomhet fra Garmin selv.

Les hele testen av Garmin Vivosmart på Lyd& Bilde

Huawei Talkband B1: Headset i armbåndet

Foto:Pridusenten,

To fluer i en smekk, er tanken bak armbåndet du også kan putte inn i øret.

Pluss: Bra søvnovervåking så lenge armbåndet er på håndleddet.

Minus: Enkel app som ikke gir noen detaljert kontroll eller tilpasning for hvordan du trener og beveger deg. Det er en enkel skritteller og en søvnovervåker, men ikke mer. Tykt armbånd.

Talkband B1 er helt enkelt altfor merkelig, og som armbånd betraktet er det for klumpete. Hvorfor ikke bygge inn talefunksjonen direkte i armbåndet i stedet slik at du bare kan løfte på armen når du er ute og går eller jogger? Hodetelefoner har de fleste allerede. Dessuten er appen sparsom og gir ikke noen spesiell kontroll. Noe mer enn en skritteller med en merkelig headset funksjoner blir det aldri.

Les hele testen av Huawei Talkband B1 på Lyd & Bilde

Jawbone UP24: BEST I TEST

Foto:Produsenten,

Appen gir vinneren: Tonnevis med funksjoner og den beste appen gjør Jawbone til en testvinner!

Pluss: Det eneste armbåndet med en app som håndterer alle situasjoner i testen.

Minus: Det er appen som gjør hele greia. Selve armbåndet i seg selv imponerer ikke.

Den overlegne appen er det som gjør det litt plastaktige armbåndet Jawbone UP24 såpass bra, og mangelen på displayet er egentlig ikke forstyrrende så lenge du har mobilen i nærheten. Men det er likevel plass til forbedringer også her. Jawbone trenger å ta det siste store steget fra finesserik skritteller til å bli din fitnesspartner!

Les hele testen av Jawbone UP24 på Lyd & bilde

Jaybird Reign: Er skrittet foran

Foto:Produsenten,

Jaybird har forstått dette med trening og har det i særklasse mest spennende produktet. Splitter nytt på godt og vondt.

Pluss: Konseptet med totale treningspoeng samt å sette mål for dagen på forhånd. Mer enn bare skritteller.

Minus: Appen er i en tidlig og uferdig fase med feil i synkroniseringen.

Jeg tror på Reign-konseptet med måling av utmattelsesnivåer og det hele tiden å ligge skrittet foran. Det å kunne sette et totalt aktivitetsmål på forhånd og ikke bare blindt regne skritt er akkurat hva vi trenger. Det eneste som holder igjen entusiasmen er at produktet er så uferdig. Hold øynene åpne, dette kan bli virkelig interessant!

Les hele testen av Jaybird Reign på Lyd & Bilde

Polar Loop: BESTE KJØP

Foto:Produsenten,

Plastbåndet med krefter: Polars armbånd rommer en hel del av muligheter, men krever tålmodighet og arbeid.

Pluss: Bra pris som gir mulighet for pulsbånd, det eneste som kan måle alle aktivitetsnivåer.

Minus: Fommel og arbeid før vi er i gang. Får ikke inn pulsbåndets data i treningsmålet.

Polar Loop er til tross for sine mangler, enda et armbånd som gir overvåkning over ditt aktivitetsnivå. Litt rotete og forstyrrende med ulike program og en del uklarheter, men armbåndet lykkes i alle fall ta steget fra skritteller til noe mer, og det gjør det uten å miste Bluetooth synkroniseringen. Det liker vi!

Les hele testen av Polar Loop på Lyd & Bilde

Samsung Galaxy Gear Fit: Glansfullt, lekkert og trøblete

Foto:Produsenten,

Samsungs armbånd har displayet og funksjonene som lokker uten å nå hele veien.

Pluss: Frittstående som armbånd betraktet med direkte tilgang til smarte funksjoner som stoppeklokke og et riktig berøringsgrensesnitt som gjør det lett å bruke.

Minus: Begrenset nytte av pulsmåleren. Håndterer bare gåtur, løping og sykling utendørs.

Gear Fit er et tydelig eksempel på at mobilprodusentene har et mobilperspektiv på armbåndet. Jeg kan se mine utregnede skritt, min grunnleggende forbrenning samt litt historikk. I tillegg er det også et superhyggelig armbånd som kompletterer mobilens funksjoner så flott som bare det. Som aktivitetsmåler er det derimot mest et skuldertrekk som drar ned totalkarakteren.

Les hele testen av Samsung Galaxy Gear Fit på Lyd & Bilde

Sony Smartband Talk SWR30: Logg livet med Sony

Foto:Produsenten,

Sony prøver å få en helhet og logge mer enn skritt, søvn og aktivitet. Prøver er ordet.

Pluss: Et armbånd du kan snakke med.

Minus: Lifelog programmet er meget egenrådig og ser ut til å kunne logge det meste, men ironisk nok ikke din trening. Kort batteritid.

Kult konsept fra Sony og det å kunne snakke via armbåndet er et poeng. Trening og aktivitet utover skrittelling og sykkel? Glem det. Du kan ikke legge til noe eller korrigere noe. Hele gadgeten er på grensen til ubegripelig, og som treningsarmbånd betraktet er dette først og fremst en vanlig skritteller.

Les hele testen av Sony Smartband Talk SWR30 på Lyd & Bilde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder