Flere norske barnehager med i prøveprosjekt

SLIK SER DET UT: Dette er den nye appen Kidsagram. I den nye appen kan foreldre få bilder av barna sine i barnehagen. Foto: ,

Ny norsk app lar deg se barnet i barnehagen

Med den nye appen, Kidsagram, kan foreldre følge med på barna sine mens de er i barnehagen.

  • Marie Moen Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

Når barnet ditt gjør noe gøy i barnehagen, får du push-varsel og bilde av øyeblikket direkte inn på telefonen din. Det kan bli den nye hverdagen til norske foreldre via. appen Kidsagram, som fokuserer på «øyeblikk fra barnas hverdag».

Den nye appen blitt utviklet av seks norske gründere. Nå er betaversjonen til prøving i flere norske barnehager.

Slik fungerer appen: De ansatte i barnehagen kan ta og dele bilder. Foreldrene kan se bildene. Disse bildene kan de barnehageansatte dele via appen Kidsagram. Bildene som deles fra barnehagen er kun tilgjengelig bak innlogging for inviterte foreldre. Bildene er kun i appen, og kan ikke lagres på telefonen.

– Jeg ser ikke helt poenget i dette. For barna er det alltid en mobil foran ansiktet til foreldrene hjemme, og nå skal det også bli slik i barnehagen. Hvorfor skal barna dokumenteres, vurderes og tas bilde av hele tiden? Jeg vil heller at de barnehageansatte skal leke med barnet mitt, enn å ta bilde av det med telefonen, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Guro Skåltveit til VG.

Hun ser ikke behovet for nok en slik tjeneste – og mener barn burde få fri fra alt telefon- og bilde-hysteri i barnehagen. Skåltveit frykter dessuten at en slik app kan føre til at foreldre blir mer bekymret enn betrygget.

Hva mener du: Skal barnehagen være en arena der barna i mindre grad blir eksponert for bilder og telefoner? Si din mening i kommentarfeltet!

– Når man som foreldre er med på et slik opplegg, vil det fort bli en forventning om å få bilder av barnet sitt gjennom dagen. Hvis man da ikke får bilde en dag, er det lett å tenke: Hva betyr det? Er det noe galt med barnet mitt? Er ikke hun eller han morsom nok til å tas bilde av? Har ikke hun eller han det noe bra i barnehagen? sier Skåltveit.

– Bildene kan lekke ut

Videre forklarer hun at dette ikke nødvendigvis er en app for barnas beste – men for at foreldre skal føle seg trygge. Datatilsynet er også opptatt av personvernet i denne saken.

EKSPERT I DATATILSYNET: Guro Skåltveit. Foto:Robert S. Eik,VG

– Du kan aldri tenke at bildene som deles via. slike tjenester er helt sikre. De kan lekke ut, noe som blant annet nylig har skjedd med Snapchat. Et bilde av et barn er en personopplysning, så det må sikres på en god måte. Barnehageeierne må derfor sjekke løsningen nøye på forhånd sier Skåltveit.

Gründere bak appen mener at Kidsagram skal gjøre det lettere for barnehageansatte å dokumentere det pedagogiske arbeidet ovenfor foreldrene. Slik deles bildene via. en lukket app fremfor nettsider.

– Jeg synes dette er å snu argumentasjonen på hodet. Bilder av barn i barnehagen bør normalt ikke ligge på nett i det hele tatt. Barn liker å se tilbake på bilder, men de har også sterke meninger om de liker bildet av seg selv eller ikke. De skal lære seg å ha egne meninger om personvern, sier Skåltveit.

En del av hverdagen

Foreløpig er Kidsagram kun i betaversjon, og programmet blir ikke tilgjengelig for flere barnehager før tidlig i 2015. De ønsker at dette skal bli en del av den nye hverdagen til norske foreldre.

– Vi vil tilpasse appen så godt som mulig til norske barnehager, og vil derfor ennå ikke ha for mange i prosjektet. Vi håper dette kan bidra til at foreldrene kan bli med i øyeblikket, og se hva barnet gjør i barnehagen. Det blir et visuelt startpunkt for en videre dialog mellom barn og foreldre, sier barnehageassistent og fotograf, Linn V. Blomquist, som er blant dem som står bak Kidsagram.

– Men kan dette utvikle seg til et kontrollbehov og overvåkning av barna blant foreldrene?

– Vi er nok milevis unna apper med GPS-tracking av barn og lignende. Her er det barnehagen som har kontroll på hva som faktisk deles til slutt.

Hun fortsetter:

– Vi legger til rette for et verktøy, der barnehagene selv kan velge når og hvordan de vil bruke dette. Feedbacken vi får er at foreldre bruker det til kommunikasjon med barna sine. Vi ønsker ikke at dette skal føre til at det blir et press blant de ansatte i barnehagen til å ta bilder av barna hele tiden. Det har ikke vært et problem foreløpig, sier Blomquist.

Hun forklarer at de er svært opptatt av personvernet, og at bildene er trygge. Likevel kan de ikke garantere for alt brukerne gjør, men de lukker igjen alle steder det er mulig.

DISSE HAR LAGET KIDSAGRAM: Ali Akhtarzada, Kevin Simons, Andreas Gilstad, Espen Sundve og Linn Veronica Blomquist. Denis Dzyubenko mangler på bildet. Foto: KIDSAGRAM,

Blomquist svarer dette på Skåltveit i Datatilsynet:

– Vi er veldig enige med Datatilsynet i at barnehagen bør bruke tiden på barna. Når det er sagt, så er bilder allerede en veldig viktig ingrediens i arbeidet til barnehager, sier Blomquist.

Videre forklarer hun til at rammeplanen setter krav til dokumentasjon av pedagogiske praksis, og at bilder ofte er det beste alternativet.

– De fleste barnehager tar i dag en mengde bilder med digitalkamera hvor etterbehandlingen av bildene stjeler mye av arbeidstiden til de ansatte. Når vi nå gjør alt rundt bilder raskere og tryggere for barnehagen, så håper vi ikke bare at vi lar de ansatte få mer tid til barna, men at foreldre får innsikt i den utrolig viktige og gode jobben de i barnehagen gjør, sier hun.

– Kan bli et problem

Jørn-Tommy Schjelderup, viseadministrerende direktør i Private Barnehagers landsforbund (PBL), synes det er viktig å høre på Datatilsynet i forhold til bruk av Kidsagram.

– Teknologi i barnehagen kommer for fullt nå. Det er til en viss grad positivt. Foreldrene er jo kunder, og vil vite hva som skjer i barnehagen. Samtidig er det en utfordring at dette må være helt sikkert. Og man kan ikke være 100 prosent sikker på at bildene som deles ikke kommer på avveie, sier Schjelderup til VG.

Han mener at foreldre, og barnehager, burde sjekke opp dette godt med Datatilsynet før de sier ja til en slik billeddelingstjeneste.

– Den primære oppgaven til barnehagen er tross alt ikke å ta bilder av ungene hele tiden. Vi må ikke komme dit at de ansatte må ta x-antall bilder av barna hver dag. Hvis det er 90 barn, og hver unge skal bli tatt ti bilder av hver dag, kan det bli et problem. Vi må ikke glemme hva barna egentlig trenger, sier Schjelderup.

Han er opptatt av at slike tjenester ikke må erstatte annen kommunikasjon med barnehagen.

– Jeg vet hva som skjer i barnehagen

Kaja Pedersen fra Oslo har en datter på ett år. Hun og hennes barnehage bruker Kidsagram. Pedersen får ofte bilder av datteren i barnehagen mens hun er på jobb.

– Jeg synes denne ordningen er genial, og jeg håper alle barnehagebarn i Norge kan få det slik. Jeg får en umiddelbar tilbakemelding, og vet hva som skjer i barnehagen, sier Pedersen.

Hun forklarer at datteren hennes ikke har hatt lyst til å vaske hendene. Plutselig fikk mor Pedersen bilde på mobilen av ettåringen som endelig ville vaske hendene i barnehagen.

– Da ble jeg jo glad! Det er moro å få et sånt bilde. Dette er ikke snakk om overvåkning, men et bilde eller to i løpet av en dag. Samtidig må man være forsiktig slik at dette ikke overtar for annen kommunikasjon med barnehagen.

– Blir du bekymret om du en dag ikke skulle få bilde av datteren din?

– Nei. Det er bare hyggelig å få være med litt i øyeblikket.

VG gjør oppmerksom på at VG-ansatt Espen Sundve er blant utviklerne av denne appen.

Mer om

  1. Barn og unge
  2. Mobiltelefoni

Flere artikler

  1. Frp-politiker vil kameraovervåke barnehager for å hindre overgrep

  2. Barnehagesaken: – Valgte ut overgrepsofrene bevisst

  3. Ja til norsk i barnehagen

  4. Fra en takknemlig mamma til barnehagen

  5. Tenk å ha til jobb å klemme, tørke og trøste nå

  6. Foreldreopprør: Krever flere ansatte i barnehagene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder