HET DEBATT: Nettsidene til Moltemyr skole ble gjenstand for het debatt mandag ettermiddag. Foto: Skjermbilde

Twitter-storm mot barneskole

(VG Nett) Nettsamfunnet Twitter kokte etter avsløringene om fornektelse av kjente vitenskapsteorier.

 • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over 11 år gammel

Det var en av Moltemyr skoles lærere som la ut et innlegg hvor han avviser utviklingsteorien og The Big Bang. Han etterlyste også mer lærebokmateriale om den kristne julen, fremfor Darwins utviklingslære.

Med uttalelser som «- The Big Bang kan ingen bevise, men det er en fantasi eller en teori som en del forskere har», og om Darwin: «Det er helt utrolig at vi kan godta en slik banal teori i dag» reagerte nettsamfunnet Twitter med voldsom kraft.

Også VG-leserne diskuterer, les debatten her!

Lyst til å følge VG Nett på Twitter?Klikk her!Lyst til å se journalistens Twitter-meldinger?Klikk her!

Siden saken begynte å rulle mandag ettermiddag, har ikke Twitter-tastaturene stått stille i det norske Twittermiljøet. Flere av dem som kvitret ut meldinger på Twitter har tatt kontakt med skolen og til slutt ble først en av de utskjelte sidene tatt ned, deretter den andre.

Kort tid etter den første Twittermeldingen fra Stian «Forvirranerd» Doyle var nettsidene fjernet og Twitter-opprøret i full gang.

Twitter-miljøet i Norge består til en stor grad av folk som liker å hoppe på spennende teknologier tidlig, gjerne IT-utdannede og medieinteresserte.

Etter litt grasrotetterforskning klarte Twitter-miljøet å spore opp spørsmål fra læreren som «Jeg har prøvd å finne vitenskaplige bevis på Darwins lære, men finner ingen» i et nettintervju med Darwin-kjenneren Jostein Andreassen hos avisen Vårt Land.

Fra den sosiale nettjenesten Twitter beveget historien om Moltemyr og læreren seg ut til tradisjonelle media som ABCNyheter og VG Nett, men også til det store utland. Der vekket den oppmerksomheten til den anerkjente evolusjonsbiologen Paul Zachary «PZ» Myers, som etter å ha lest en omtale slakter artikkelen på Moltemyr skoles nettsider.

Læreren underviser på barneskoletrinnet på skolen. Rektor Egil Mjåvatn avviser at lærerens spesielle syn er et problem i undervisningen.

- Vi kan ikke spørre om folks syn på Darwin når vi ansetter dem. Han må få ytre sine personlige meninger, men det kan ikke skje på skolens nettsider, sier Mjåvatn til VG Nett.

Hva er Twitter?

Twitter er den sosiale netttjenesten med raskest økende medlemsmasse. Over ni millioner amerikanere har meldt seg på tjenesten og kvitrer seg i mellom.

Twitter er best beskrevet som en slags miniblogg. På 140 bokstaver eller mindre skal man forsøke å beskrive det man føler for, gjør eller finner interessant å dele.

Mer om

 1. Sosiale medier
 2. Data

Flere artikler

 1. Barneskole fornektet «Big Bang»

 2. Twitter banker Facebook i vekst

 3. Nye runder med Twitter-angrep

 4. Facebook knuser MySpace i USA

 5. Twitter-melding setter dom i fare

Fra andre aviser

 1. Rektor: - Har fått ufortjent mye pes

  Fædrelandsvennen
 2. Alltid på

  Bergens Tidende
 3. Skolebyråd støtter Darwin-kritikk

  Bergens Tidende
 4. - Skolebarn mangler nettvett

  Fædrelandsvennen
 5. Først på Flickr

  Bergens Tidende
 6. Få toppolitikere på Twitter

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder