NÅ KOMMER EKTE MOBIL-TV: I vinter starter prøvesendinger på mobil-TV. De mobile enhetene har egen tuner slik at signalene ikke går via telenettet. Foto: Scanpix

NÅ KOMMER EKTE MOBIL-TV: I vinter starter prøvesendinger på mobil-TV. De mobile enhetene har egen tuner slik at signalene ikke går via telenettet. Foto: Scanpix

Mobil-TV kommer til vinteren

(VG Nett) I vinter starter Norges Mobil-TV prøvesendinger i stor-Oslo. 1,4 millioner skal kunne ta imot ni kanaler på mobilen.

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

De fleste forbinder mobil-TV med høye telefonregninger og hakkete bilde over 3G-nettet. I fremtiden skal mobil-TV gå over et eget nett, ikke via telenettet. Byggingen av et mobil-TV-nett har gått sakte, mye på grunn av uklarhet om hvilken standard som er best og mest fornuftig å satse på og hvordan finansieringen skal skje.

Trosser EU-anbefaling

På tross av at EU har anbefalt sine medlemsland å satse på teknologien DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) har NRK hatt prøvesendinger i Trondheim med en annen standard, DMB (Digital Multimedia Broadcasting). Grunnen til at NRK har valgt denne standarden er at den bygger på samme teknologi som NRKs digitale radio, DAB. Dermed blir det billigere og enklere å bygge ut et DMB-nett enn et DVB-H-nett.

NRK har gått sammen med TV2 og MTG (Modern Times Group) om å danne Norges Mobil-TV, et selskap som vil satse på å sende mobil-TV via DMB. I vinter starter gratis prøvesendinger i stor-Oslo med ni kanaler.

For å kunne ta inn sendingene må du ha en mobiltelefon eller annet utstyr med DMB-mottaker. Foreløpig er det svært få modeller på det norske markedet som støtter denne teknologien.

Ni kanaler

- Det er i første omgang snakk om prøvesendinger i stor-Oslo-området i en periode på to år, sier Gunnar Garfors, utviklingssjef i NRK.

Prøvesendingene fra Norges Mobil-TV vil gjøre tester med ni kanaler fra henholdsvis NRK, TV2 og MTG. De ni kanalene vil være direktesendt og det vil i tillegg være mulig å se utvalgte klipp og annet ekstramateriale. Norges Mobil-TV vil blant annet se på hvilket innhold som passer til mobile TV-sendinger.

- Det er også viktig å huske på at mobil-TV ikke bare gjelder mobiltelefoner, men også annet mobilt utstyr som mp3-spillere, datamaskiner, kamera og portable skjermer, sier Garfors til VG Nett.

Gratis

- Vi tror gratis innhold er avgjørende for at et mobilt TV-tilbud lykkes, sier Garfors.

Han mener at mobil-TV-sendinger så langt ikke har fungert fordi brukerne ikke ønsker å betale for tjenesten.

Hvordan man skal finansiere utbyggingen av et DMB-nett er foreløpig ikke bestemt.

Garfors sier til VG Nett at mobil-TV skal være gratis også etter at prøvesendingene er over, men at det for flere av aktørene er aktuelt med reklamefinansiering.

Få mottakere

Det finnes så langt svært få mobile enheter som kan motta disse signalene i Norge. Verdens største mobiltelefonprodusent, Nokia, har for lenge siden bestemt seg for å satse på den konkurrerende teknologien, DVB-H. Telenor har også ytret sin støtte til DVB-H.
Samsung og LG har produsert mobiltelefoner med støtte for DMB, men få av disse er tilgjengelig i Norge.

- Vi er forundret over Norges Mobil-TV velger å for DMB-standarden, når det meste tyder på at resten av verden staser på DVB-H, sier informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum til Aftenposten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder