ÅRETS TEKNISKE INNOVASJON: Windows 10

ÅRETS TEKNISKE INNOVASJON: Windows 10 Foto: Windows ,

Her er årets beste dingser!

Dette er testvinnerne fra 2015: Pc, smartklokke, treningsarmbånd - og mer!

Teknologibransjen har satt alle kluter til i 2015 og det har vrimlet av nye plattformer og produkttyper. Her får du en oversikt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Her guider vi deg på veien gjennom jungelen av de mest spennende produkttyper og plattformer i 2015.

En utfyllende versjon av denne saken kan du lese på Lyd & Bilde.

ÅRETS BESTE ULTRABOOK

Dell XPS 13: Alle gode ting er tre

ÅRETS BESTE ULTRABOOK: Dell XPS 13 Foto: Dell ,

Dell XPS 13 har kommet i en ny versjon hvor tidligere skavanker er rettet opp og som prikken over i-en med markedets flotteste skjerm.

Designen har fått en diskré, men effektiv overhaling. Linjene er mer markante, og maskinen er både blitt smalere, slankere og ikke minst lettere.

Likevel er skjermstørrelsen på 13,3" beholdt, noe som betyr at den svarte rammen omkring skjermen nærmest er forsvunnet og at det kun er en ganske tynn kant igjen. Faktisk er XPS 13 i 2015-inkarnasjon av XPS 13 nesten som en 13" laptop i en 11" kropp. Kombinert med den høyere oppløsning, som nå er på 3200 x 1800 piksler (QHD+), har man som bruker opplevelsen av å ha et skjermbilde på størrelse med et kinolerret like foran nesen.

Vi har tidligere ikke sett noen produsent utnytte plassen på skjermen tilnærmet så godt som Dell gjør det i dette tilfellet. Og det skader ikke at billedkvaliteten er på topp med et lyssterkt (400-nit), knivskarpt bilde og deilige, naturlige farger.

Rask og robust

I forhold til siste års modell er ikke bare skjermen og designen blitt markant bedre. Ytelsen er også forbedret (i Benchmark-programmet Geekbench 3 scorer den nye XPS 13 henholdsvis 2.932 point (single-core) og 6.193 point (multi-core).

Selv om den nye XPS 13 er slankere og lettere enn forgjengeren har det ikke gått ut over byggekvaliteten. Tastaturet er fortsatt brukervennlig med god trykkfølsomhet og avstand mellom tastene. Touchskjermen er fremstilt i Gorilla Glass, mens kabinettet er skåret ut av et aluminiumstykke. Materialet på innsiden er kullfiber, og generelt sett fremstår maskinen samtidig både lett og robust.

Konklusjon

Prisen er kanskje i den høye enden, men hvis man ser på hva man får for pengene har vi vanskelig for å finne en tilsvarende Windows-maskin i samme prisklasse akkurat nå. Designen er blitt skarp og strømlinjeformet uten å miste robusthet, ytelsen er i samme liga som de beste maskinene på markedet, og skjermen, ikke minst på grunn av den ultra smale rammen, er noe av det beste vi har sett.

Les hele testen på Lyd & Bilde

ÅRETS BESTE DATAMASKINApple iMac Retina 5K: Verdens skarpeste datamaskin

ÅRETS BESTE DATAMASKIN: Apple iMac Retina 5K Foto: Apple ,

Den råeste iMac-en er en liten sensasjon. Med en sylskarp 14,7 megapiksler skjerm, er den perfekt til billedredigering og 4K-video.

Det er verdens første datamaskin med så høy oppløsning, og bare så det er sagt, denne skjermen er mye skarpere enn 4KTV-en mange har hengende på veggen hjemme.

Bilder fra et 20 Mp kamera, ser overlegent mye bedre ut på 5K-skjermen til Retina-iMacen. Det samme gjør 4K-video, som kan vises i full oppløsning i visningsvinduet i Adobe Premiere Pro, eller Final Cut, mens man samtidig har verktøylinjer, paletter og billedstrømmen på skjermen.

Ytelse

Krevende oppgaver i Photoshop eller Final Cut, derimot, flyter mye bedre enn man skulle tro på basisversjonen av retina-macen. Støyreduksjon i et 60 Mb stort bilde tok åtte sekunder på en fire år gammel 2,8 GHz iMac med i7-prosessor, og bare fem sekunder på retina-macen. Skal man kjøre en tilsvarende oppgave i Photoshop med støyreduksjon i en hel serie bilder, blir forskjellen enda større.

Vår mening

Den rimeligste versjonen av iMac Retina med 5K-skjerm, er et kupp. Særlig for dem som trenger den ekstreme oppløsningen. Den høye oppløsningen gir en skarphet ingen andre skrivebordsmaskiner er i nærheten av.

Til billedredigering og videoredigering i 4K, finnes det ikke maken. Du får ikke bare enormt mye bedre detaljgjengivelse, men også en fargegjengivelse som gir deg full kontroll over fargetoner i etterbehandling av bildene. Den er ikke vanvittig mye raskere enn en 27-tommers iMac med vanlig 2,5K-skjerm, men grafikkytelsen og billedkvaliteten gruser den. Og alle andre skrivebordsmaskiner vi kan komme på.

For mer krevende bruk er retina-macen med 4 GHz i7-prosessor et godt valg. Gjerne med mer grafikkytelse, men uansett hvilken utgave man velger, får man den feteste skjermen i markedet i det som må være den lekreste maskinen vi har sett til dato.

Les hele testen på Lyd & Bilde

ÅRETS BESTE TRENINGSARMBÅND Jawbone UP24: Appen gir vinneren

ÅRETS BESTE TRENINGSARMBÅND: Jawbone UP24 Foto: Jawbone ,

Tonnevis med funksjoner og den beste appen gjør Jawbone til en testvinner!

Båndet hører til de tynnere og smalere, selv om det kanskje ikke virker slik når man ser bildene. UP24 minner mer om et smykkearmbånd og er tross intensjonene litt plastaktig. Intet display, bare en indikator på dag- og nattinnstilling (søvn) og en mekanisk trykknapp. Den benyttes i ulike kombinasjoner for å veksle mellom disse innstillingene inklusiv en hyggelig power nap-funksjon, hvor armbåndet kan overvåke høneblunden og vekke meg før dypsøvnen.

Jawbone UP24 er det eneste produktet vi har testet som håndterer alle situasjoner – men en viss manuell innsats. Appen er også proaktiv og maner meg til å øke skrittmålet samt å gå til sengs tidligere for å få bedre søvn. Det registrerer også perioder av aktivitet i løpet av hele dagen og spør hva jeg gjorde.

Grensesnittet er tydelig, om enn litt rotete, men det finnes på den andre siden godt med nyttige funksjoner. Armbåndet varsler når jeg er stillesittende og kan pushe påminnelser. En tilpasningsbar database over mat, kalorier og treningsformer følger med samt en sterk funksjon for sosiale spørsmål til andre brukere. Alt dette kan du enkelt styre via AP-appen, og der er Jawbone klart overlegen med rask respons og synkronisering helt uten feil i testperioden. Dette takker vi for!

Armbåndet kan fortsatt ikke registrere sykkeløktene og styrketreningen på egen hånd, men du kan manuelt legge dem til og angi hvor mye du anstrengte deg, en funksjon de andre armbåndene i testen ikke kan. Dette oppdaterer sant nok den totale forbrenningen, men gir fortsatt ingen oversiktlig indikasjon på den totale innsatsen.

Den overlegne appen er det som gjør armbåndet Jawbone UP24 såpass bra, og mangelen på displayet er egentlig ikke forstyrrende så lenge du har mobilen i nærheten. Men Jawbone trenger å ta det siste store steget fra finesserik skritteller til å bli din fitnesspartner!
Les hele testen på Lyd & Bilde

ÅRETS BESTE SMARTKLOKKEApple Watch: Bedre blir det ikke

ÅRETS BESTE SMARTKLOKKE: Apple Watch Foto: Apple ,

Apple Watch er et lekkert produkt og på tross av irritasjonsmomenter den beste smartklokken på markedet akkurat nå.

Apple Watch er i en klasse for seg. Smartklokken kommer i to størrelser – 38 mm og 42 mm – og i tre forskjellige utgaver – Watch, Watch Edition og Watch Sport – med seks typer klokkeremmer, som igjen kan fås i et utall farger og materialer. Selve klokken er mindre enn vi hadde forventet, mens design, kvalitetsfølelse og sans for detaljer ikke overraskende er uovertruffent.

Og her tenker vi på annet og mer enn det rent estetiske uttrykket, for med Apple Watch er det også tatt høyde for brukervennlighet. På klokkens høyre side finner man, som på et analogt armbåndsur, en krone, og denne er ikke bare til pynt. Kronen bruker du i kombinasjon med touch-skjermen til å navigere rundt i de mange menyene og appene, og med den såkalte forse touch-funksjonen i tillegg, som fungerer som et slags høyreklikk når du trykker hardt på skjermen, har vi fått den mest intuitive smartklokken til nå.

Selvfølgelig kan man også bruke stemmekommandoer via Siri til å styre Apple Watch, men Apple-klokken er ikke like avhengig av Siri som Android Wear er av stemmestyring via Google Now for å fungere. Og takk og pris for det. Vi tror fremdeles ikke på at folk flest har noe til overs for å snakke med klokken sin. Derfor er det også en litt ubrukelig fordel for Apple Watch at det stort sett er den eneste smartklokken på markedet som man både kan ta telefoner og ringe med.

Dessverre er Apple Watch langt fra fri for barnesykdommer. Den mest irriterende feilen er at skjermen ikke alltid slår seg på selv når man løfter håndleddet. Det er meningen, for Apple Watch er jo i bunn og grunn en klokke, og man må kunne bruke den til raskt å finne ut hva klokken er. Når man derfor annenhver gang er nødt til å pirke borti skjermen for å få den til å slå seg på, er det mer enn bare en bagatellmessig feil.

Konklusjon

Apple Watch koster skjorten, men med ideer som forse touch, den digitale kronen og et operativsystem som lener seg kraftig opp mot iOS, men som også er tilpasset klokkens helt nye form, er Apple Watch blitt den mest brukervennlige smartklokken på markedet. Vil du ha en smartklokke her og nå, er det Apple Watch du skal kjøpe. (06/15) PGO

Les hele testen på Lyd & Bilde

ÅRETS BESTE BUDSJETT NETTBRETT HTC Google Nexus 9: Forbausende bra

ÅRETS BESTE BUDSJETT NETTBRETT: HTC Google Nexus 9 Foto: HTC ,

Nexus 9 er Googles beste bud på fremtidens Android-nettbrett, og sammen med HTC gjør de det bedre enn noensinne.

Der de tidligere Nexus nettbrettene kom med enten 7" eller 10" skjerm, plasserer Nexus 9 seg midt imellom med en 8,9" skjerm i 4:3 format, noe som (kanskje ikke helt tilfeldig) er samme format og nesten samme skjermstørrelse som vi kjenner fra Apples iPad.

På papiret skal skjermen på Nexus 9 faktisk være bedre enn iPadens ditto. Skjermoppløsningen på 2048 x 1536 piksler har de to nettbrettene til felles, men Nexus 9 skjermen på 8,9" er en del mindre en iPadens 9,7" skjerm. Det gir Nexus 9 høyere pikseltetthet enn den dyrere konkurrenten.

Lyd og kamera

Nexus 9 kommer med den samme typen av BoomSound høyttalere som vi kjenner fra HTC One M9, noe som vi si fremadrettede stereohøyttalere som har en bedre lyd enn noe annet vi har hørt fra et nettbrett.

Selv om de innebygde høyttalerne er så tynne og uanselig at man knapt nok kan finne dem, er lydbildet rundt og fyldig, og det er like før man kan holde ut å se et avsnitt av si9n yndlings TV-serie eller spille en omgang actionspill uten å gripe til hodetelefonene, så godt lyder de.

Når det gjelder kameraet leverer Nexus 9 fine bilder, og nettbrettet klarer faktisk å levere akseptable resultater uten så mye billedstøy som vi hadde forventet.

Ytelse og design

Nexus 9 får glimrende resultater ut av den 2,3 GHz dual-core 64 bit NVIDIA Tegra K1-prosessor som sitter under skjermen. I vår Benchmark test (Geekbench 3) oppnår den et resultat på henholdsvis 1.735 point (single core) og 2.847 point (multi core) hvor den samlede ytelsen er helt på nivå med et topprodukt som Samsung Galaxy Tab S.

En stor del av brukeropplevelsen med Nexus 9 er i virkeligheten lik opplevelsen av Android 5.0, også kjent som Lollipop, og denne versjonen av Android har overrasket oss positivt. Hvor Android tidligere har hatt et rotete og fargesprakende designspråk er Lollipop konsekvent, enkelt og meget, meget brukervennlig.

Konklusjon

Google Nexus 9 er produsert av HTC, og det har taiwanerne kommet godt fra. De fysiske egenskapene, blant annet design, byggekvalitet og skjerm får oss ikke helt opp å stå, men må nøyes med et anerkjennende nikk. Til gjengjeld er lyden helt uovertruffen, ytelsen er på nivå med de beste nettbrettene på markedet, og Googles nyeste Android-versjon fortjener stor ros.

Les hele testen på Lyd & Bilde

ÅRETS BESTE HIGH-END NETTBRETT Apple iPad Air 2: Mye vil ha mer

ÅRETS BESTE HIGH-END NETTBRETT: Apple iPad Air 2 Foto: Apple ,

iPad Air 2 er det beste nettbrettet på markedet. Akkurat som forgjengeren.

Apple kaller skjermen på iPad Air for en Retina HD-skjerm, noe som kunne gi den ukyndige inntrykk av at skjermoppløsningen da må være høyere enn tilfellet var med forgjengerens «alminnelige» Retina-skjerm. Det er imidlertid på ingen måte tilfellet. Nei, den reelle forskjellen at skjermen på iPad Air 2 er fullt laminert, noe som innebærer at man har kunnet fjerne det tynne luftlaget som tidligere var til stede mellom det trykkfølsomme laget og selve LCD-skjermen. Disse to lagene er nå smeltet sammen, noe som har stor betydning for billedkvaliteten, da det nå virker som om bildet er klistret helt tett til undersiden av skjermen. Det betyr også at skjermbildet er mindre følsomt overfor reflekser, og betraktningsvinkelen er blitt bedre.

I iPad Air 2 sitter det nå et 8 Mp kamera, der dels tar større og mer høyoppløste bilder enn forgjengeren, og dels produserer en markant bedre billedkvalitet med mer dybde og helt uten grums og billedstøy.

Design og kvalitetsinntrykk

Men ikke bare det bedre kameraet gjør det til en bedre opplevelse å ta bilder med iPad Air 2. Selv om 1,4 mm og 32 gram ikke lyder mye, betyr den slankere design og den reduserte vekten at det blir mye lettere og mer brukervennlig å benytte iPaden som kamera. Det er rett og slett lettere å holde i lengre tid av gangen, og det utgjør en større forskjell enn man skulle tro.

Det gjelder selvfølgelig også i daglig bruk, når man bruker iPaden til andre formål, som spill, film, bøker eller internett.

Ytelse og funksjoner

Vår Benchmark-test viser at iPad Air 2 uten sammenligning er det raskeste nettbrettet på markedet akkurat nå. Apple er tradisjonelt meget hemmelighetsfulle når det gjelder firmaets proprietære prosessorer, men vårt testprogram, Geekbench 3, har avslørt at den såkalte A8X prosessoren som sitter i iPad Air 2 har tre kjerner og er på 1,5 GHz, akkurat som vi nå også vet at iPad Air 2 kommer med 2 GB RAM.

Konklusjon

iPad Air 2 er det beste nettbrettet som kan kjøpes for penger akkurat nå. Det er slankere og lettere enn noe annet nettbrett på markedet, og ytelsen – ikke minst grafikkpresentasjonen – er uovertruffen.

Les hele testen på Lyd & Bilde

ÅRETS TEKNISKE INNOVASJONWindows 10: Beste Windows hittil

ÅRETS TEKNISKE INNOVASJON: Windows 10 Foto: Windows ,

Der er en ny Windows i byen, som er både velfungerende og lekker å se på. Og for de fleste av oss er den til og med gratis.

Windows 10 er klart den beste versjonen til nå. Borte er endeløse menyer, ustabilitet og ventetid. Det nettbrett-lignende brukergrensesnittet fra Windows 8 som fungerte på nettbrett, men som var håpløst på PC, er også borte. Resultatet har blitt et Windows som fungerer raskt og hvor det er lett å finne programmer og dokumenter.

Og Windows 10 er ikke bare til PC. Den største nyskapelsen er at man kan bruke samme operativsystem på alle enheter – fra mobil, over til nettbrett og spillkonsoll til sin fullvoksne datamaskin.

Vi har blitt vant til å kjøpe Microsoft-oppgraderinger med to-tre års mellomrom. Men ikke denne gangen. Men denne gangen er det gratis! Windows 10 er på husets regning hvis du har Windows 7, 8 eller 8.1, og hvis du laster ned oppgraderingen før juli 2016 kan det brukes fritt hele datamaskinens levetid.

Windows 10 behøver ikke veldig kraftig maskinvare. Faktisk er kravene de samme som til både Windows 8.1 og Windows 7. Det må imidlertid understrekes at dette er minimumskravene. Windows 10 kan kjøre på en 1 GHz PC med 1 GB RAM. Men det er kun for folk med stor tålmodighet.

Windows 8 ble en av de mest kritiserte Windows-utgavene, men Windows 10 ligner en hit. Den er lettere og lekrere å bruke enn både den litt tunge Windows 7 og den veldig rotete Windows 8. Og den er faktisk raskere enn forgjengerne. Brukergrensesnittet er lekkert uten at det er forstyrrende for oversikt eller hastighet. Faktisk er Windows 10 raskere enn Windows 7 på samme maskinvare. Som en gratis oppdatering er den vanskelig å komme utenom, og alt er så gjennomarbeidet, velfungerende og lekkert at den fortjener prisen som årets tekniske innovasjon.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per oktober 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder