Nå har Youtube selv laget et mobiltprogram som lar deg se videoer. (Illustrasjon: Øystein W. Høie)

TEST: Youtube for Mobile Beta: Se Youtube på mobilen

Nå kan du se alle filmene fra YouTube rett på mobilen. Men pass på lommeboken!

  • Marius S. Eltervåg (amobil.no)

Artikkelen er over 12 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Å se videoklipp på mobiltelefoner er i dag en langt hyggeligere opplevelse enn bare for et par år siden, noe vi kan takke bedre kamera og høyoppløste skjermer for.

At Youtube er på vei inn i mobiltelefonene er derfor naturlig, men særlig brukervennlig har det ikke vært til nå. Youtube-mobilen, tredjeparts programvare som Emtube og mobilvennlige Youtube-versjoner er bare tre av veldig mange forsøk på å få mobilbrukere til å ta i bruk videotjenesten.

Nå har YouTube bestemt seg for å ta affære selv. I dag lanserte de sin egen, skreddersydde løsning for mobiltelefoner. Og til tross for at programmet er i betaversjon, fungerer det overraskende bra på vår Nokia N95.

NB! Skaff deg fastpris

Første gang du starter Youtube for Mobile, får du opp en advarsel om at tjenesten genererer mye data, og at du bør ha fastpris på datatrafikk hvis du vil se på videoer.

Dette er en advarsel du ikke skal overse. Har du et abonnement uten fastpris på datatrafikk, risikerer du nemlig å plusse flere hundrelapper i timen på regningen ved å surfe på videotjenester.

Har du ikke fastpris, fraråder vi derfor på det sterkeste å installere dette programmet.

NB! Det er verdt å merke seg at fastprisene ikke gjelder i utlandet.

Les mer om prisen på datatrafikk

Du finner lett frem i menyene. (Foto: Skjermskudd)

Kom i gang

Det første du gjør for å installere programvaren er å peke mobilens nettleser til m.youtube.com. Der får du opp en lenke som du trykker på for å laste ned og installere Youtube på telefonen.

Etter at du har installert Youtube, får du et eget ikon i menyene dine. Vil du ha kjapp tilgang til videoklipp er det bare så slenge det sammen med de andre snarveiene dine i aktiv ventemodus.

Når du åpner programmet får du opp en meny bestående av søkefelt, populære videoer, og en lenke til kontoen din.

Full tilgang og god kvalitet

Tidligere løsninger for mobil-Youtube har oftest hatt store begrensninger til hva du kunne vise av innhold. Det var derfor en hyggelig overraskelse at du nå kan se alle de samme videofilmene som du kan på en vanlig datamaskin, uten unntak.

Bruker du hodesett er lyden i videoklippene like god som den du får med en vanlig PC, og bildekvaliteten er langt fra dårlig - selv om du selvsagt aldri vil få like god seeropplevelse på en liten mobilskjerm som på en datamaskin.

Du kan også spole frem og tilbake i klippene, noe som er en stor fordel, særlig i videoer som varer lenge.

For å få tilgang til favorittklipp, spillelister, abonnement på videoer fra spesifikke brukere eller for å laste opp egne videoer, kreves det at du har opprettet en konto på Youtube.

En av begrensningene til mobilprogrammet er at du ikke kan opprette en konto herfra, men det er fort gjort å gjøre via en nettleser, enten på mobiltelefonen eller fra en vanlig datamaskin.

Du kan heller ikke legge til nye favoritter eller spillelister fra programmet.

Å laste opp vidoer går som en lek. (Foto: Skjermskudd)

Problemfri opplastning

Det du derimot kan gjøre, og som fungerer veldig smertefritt, er å laste opp videosnutter. Trykk på "upload" og velg klippet du vil laste opp, så starter prosessen med en gang.

Dersom du har mange klipp du vil laste opp, bør du først gi disse et skikkelig navn. Du må nemlig logge på via nettleseren for å forandre på informasjonen om videoene dine.

Det går også forholdsvis tregt å laste opp videosnutter. Til tross for at vi satt med super-3G-dekning tok det fem minutter å laste opp en 20 sekunders video. Dette er ikke noe stort problem, ettersom du kan slenge prosessen i bakgrunnen, men det kan nok være irriterende dersom du skal laste opp mange videoer etter hverandre.

Beste til nå

Til tross for at du fremdeles ikke har like god kontroll og oversikt som du får ved å bruke nettleseren på datamaskinen, er Youtube for Mobile et pent steg fremover. Du har endelig tilgang til hele videodatabasen, du søker kjapt opp videoklipp, og opplastning av videoer er den enkleste sak i verden. Det går heller ikke tregt å streame videoer. Samme om du bruker EDGE, 3G eller super-3G er det behagelig fritt for unødig ventetid.

Ettersom programmet fremdeles er i beta, kan det nok tenkes at det kommer mer funksjonalitet i den endelige versjonen. Uansett så liker vi det vi har sett til nå.

NB! Youtube oppgir at programvaren støttes avNokia N73,N95,E65,6110 Navigator,6120,Sony Ericsson K800iogW880i. Vi fikk den ikke til å fungere medNokia N81.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder