UTVIDET: Informasjon legges som et lag på dette bildet fra Youngstorget i Oslo. Merkelappen på bildet leser "Youngstroget postkontor" og svever rett over bygningen. Ved å bevege på mobilen, beveger også merkelappen seg. Foto: Skjermbilde

Nå kommer den utvidede virkeligheten

(VG Nett) Med et program for smarttelefoner skal Gule Sider legge et ekstra lag på virkeligheten.

  • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over ti år gammel

For femten år siden var IT-verden i fyr og flamme over virtuelle virkeligehetrer. Så døde de hen. Nå kommer en avlegger av drømmene om virtuelle verdener, denne tar utgangspunkt i vår egen virkelighet.

Et eksempel på hvordan et slikt system kan utnyttes kommer kanskje best til syne i turistnæringen. Ved å holde opp mobilen på Den Himmelske Freds Plass og kikke på bygningene gjennom mobilskjermen, kan en forvirret turist raskt se hva de enkelte bygningene er og hente inn mer informasjon om dem.

Bildet som vises på skjermen hentes inn live fra kameraet i mobilens bakside og oppdateres kontinuerlig. Informasjonen som tegnes på bildet hentes inn fra databaser på nettet.

Ny generasjon

Augmented Reality, som kan oversettes til utvidet virkelighet, er en teknologi som følger i kjølvannet av den nye generasjonen mobiltelefoner.

Smarttelefoner som HTC Hero og Apples iPhone har innebygde sensorer som hele tiden vet hvor de er, hvilken vinkel de befinner seg i i forhold til bakken og hvilken retning telefonen peker.

Det gir programmerere uante muligheter til å bringe informasjon til brukeren, basert på allerede eksisterende lagre med data.

Det foreløpig første norske programmet som snart skal lanseres benytter informasjon fra Gule Sider. De er også oppdragsgiveren til firmaet Agens, som utvikler programmet.

- Det vi bruker er GPS-sporing og det innebygde kompasset for å finne ut hvor brukeren er til enhver tid, kombinert med bevegelsessensoren i iPhone. Så legger man et grafisk lag oppå det som kameraet til enhver tid fanger, forklarer Matthjis Holter i Agens til VG Nett.

Se videoen med utvidet virkelighets-program nederst i artikkelen.

Lite i Norge

Gule Sider er tidlig ute med å utvikle programmet, foreløpig finnes det stort sett bare testutgaver av liknende systemer.

- Det finnes en del internasjonalt, som Wikitude. Den ser etter landemerker, men i Norge kjenner jeg ikke til noen andre programmer, sier Holter.

Les også:Virtuell gravsten på din mobil

Eksperimentelle programmer som Wikitude opererer etter det samme prinsippet som Gule Siders program, men henter dataene fra Wikipedias enorme database på 13 millioner artikler.

Former for utvidet virkelighet har eksistert i noe mer primitiv form i flere år. Å legge informasjon om en fotballkamp oppå TV-bildet som sendes ut er en enkel variant av utvidet virkelighet.

Forskjellen til den nye generasjonen utvidet virkelighet er at programmet som fremviser informasjonen vet svært mye om omgivelsene og har en toveis forbindelse med informasjonskilden.

- Er dette det nye store innen mobilprogrammer?

- Absolutt, når det gjelder håndholdte enheter kommer dette til å bli stort. Det er mye interesse for teknologien blant forbrukere og næringsliv, sier Holter.

Denne gangen kommer interessen til å bli mye større enn da IT-verden var oppspilt over virtuell virkelighet på midten av 90-tallet tror han.

- Virtuell virkelighet kom og gikk ganske fort fordi det krevde klønete utstyr, forklarer Holter.

Også i Norge hadde flere spillarkader maskiner som viste en form for virtuell virkelighet, ved å bruke hjelmer med innebygde skjermer. Alt brukeren så i skjermen var et datagenerert bilde. Maskinene kostet en formue og teknologien ble marginalisert til enkelte dataintensive bedrifter som oljebransjen.

Utvidet virkelighet krever mye mindre i oppstartsutgifter og har allerede bred appell tror Holter.

- Med utvidet virkelighet har du med deg mobilen til enhver tid. Målet er å gjøre det interessant og nyttig for forbrukeren, mener han.

Mer om

  1. Data

Flere artikler

  1. Ukens smarteste mobiltriks

  2. iPhones nye operativsystem iOS 4: Pluss og minus på «nye» iPhone

  3. Test av Google Nexus One: Google-mobilen imponerer

  4. «Robocop»-briller spotter pøbler

  5. iPhone 4 får superskjerm

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder