SURFESTOPP: Norske nettbrukere opplever problemer. Foto: AP

Nettproblemene er løst

(VG Nett) Internettprobleme som rammet Telenor og Canal Digitals kunder søndag kveld skal nå være løst.

Anders Park Framstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Jeg har fått bekreftet at trafikken mer eller mindre er normalisert etter klokken 22.45. Det gjenstår å finne årsaken til feilen, men det jobbes med i etterkant. Det viktigste er å få trafikken oppe og gå igjen, sier Knut Sollid i Telenor til VG Nett.

Tidligere søndag kveld har mange norske nettbrukere opplevd problemer.

- Jeg kan bekrefte at det er problemer med internett. Men det er mye uklarheter. Våre teknikere sier at problemet ikke ligger hos oss, men hos en leverandør, sa pressekontakt Knut Sollid i Telenor til VG Nett da.

Ifølge Telenor lå problemet hos en amerikansk oppstrømsleverandør, Level 3. Det norske selskapets kunder ble likevel rammet.

- De som får problemer opplever det som et brudd, eller at de ikke får kontakt. Det sies at det ikke er et direkte brudd, men en feil som fører til lavere kapasitet, slik at færre får surfet på nettet, opplyser Sollid.

Leserstorm

Mange av VG Netts lesere fortalte om problemer med å komme inn på flere nettsteder, spesielt domener registrert i USA. Dette gjelder populære sider som facebook.com, twitter.com, myspace.com, yahoo.com og msn.com.

Også brukere av Playstation Network opplevde trøbbel, samt medlemmer på nettbaserte spillsider.

Leserne har også hatt problemer med norske nettsteder, som aftenposten.no, finn.no, bt.no, nettavisen.no, dn.no og en rekke andre.

- Telenor har problemer med sine utenlandslinjer, og fordi vi har elementer på våre sider som ligger i utlandet, så har leserne problemer med å få opp sidene våre, forteller teknisk sjef Erik Bonesvoll i Aftenposten.

Aftenposten og flere andre norske aviser bruker reklameserverselskapet AdTech for å levere annonser på sidene. Da AdTech sine servere befinner seg i utlandet, skaper det problemer for enkelte norske nettbrukere.

Jobbes på spreng

Ifølge leserne har også nettbrukere i andre land problemer.

- Dette rammer antagelig flere internettleverandører, og våre kunder i Sverige og Danmark, sier Sollid.

Flere Canal Digital-kunder hevder at de har hatt problemer. Dette bekreftes nå av informasjonssjef Kenneth Tjønndal Pettersen.

- Vi sliter med det samme som Telenor. Spesielt på utenlandslinjen som vi leier av dem er det problemer, sier han.

Det ble jobbet på spreng med å løse feilen hos det amerikanske selskapet.

- Jeg har fått forståelse for at det har eskalert oppover i organisasjonen i Level 3, så det tyder på at det er et større problem. Men det er ikke noe vi kan gjøre noe med, så vi alarmerer ikke, sier Sollid.

- Ingen varsel

Post- og teletilsynet hadde ikke hørt om problemene før VG Nett tok kontakt.

- Vi har ikke fått noen varsel eller indikasjoner, og kan ikke si noe om saken. Når det er brudd eller utfall av en viss betydning får vi varsel, sier informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther.

VG Nett har også vært i kontakt med Uninett. Heller ikke de hadde informasjon om problemene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder