MINNER: Ferie og fotografering hører sammen for mange. Her fra Key West i Florida i USA. Foto:GØRAN BOHLIN,

Triksene for å ta bedre feriebilder

Undersøkelse: Nordmenn skjønner ikke kameraet

Spesielt kvinner og godt voksne har problemer med å forstå
seg på fotoapparatet sitt, viser undersøkelse.

  • Vidar Enerstvedt

Hele 43 prosent av kvinnene oppgir at de sliter med kameraet sitt, kommer frem i en større nordisk undersøkelse utført av Yougov for Elkjøp. Dette er høyere enn for andre tekniske apparater.

Til sammenligning er det 30 prosent av mennene som innrømmer det samme. Tallene viser også at de over 50 år synes kameraet er ekstra vanskelig å beherske det tekniske.

Dette er imidlertid annerledes i Sverige, hvor de på 50+ i større grad mener de har kontroll på apparatet sitt.

- Øvelse gjør mester

Det trenger ikke være spesielt vanskelig å få dreisen på kameraet ditt.

FOTOSJEF: Gisle Oddstad. Foto:ANNEMOR LARSEN,

- Brukervennligheten på dagens kameraer er helt fantastisk. Det første man bør gjøre er å sette kameraet på full automatikk, ta bilder og se hvordan de blir. Så kan man begynne å eksperimentere med manuelle innstillinger etter hvert, råder fotosjef Gisle Oddstad i VG.

Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp Nordics sier følgende om resultatene:

- Når det gjelder kamerautfordringer viser jo undersøkelsen at Ola Nordmann kanskje er litt flinkere med feriebildene enn Kari Nordmann, og at barnebarn ser ut til å kunne ordne bedre blinkskudd enn besteforeldre. Samtidig vet vi jo alle at øvelse gjør mester, så kanskje mamma, bestemor og bestefar bør «kidnappe» kameraet i sommer slik at de virkelig er fotofantomer når sommeren 2014 går mot slutten, sier han.

Sju gode råd

Millioner av bilder knipses i løpet av sommeren, men langt fra alle er av høy kvalitet. Det tekniske har en del å si, men langt fra alt.

Her er fotosjef Gisle Oddstads oppskrift på gode bilder:

1. Gå nærmere: Når du tror du er nærme nok … gå enda litt nærmere. I de aller fleste tilfeller går man ikke nærme nok når man skal fotografere mennesker. Eller man velger å benytte zoomen i kameraet. I stedet for å bruke zoomen, gå heller nærmere den eller de du skal fotografere. Du vil oppdage at du oppnår en helt ennen kontakt med de du tar bilde av.

2. Tenk over perspektivet: Tar du bilder av barn blir bildene best hvis du kommer deg ned i barnas høyde. Tar du bilder av mat blir det ofte best ovenfra.

3. Tørk fettet av linsa: Få tak i en mikrifiberklut som du oppbevarer sammen med kameraet. Har du et ordentlig kamera kan du ha denne kluten i kameraveska. Bruk den til å tørke av linsa når denne er skitten, våt eller full av fett. Linseelementet skal behandles forsiktig. Derfor mikrofiber. Fotograferer du med telefonen din er det ikke så viktig hva du bruker fordi det er ordinært glass foran selve linsa. Dette glasset blir veldig ofte fullt av fett fra fingrene dine. Tørk av med papir eller med t-trøya før du tar bilder.

4. Vær bevisst på hvor kameraet ditt fokuserer: De aller fleste kameraer fokuserer midt i bildet. Tar du bilder av to personer som står litt fra hverandre med et tre i bakgrunnen vil kameraet sannsynligvis fokusere på treet, og personene blir ute av fokus. Du kan gjøre noe med dette ved å overstyre fokuspunktet. Alle kameraer gir deg muligheten til å pre-fokusere. Pek senter av det du ser i kameraet på det punktet du ønsker skal være i fokus, trykk utløserknappen halvveis ned, hold knappen halvveis nede mens du komponerer bildet. Når du er fornøyd så trykker du utløserknappen helt inn.

5. Bruk blitz i sollys: På solfylte sommerdager når sola står høyt på himmelen blir det lett stygge skygger i ansiktene på de du tar bilder av. Bruker du blitz i tillegg til sollyset vil blitzen jevne ut lyset og lette opp skyggene i ansiktet på den/de du tar bilde av. Med et normalt kamera vil blitzen din klare å lette opp ansikter opptil omtrent 1,5 meter.

6. Ikke bruk blitz på sirkus: Blitzen på kompaktkameraer er ikke laget for å lyse opp gjenstander som er særlig lenger borte enn et par meter. Sitter du på tribunen på et sirkus eller skal fotografere månen får du best resultat ved å slå av blitzen og heller ta bildet med kameraet på stativ eller støttet på f.eks et bord.

7. Vær oppmerksom på bakgrunnen: Vær bevisst på hva som er bak de du tar bilde av. Prøv å unngå at det vokser lyktestolper eller trær opp av hodet på folk og unngå oransje biler i bakgrunnen. Alt som tar fokus bort fra det du fotograferer gjør bildet dårligere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder