Dersom du finner frem datakabelen kan du bruke telefonen til mye mer.

Guide: Nokia PC Suite: Slik kobler du Nokia-telefonen din til PC-en

Hva skjuler seg i CD-en som følger med når du kjøper ny mobil? I dag ser vi nærmere på Nokias løsning.

Marius S. Eltervåg (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi

De aller fleste mobiltelefoner kan i dag kobles til en datamaskin, og som regel kan du både overføre filer og koble deg til internett uten å installere ekstra programvare.

Dersom du vil dra nytte av telefonens fulle potensial når det kommer til organisering og filbehandling, må du imidlertid installere mobilprodusentens egen programvare. Den følger som regel med på en CD med telefonen din, eller kan lastes ned fra nettet.

Å komme i gang

Dersom telefonen din har støtte for PC Suite, følger det alltid med en CD med denne programvaren når du kjøper telefonen. Vi anbefaler likevel å hente ned PC Suite fra Nokias hjemmesider, slik at du er helt sikker på å få den nyeste versjonen.

Når du har lastet ned og installert PC Suite på datamaskinen, er neste skritt å koble til telefonen.

Du kan bruke datakabel, Bluetooth eller infrarød for å koble telefonen til datamaskinen. Vi foretrekker å bruke kabel, hovedsaklig for å oppnå raskest mulig overføringshastighet. Bluetooth fungerer også helt smertefritt, men går en god del tregere enn USB. Infrarød er i bunn og grunn utdatert for lenge siden, og er mer å regne som en nødløsning.

Les mer om hvordan du kobler mobilen til PC-en »

Dersom du ikke har støtt på uventede problemer, skal du være klar til å ta i bruk PC Suite etter at du har valgt tilkoblingsmetode.

Sikkerhetskopi

Det aller første du bør gjøre etter å ha koblet telefonen din til PC Suite, er å ta sikkerhetskopi av alt du har lagret på telefonen.

Sikkerhetskopi-funksjonen importerer bilder, musikk, kontakter, kalenderinformasjon, notater, meldinger og lagrede bokmerker i nettleseren din til datamaskinen.

En god grunn til å sikkerhetskopiere...

Du kan gå i en kjedelig felle dersom du ikke har tatt sikkerhetskopi. Hvis du kjører en programvareoppdatering på telefonen, vil nemlig alle data du har lagret i telefonminnet bli slettet. Dette inkluderer både kalendernotater, kontaktliste, installerte programmer og andre kritiske elementer. Da er det greit å bare kunne klikke på en fil for å få alt tilbake etterpå.

Les mer om hvordan du sikkerhetskopierer »

Programvareoppdatering

Du har tatt sikkerhetskopi ja? Da er det på tide å oppdatere programvaren i mobiltelefonen din.

Det varierer hvor mye du merker til en programvareoppdatering. I noen tilfeller er det kun små sikkerhetshull som blir tettet, mens du andre ganger vil oppleve at telefonen blir vesentlig raskere. Særlig i smarttelefoner vil du ofte merke en betydelig bedre ytelse etter å ha oppdatert programvaren.

PC Suite lar deg ikke kjøre programvareoppdateringen uten at telefonen har fullt batteri eller er tilkoblet laderen. Dette er det en god grunn til: Dersom telefonen slår seg av under oppdateringen er det slett ikke sikkert den vil slå seg på igjen. Noensinne. Ihvertfall ikke uten en tur innom et verksted.

Har du en PC som liker å servere blåskjermer i tide og utide, bør du vurdere å bruke en annen maskin til akkurat dette formålet.

PC Sync

Med sikkerhetskopi av telefoninnholdet og den nyeste programvaren på plass, er det trygt å ta i bruk de praktiske egenskapene PC Suite kan by på.

Et naturlig sted å starte, er å gjøre en såkalt synkronisering. Da samkjører du ting som kalender og kontakter på telefon og datamaskin. For å gjøre dette bruker du programmet Nokia PC Sync.

I utgangspunktet virker PC Sync kun med de vanligste kontorprogrammene: Microsoft Outlook og Outlook Express, samt Lotus Organizer og Notes.

Utvid støtten

Dette betyr ikke at alt håp er borte dersom du bruker et annet program, for eksempel Mozilla Thunderbird. Dersom organiseringsprogrammet du bruker er noenlunde utbredt, er det ofte mulig å legge til støtte for PC Sync ved å laste ned tredjeparts drivere.

Hvilke elementer som synkroniseres avhenger av hvilket program du bruker på datamaskinen. Dette kan være kalendernotater, gjøremål, notater, adressebok, bokmerker i nettleseren og lignende. Du kan huke av elementer du ikke ønsker å synkronisere.

Du kan stille inn PC Sync til å synkronisere automatisk hver gang du kobler til telefonen, slik at organiseringsfunksjonene alltid vil være samkjørt med datamaskinen din, uten at du trenger å gjøre noe manuelt.

Rydd opp i adresseboken

Samme hvor kjapp du er på mobiltastaturet vil du aldri oppnå den samme hastigheten du kan få ved å bruke et vanlig PC-tastatur. Å redigere adresseboken din gjennom PC Suite er en langt hyggeligere opplevelse enn å sitte å bla seg halvt ihjel på mobiltelefonen.

Spesielt dersom du skal ta en skikkelig vårrengjøring i adresseboken er det praktisk å kunne bruke PC-en. Om du skal fjerne alle kontaktene du har opparbeidet deg gjennom årets samlede byturer, legge inn etternavn, adresser eller annen info, eller rett og slett bare gi alle kontaktene dine stor forbokstav, går det kjapt unna ved å bruke PC Suite.

Det er også kjapt gjort å legge til bilder på alle kontaktene dine, noe du muligens har planlagt i to år, men ikke orket å ta fatt på.

Filutforsker

Når du har en mobiltelefon med for eksempel 8 GB minne, har du plass til mye data. Disse dataene er det greit å holde styr på. Du har riktignok muligheter for å både sortere og flytte mapper direkte fra telefonen, men å gjøre ting på den gode, gamle Windows-måten er likevel mye mer effektivt. Det kan du gjøre med filutforskeren i PC Suite.

Overføring av filer mellom mobiltelefon og datamaskin går også kjapt unna på denne måten. Alt du trenger gjøre er å dra filene over til mappene på telefonen.

Musikkoverføring

Music Manager er et program for å redigere, sortere og overføre musikk til telefonen din. Du har blant annet muligheter til å konvertere musikken til mindre filer før den overføres, slik at du kan få flere låter på telefonen.

Du kan også redigere flere låter samtidig, noe som kan være praktisk dersom du for eksempel skal legge til navn på albumet låtene er hentet fra.

Du trenger imidlertid ikke bruke Music Manager for å overføre musikk til telefonen din, ettersom du fint kan kopiere inn musikken via filutforskeren. Dette er ofte å foretrekke, ettersom det går jevnt over raskere enn å bruke musikkprogrammet.

Overføring av bilder og video

Image Store er et eget program for å importere bilder og videosnutter fra telefonen til datamaskinen. Programmet gjør i utgangspunktet ikke noe du ikke kan gjøre selv via filutforskeren, men det har likevel et par fordeler.

Bildene du importerer vil automatisk havne i Nokia Multimedia Player, slik at du kan se gjennom bilder og videoer i ett og samme program.

Du kan også stille inn Image Store til å hente alle nye bilder og videoklipp fra telefonen hver gang du kobler den til. At du i tillegg kan velge automatisk sletting av bilder fra telefonminnet etter import, gjør at du ikke risikerer å gå tom for kapasitet på telefonen.

Installering av programvare

Dersom du har en smarttelefon, kan du bruke PC Suite til å installere ekstra programvare på den. For å gjøre dette starter du enkelt og greit Nokia Application Installer, velger installasjonsfilen for programmet, og trykker på den grønne pilen. Resten av installasjonen gjøres fra telefonen.

Selv om det ikke akkurat er en tryllekunst å installere S60-programmer på vanlig måte, er det ofte praktisk å kunne gjøre det fra en datamaskin. Kanskje særlig dersom du skal installere mange programmer etter hverandre.

Koble opp mot internett

Dersom du er mye på farten, samtidig som du er avhengig av internett, er telefonen løsningen. PC Suite kommer med en svært lettvint løsning for å koble PC-en opp mot nett via mobiltelefonen.

Tilkoblingsmetoden burde egentlig ikke kreve noen videre utdypning. Alt du trenger å gjøre er å klikke på tilkoblingsknappen, så er du på nett.

Under innstillingsmenyen finner du en lang liste med oppsett for utenlandske operatører. Du burde altså ikke ha problemer med å koble deg opp samme hvor du befinner deg i verden. Men pass på lommeboka.

Les mer om hvordan du kobler PC-en til internett via mobilen »

Alternativer for Linux og Mac

Nokia PC Suite finnes dessverre kun for Windows, så dersom du sitter på en maskin med Mac OS eller Linux må du bruke alternative synkroniseringsprogrammer.

For Mac OS X er det beste valget Isync. Dette programmet er på langt nær like funksjonsrikt som PC Suite, men du får greie synkroniseringsmuligheter for kalender og adressebok.

For Linux-brukere finnes et program som heter Opensync. Dette programmet har omtrent den samme funksjonaliteten som Isync.

Du kan lære mer om mobilen din på Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder