E75 har et utskyvbart fulltastatur som er perfekt til e-post. Foto: Nokia

Test: Nokia E75: Like god på jobb som fritid

... men mobilen når ikke helt opp

Nokia E75 er telefonen for deg som vil ha en skikkelig underholdningsmobil i tillegg til en proff jobbmobil.

Marius Valle (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi

Smarttelefoner med fullt tastatur og fokus på e-post er ikke akkurat mangelvare i dagens mobilmarked. E75 er en slik telefon, som derfor har funnet seg en riktig så tøff nisje å slåss i.

Men den klarer faktisk å overbevise oss innimellom profftelefoner fra Blackberry, HTC og andre. E75 ser ut som en vanlig telefon med vanlig tastatur. Du kan imidlertid skyve frem et fulltastatur med store taster når du behøver det.

Dette gjør at telefonen ikke føles unødvendig stor. Godt bygget er den også, med detaljer i metall.

Se bilder av Nokia E75 på Amobil.no »

God på det proffe

Vi liker at E75 har støtte for de mest aktuelle e-postteknologiene, inkludert Exchange. E-post er en av oppgavene telefonen er god på.

Vi liker også at telefonen har alle de nærmest selvsagte teknologiene. Super-3G gir deg god internetthastighet i mobilnettet, Wi-fi lar deg koble deg til trådløse nett, og GPS sørger for at du kan bruke telefonen til å finne frem.

At det i tillegg er praktisk og enkelt å ta i bruk disse teknologiene er et pluss.

Og så skal vi ikke glemme at E75 er en god telefon å snakke i, med klar og god lyd i høyttaleren.

Komplett underholdning

Dette er selvsagt ting de fleste forretningstelefoner også har i fokus. Det som gjør at E75 skiller seg ut er at den også briljerer på underholdning. Lydtilkobling for 3,5 mm minijack gjør at du kan koble til vanlige hodesett. Musikkavspilleren er utstyrt med et godt musikkbibliotek. FM-radio er på plass.

Men det mest spesielle er at telefonen støtter Nokias N-Gage-plattform, som gir deg tilgang til en rekke spill som holder jevnt over bedre kvalitet enn vanlige mobilspill.

Sammenskjøvet er telefonen som en hvilken som helst vanlig mobil. Foto: Marius Valle

Alt er ikke rosenrødt

Helt i mål er Nokia imidlertid ikke. Nettleseren har etter hvert blitt grundig forbikjørt av konkurrentene, og fremstår nå som utdatert og tungvint. Skjermen er heller ikke spesielt stor, så noen utpreget surfetelefon er E75 ikke.

I tillegg er vi ikke helt overbevist om at batteriet i E75 er kraftig nok. Bruker du e-post aktivt hele dagen må du regne med å lade telefonen litt sjeldnere enn en gang om dagen.

Vårt testeksemplar har også en god del barnesykdommer. Dette trekker vi ikke for, men det kan være greit å ha i bakhodet om du kjøper en E75 nå som den er splitter ny.

Disse ankepunktene er ikke uvesentlige. På den annen side er det ikke ofte vi ser en så komplett forretningstelefon som også er en skikkelig underholdningsmaskin.

For deg som skal ha alt

Telefonen tar ikke så stor plass i neven, selv når den er skjøvet ut. Foto: Marius Valle

E75 blir derfor et bra valg for deg som skal ha alt i ett, og som ikke kvier deg for å installere en annen nettleser og å lade telefonen litt ofte. Du bør heller ikke kvie deg for å bruke penger, for E75 koster fra 4200 kroner i skrivende stund.

Alternativene er mange. Vi liker fortsatt Nokia E71 svært godt siden den har fulltastatur og god batterilevetid. E71 koster rundt 600 kroner mindre enn E75. Det er også verdt å vurdere E75 opp mot HTC Touch Pro, som i tillegg har en stor og skarp trykkskjerm. Denne koster imidlertid omtrent 1200 kroner mer enn E75.

Men ingen av disse telefonene kan egentlig konkurrere med E75 om å være en komplett underholdningssentral. Er det dette du er ute etter bør du i så fall også være klar over ankepunktene våre før du handler.

Les hele testen av Nokia E75 på Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder