VISTE IPHONE: Her viser Apple-sjef Steve Jobs sin nye iPhone. Foto: Pål Unanue Zahl Foto:

Julaften for Apple-menigheten

(VG Nett) Hva lanseres i dag? Ny iPhone? En sekk med skuffelse? VG Nett følger med når Apples yppersteprest går på scenen i kveld.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Ryktebørsen har kokt over de siste ukene før Apples toppsjef Steve Jobs går på scenen i kveld. De seneste ryktene skal ha det til at han akter å lansere en iPhone-modell til, med to kameraer, GPS og høyhastighetsnett for mobil tilkobling.

Alt dette for rundt 1000 kroner, mener noen i ryktebørsen.

Sannheten er, at Apple er et firma med et ekstremt behov for hemmelighetshold rundt sine lanseringer. Ingen utenom en liten intern gruppe vet helt sikkert hva som lanseres i kveld klokken 19. Det vi vet, er at VG Nett kommer til å følge hovedtalen under konferansen WWDC, der Steve Jobs er ventet å presentere... - noe.

VG Nett følger konferansen fra kl 19 i kveld, følg med på forsiden!

Det som er sikkert, er at en ny oppdatering vil bringe nye funksjoner til eksisterende iPhone-er. Apple har lagt opp til at programmerere skal kunne selge programmene sine til brukere av iPhone, gjennom en egen salgskanal. Alle programmene som selges gjennom Apple og kvalitetssikres for å hindre

Sinke

Den nåværende modellen av iPhone ligger noe bak teknologikurven, siden den ikke har høyhastighetskobling på mobilnettet. Ryktebørsen har stort sett meldt at neste versjon av iPhone skal komme med HSDPA, en teknologi for å koble seg opp mot nettet raskt på farten. Den nåværende versjonen av iPhone anvender EDGE for å koble seg på nett, noe som gjør tilkoblingen svært treg på krevende nettsider.

Iphone i den nåværende versjonen har heller ikke MMS-mulighet i standardoppsettet, noe ivrige programmerere har jobbet hardt med å legge til i etterkant.

Konferansen er egentlig myntet på utviklere av programmer for Apples datamaskiner og mobilen iPhone. Men ofte lanseres større nyheter også på disse konferansene og hele verden følger med. Den første versjonen av iPhone ble lansert under en Apple-messe for allmennheten i januar 2007.

Dersom iPhone versjon 2 kommer i kveld, er det ventet at den skal selges i en rekke nye land verden over. Hittil er det kun USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland som har hatt salg av mobilen. Der har den vært bundet til bestemte mobiloperatører, og i Norge er det bekreftet at NetCom er en av leverandørene ved en lansering.

I Norge finnes det allerede et stort antall iPhone-er, de fleste er importert fra USA og åpnet med programmer som hacker dem åpne.

Apple har som uttalt mål å selge ti millioner iPhone i løpet av 2008, meget beskjedent antall mobiler i forhold til gigantene Nokia, Motorola, Samsung og Sony Ericsson. Men i løpet av under ett år har de allikevel greid å karre seg til en tredjeplass på markedet for smarttelefoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder