Nokia 5800 leveres med masse tilbehør, som denne fjernkontrollen. Foto: Marius Valle

Test av Nokia 5800 Xpressmusic: Nokias Iphone-utfordrer

Nokias nye trykkskjermtelefon er en skikkelig god MP3-spiller. Men Apple skjelver neppe i buksene av den grunn.

  • Marius Valle (amobil.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Siden Nokia slapp bomben Nokia N95 for over halvannet år siden har det vært lite å begeistre seg grenseløst over fra den finske produsenten. Derfor er det mye spenning knyttet til den første trykkskjermtelefonen fra selskapet siden Nokia 7710 fra 2004.

Leserne diskuterer Nokia 5800

Nokia 5800 Xpressmusic er, med unntak av noen funksjonstaster, en tasteløs telefon. Skjermen måler 3,3 tommer, og dekker det meste av fremsiden.

Telefonen har fått den siste utgaven av smarttelefonmenyene S60, som altså nå støtter trykkskjermer.

Noen av nyhetene er at du kan legge snarveier til kontakter du bruker ofte på startskjermen, at du har en praktisk snarvei til multimediafunksjonene og selvsagt at du nå kan skrive rett på skjermen.

Lite nytt - faktisk

Og utover dette og noe annet småtteri er det faktisk ikke allverden som er nytt. Og det er synd, når Nokia har hatt så god til på seg til å planlegge og utvikle sitt første trekk i trykkskjermduellen.

Menyene er i praksis nesten de samme som før. Nettleseren, kalenderen, telefonboken, GPS-programmet og meldingsfunksjonen er også gammelt nytt. Med små unntak, selvsagt.

Spørsmålet er om det egentlig gjør så mye. Telefonen er kanskje ikke pen, og menyene er ikke innbydende på samme måte som Iphone og HTC Touch Diamond. Men funksjonelt er det. Menyene er enkle å bruke og sette seg inn i.

Har du brukt en smarttelefon fra Nokia i det siste vil du raskt kjenne deg igjen her. Kanskje det er dette som har vært Nokias plan hele tiden, for S60 er uten sidestykke det mest utbredte smarttelefonsystemet i verden.

Mye er svært bra

Hovedmenyen har store ikoner. Foto: Marius Valle

Og med unntak av at kameraet er direkte dårlig er det mye positivt å si om telefonen. Den er godt utstyrt med teknologi, som Wi-fi, super-3G og GPS. Batterilevetiden er svært god, og lydkvaliteten under samtaler er helt på topp.

5800 er en god SMS-telefon, og du kan skrive med fullt tastatur, nummertastatur eller med håndskriftgjenkjenning.

Her får du også en virkelig god musikkspiller som har god lyd, mange tilpasningsmuligheter og et musikkbibliotek som er enkelt å finne frem i. Telefonen er dessuten en god videospiller.

Nokia har utstyrt telefonen rikelig med ekstrautstyr, som stort minnekort på 8 GB, fjernkontroll og TV-kabel.

Og ikke minst: Prisen på i underkant av 3000 er faktisk ganske hyggelig med tanke på alt du får igjen.

Dette er ingen Iphone

Musikkspilleren har god lyd. Foto: Marius Valle

Men om du forventet at Nokia skulle ta rotta på Iphone har du en skuffelse i vente. Her har ikke Nokia gått langt utenfor komfortsonen sin, og 5800 fremstår mer som en naturlig utvidelse av smarttelefonsystemet deres.

Trives du med telefoner som Nokia N95, men vil ha trykkskjerm og gode underholdningsfunskjoner og en telefon som leverer bra på de fleste områder bør du vurdere 5800. Er det en Iphone eller HTC Touch HD du sikler på bør du heller følge drømmene dine.

Alt i alt er ikke dette noen dårlig telefon - Tvert i mot. Men det er litt kjedelig at Nokia har valgt den trygge veien i stedet for å satse på noe som er virkelig nytt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder