Surface RT med berøringstastatur i skjermdekselet. Foto: Microsoft

Test av Microsoft Surface RT: Nettbrettet som ville være PC

Microsoft Surface RT skal fylle gapet mellom nettbrett og PC, men holder det?

  • Espen Irwing Swang (tek.no)

Artikkelen er over syv år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi


Microsoft Surface RT minner mye om en bærbar PC, men er det likevel ikke. Dette kan nok virke litt forvirrende, men forskjellen ligger i at du ikke kan installere programvaren fra PC-verdenen over på dette brettet. Apper som er skrevet for Window 8 vil likevel også kunne brukes på Windows RT, med noen svært få unntak.

PC light

I praksis betyr det at du får en maskin som ser ut som, og oppfører seg som en PC, men som bare kan kjøre programmene som ligger på brettet når du kjøper det, pluss apper du laster ned fra Microsofts Store.

Du kan likevel finne apper som gjør det mulig å redigere både bilder og video, slik at den praktiske forskjellen mellom Windows RT og Windows 8 blir marginalisert.

Skjerm

Skjermen på Surface RT har ripesikret glass, og vi synes den er svært god. Diagonalt måler skjermen på Surface RT 10,4 tommer. Skjermen er ellers lyssterk og med god innsynsvinkel. Det gjør den anvendelig også for deg som jobber utendørs, og ypperlig for den som vil se film på brettet.

Overflaten er glatt, og skjermen reagerer svært presist på berøringer. Men vil du ha skjermpenn til denne, må du kjøpe en spesialpenn. Vanlige penner for trykkskjermer vil ikke fungere.

To grensesnitt

Surface RT er både nettbrett med berøringsgrensesnitt, og PC med tradisjonelt grensesnitt. Startknappen er imidlertid borte, som på vanlig Windows 8. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet er meget fingervennlig, i alle fall så lenge du holder deg til appene som brettet kjører. Starter du Office-programmene, kommer du til en mer tradisjonell PC-meny. Her er det lettere å navigere med en mus, enn med fingeren.

Menyene er uansett enkle, og du lærer fort hvilke funksjoner du kan hente frem ved hjelp av fingerstrøk fra kantene på skjermen.

Best på Office

Den kanskje viktigste grunnen til å velge dette brettet fremfor konkurrentene, er den gode Office-løsningen. For bedriftskunder vil selvsagt også det høye sikkerhetsnivået være av betydning. De viktigste grunnene til å la være å velge dette brettet, må være at du ønsker deg noe enda slankere og mer håndterlig, eller at du heller vil ha et brett med Windows 8 Pro. Sistnevnte kommer også som nettbrett, men er fullverdige PC-er der du slipper kompromissene fra RT. Til gjengjeld er de større, dyrere og bruker mer strøm.

Windows Surface RT kan brukes som et rent nettbrett med skjermtastatur, men vi vil anbefale deg å kjøpe et tastaturdeksel. Skriver du mye, er dekselet med bevegelige taster nok å foretrekke. Men også det tynne berøringsdekselet fungerer overraskende godt for den som ikke skriver touch.

Koble til ekstrautstyr

Her er USB on the go, for den som måtte ønske å bruke helt vanlige tastatur og mus, eller du kan bruke standard Bluetooth-tilbehør. Men litt av vitsen med nettbrett er at de skal være enkle å dra med seg over alt, og da er det å foretrekke at tastaturet blir som en del av brettet.

Brettet har en rask prosessor, og vi har ikke opplevd at det henger, hverken i menyene eller i appene. Tilkoblingsmulighetene er også mange, og det eneste vi savner i så måte er muligheten for å bruke SIM-kort for mobilt Internett. Foreløpig støtter ikke programvaren i brettet de USB-modemene vi har forsøkt å koble til (driverne lar seg ikke installere)

Dukker opp i hjemmenettet

Her er det grei oversikt for den som er glad i å chatte. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På trådløst nett dukker brettet opp som en hvilken som helst annen PC, og du kan overføre eller dele innhold som du måtte ønske. Brettet har også en filutforsker som fungerer svært bra. Denne starter du i desktop-modus, og da ser den ut som du kjenner den fra en PC.

Nettleseren er Microsoft Internet Explorer, med støtte for Flash (på godkjente sider), men ikke for Java. Du kan velge om du vil bruke nettleseren som app, eller fra skrivebordet, som på en tradisjonell PC.

Underholdning

Apper gir mulighet for å utvide underholdningstilbudet på Surface RT. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Selv om det ikke er Windows Media Player på dette brettet, så er det plenty av underholdning du kan kose deg med. Her finnes musikkspiller og videotjenester, og du kan abonnere på Xbox Music. Dette er et alternativ til Spotify og Wimp, som foreløpig ikke kan brukes med Windows RT.

Det kan ikke tjenester som Squeezebox og Sonos heller, men siden Windows RT er en ny plattform, må du regne med at det kan ta litt tid før alle de vanlige tjenestene er på plass.

Nettbrett for deg som egentlig vil ha PC

Vi tror dette brettet er midt i blinken for den som ikke har brukt nettbrett før, og som ønsker et avansert brett det er enkelt å bruke. Men har du forelsket deg i iPad eller Android med alle deres apper, kan det være verdt å vente litt før du hiver deg på et nettbrett som dette.

Du bør også tenke deg godt om og vurdere om du kanskje heller skal bruke noen tusenlapper til, og få et brett med Intel-innmat og Windows 8 Pro. Brettet ser omtrent identisk ut, men er kraftigere og kan kjøre alt du har av PC-programmer.

Alternativene

Alternativene til Surface er i dag iPad fra Apple, og Galaxy Note 10.1 fra Samsung. iPad er kommet til 4. generasjon, og har en lynrask prosessor og suveren skjerm. Dessuten finnes det knapt et problem du ikke kan løse med en eller annen app. Mange av appene er gratis.

Samsung Galaxy Note 10.1 er toppmodellen i Android-drakt, og har mange av de samme funksjonene som en PC. Dette brettet kommer også med en svært god penn, for den som ønsker fingernavigasjon i det daglige, og mer presisjon til de spesielle oppgavene.

Et annet alternativ kunne vært Samsung Ativ Tab. Dette brettet er tynnere og lettere, men koster mer. Det tilhørende tastaturet ble så dyrt at Samsung ikke ville ta det til Norge, og selv uten tastatur ble dette brettet dyrere enn Surface RT med tastatur. Det er antakelig en medvirkende årsak til at Samsung har valgt å droppe satsingen på sitt RT-brett.

På en skala fra 1 til 6 gir vi denne en sterk firer.

Vil du vite mer?

Les hele testen av Surface RT på Amobil.no »

Er du usikker på hvilket nettbrett du skal kjøpe?

Sjekk ut den store nettbrett-guiden »

.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder