TENK DEG OM FØR DU LIKER: Nettkriminelle har funnet nye metoder for å lure Facebook-brukere. (Illustrasjon: Kirsti Østvang, Istockphoto / Facebook)

Facebook-lureri: Venner lokkes til å like sider

Såkalt «likejacking» blir stadig mer utbredt på Facebook, advarer IT-selskapet Cisco. Kjendisnyheter og -bilder forsøker å lokke brukere til å like svindelsider.

 • Aksel Edgar-Lund (Computerworld)

Artikkelen er over ni år gammel

Forside | ComputerworldFølg Computerworld på Facebook!

Facebook-brukere blir lurt til å like en Facebook-side som vennene deres tilsynelatende også liker. Ved å klikke på lenken, blir den samtidig synlig for alle Facebook-vennene til brukeren.

Les også: Styr unna disse tabbene på Facebook

Ifølge selskapets Global Threat Report, har «likejacking» blitt en svært populær taktikk blant nettkriminelle.

Eksplosjon siste tre måneder

Christian Nordve, sikkerhetssjef i Cisco Norge, sier til Computerworld at noe av grunnen til at «likejacking» er blitt populært blant kriminelle er at folk har stor tillitt til meldinger som tilsynelatende kommer fra familiemedlemmer eller venner på Facebook.

Terskelen for å klikke på slike lenker er dermed mye lavere enn for eksempel å åpne epostmeldinger fra ukjente avsendere.

- Du bør være på vakt dersom du ser at en venn har postet en lenke som det virker unaturlig at den personen ville legge ut, og ikke svelge alt rått selv om det ser ut som det kommer fra en venn, sier Nordve.

Les også: Nederlender fant 35 millioner Gmail-profiler

Ifølge Ciscos rapport har antall tilfeller av «likejacking» økt vesentlig i løpet av de siste tre månedene. I januar 2011 utgjorde likejacking 0,54 prosent av alle tilfeller av spam, mens andelen hadde steget til hele seks prosent i mars 2011.

- Særlig fra påsketider frem til nå har vi sett en stor økning i slike lenker på Facebook, og folk flest begynner også å se at det er mange som utsettes for dette. Dessverre har vi ingen konkrete tall for hvor mange som blir lurt av «likejacking» her i Norge, men det skulle vi gjerne hatt, forteller Nordve.

Lenken fører som regel til en side som inneholder en eller annen form for instruksjon eller oppfordring til å dele sensitiv informasjon, eller til å klikke seg videre til andre sider som kan inneholde virus.

Les også: Facebook og Spotify åpner for sosial musikklytting

- Jeg tror nok Facebook selv vil være ganske forsiktig med å involvere seg for mye i dette problemet, fordi det fort ville bli snakk om sensur dersom Facebook gikk inn og slettet lenker. Brukerne må rett og slett ta litt eierskap selv, det ligger i Facebooks natur som sosialt nettsamfunn, mener Nordve.

Miley Cyrus på topp

Ifølge rapporten bruker de kriminelle ofte bilder eller nyheter om kjendiser som lokkemiddel for å få folk til å like siden deres. Barnestjernen Miley Cyrus topper listen over kjendiser som lokker brukere til å like en bestemt side, hun figurerer på 13 prosent av alle tilfellene av «likejacking» som Cisco har gjennomgått. Andre kjendiser som blir brukt for å lure oss i fella er skuespilleren Charlie Sheen, popsangeren Justin Bieber og popstjernen Lady Gaga.

En annen populær taktikk, som utgjorde så mye som halvparten av alle tilfellene av «likejacking» i januar 2011, går ut på å lure brukerne til å tro at hvis de trykker på en bestemt lenke vil de kunne se hvem som har sett på Facebook-profilen deres.

Nordve anbefaler at folk sørger for å ha oppdatert programvare og antivirus installert på maskinen.

- Nyere antivirusprogrammer har funksjonalitet som beskytter deg dersom du skulle klikke på slike lenker, sier Nordve.

- Rådet er som alltid; vær forsiktig og ikke klikk på alt du ser av lenker. Hvis en nyhet er for god til å være sann, eller involverer kjendiser, naturkatastrofer eller lignende, så vær på vakt. Da Osama bin Laden ble tatt av dage ble det postet en rekke bilder på Facebook, angivelig av den avdøde Osama. Vi vet jo at disse bildene ikke er offentliggjort, ergo var dette bare lureri og hadde helt andre intensjoner enn folkeopplysende journalistikk, forteller Nordve.

Les også: Se hvilke interesser Google har lagret om deg !

Mer om

 1. Data

Flere artikler

 1. FBI advarer: Falsk video av bin Laden er virus

 2. Eksperter: Slik unngår du forespørsler fra tvilsomme Facebook-profiler

 3. Telenor advarer mot Facebook-link

 4. Facebook øker sikkerheten

 5. Kan bli dyrt å kontakte kjendiser på Facebook

Fra andre aviser

 1. Advarer mot likejacking på Facebook

  Aftenposten
 2. Facebook-virus sprer seg raskt

  Fædrelandsvennen
 3. Supersøk invaderer privatlivet

  Fædrelandsvennen
 4. Supersøk invaderer privatlivet

  Aftenposten
 5. - Det har vært en ekstrem bølge av falske profiler

  Fædrelandsvennen
 6. Facebook varsler endringer: Nå vil de ha slutt på «tag en venn som...»

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no