Dropper IT i ny læreplan

Et eget IT-fag er fjernet fra fremtidige videregående-elevers læreplan. Norske teknologibedrifter finner utelatelsen meningsløs.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

I dag skal etter planen de nye læreplanene i videregående opplæring fastsettes. Like før helgen gjorde Utdanningsdirektoratet det kjent at et eget fag i informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) likevel ikke skal opprettes i programområdet for samfunnsfag og økonomi i videregående skole.

Direktoratet mener det er tilstrekkelig med IKT-fag for elevene i realfag.

Dette opprører IKT-bransjen.

- Ført bak lyset

Leder for IKT- og kunnskapsbedriftene i NHO, Abelia-direktør Paul Chaffey, mener en moderne norsk kunnskapsskole må ha IT som eget fag også for samfunnsfagelever.

- Vi er opprørt over den siste vendingen i læreplanarbeidet, og føler oss ført bak lyset. Det svekker IKT at det ikke kommer et eget tilbud for elevene på programområdet for samfunnsfag og økonomi. Det er nødvendig å gi et tilbud tilpasset disse elevenes interesser, sier en overrasket Paul Chaffey til VG.

- Får nytt innhold

IKT for samfunnsfag har gjennom hele læreplanprosessen vært en del av den nye skolereformen Kunnskapsløftet.

Ansvarlig for læreplanprosessen, Laila Fossum i Utdanningsdirektoratet, mener at IKT-faget som en del av realfagområdet også vil dekke samfunnsfagelevenes behov.

- Faget vil ligge innenfor programområdet realfag, men vil ha innhold også for samfunnsfag. Her kan elevene velge dette på tvers av programområde, sier Fossum til VG.

Frykter svekking

Hun vinner ingen forståelse hos Paul Chaffey i Abelia. Han frykter et utvannet kompromissfag.

- På programområdet for realfag er det viktig å vektlegge teknikk og matematikk sterkere, mens de samfunnsmessige sidene bør vektlegges på samfunnsfagsiden, sier Chaffey. Han mener IKT står svakt i læreplanene fra før.

- Dette vil bety en ytterligere svekking av IKT i skolen, konkluderer Chaffey.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder