BRENN: Snart kan du brenne Charlies's Angels på en DVD hjemme, helt lovlig. Men bare dersom du bor i USA. Foto: Columbia TriStar

Kjøp, last ned og brenn selv

(VG Nett) Snart kan amerikanske filmkunder laste ned storfilmen og brenne den på DVD.

 • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over 14 år gammel

Men det er ikke sikkert at storfilmen som går på kino er tilgjengelig i filmutvalget... Det er firmaet CinemaNow som er først er ute med en slik tjeneste. Tidligere har pornoindustrien og flere andre diskutert en liknende tjeneste.

En tilsvarende tjeneste i USA, MovieLink, tilbyr også nedlasting av filmer og det har vært spekulert i at firmaet skal tillate brenning av DVDer for sine kunder.

Firmaet MovieLink kunngjorde at de har fått tillatelse til å utvikle teknologi for å la brukeren lage sine egne DVD-er, men CinemaNow har i stillhet utviklet produktet i løpet av et år og kan dermed lansere på dagen. Tjenesten er kun tilgjengelig i USA.

I veien for en enkel løsning på problemet med brenning av DVD-plater står kompliserte spørsmål rundt teknologen og vriene lisensavtaler med film- og teknologiselskapene, skriver Reuters.

Ikke ferske filmer

Foreløpig vil tjenesten tilby eldre filmer som kundene laster ned og selv brenner over på en DVD-plate. Resultatet blir en plate som kan spilles i alle vanlige DVD-spillere uten noe mer styr rundt kopibeskyttelse og liknende sperrer. To av filmene som kommer, i et utvalg av rundt 100 til å starte med, er «Charlie's angels» og «Duften av kvinne».

- Dette er antagligvis det viktigste produktet vi lanserer siden vi startet , sier sjefen i Cineman Now, Curt Marvis til Reuters. Det er ventet at tjenesten starter allerede i dag.

Enkel bruk

Det aller mest interessante fra tjenesten CinemaNow er muligheten til å lage standard DVD-plater som kan vises på TV-en i stuen. Dette har vært en terskel for teknologiindustrien som ikke har greid å overbevise folk til å skaffe nok en dings til å sette under TV-en.

Bak systemet ligger et program som brukerne laster ned på sin egen datamaskin. Programmet tillater brukerne å lage et visst antall DVD-er, som igjen kan sees på en vanlig DVD-spiller.

Høye krav til kopibeskyttelse fra filmindustrien har blitt løst med det nye programmet fra CinemaNow og de regner med å ligge foran hobbyprogrammerne som vil forsøke å omgå kopibeskyttelsen.

- Vi har sett strengt på kryptering, kopibeskyttelse og antikopieringsbeskyttelse, sier Marivs til Reuters.

Mer om

 1. Data
 2. Elektronikk

Flere artikler

 1. Massiv iPod-oppgradering fra Apple

 2. Apple kjøper Spotify-konkurrent

 3. «DVD-Jon» vil selge kopisperrer

 4. Sony med filmnedlasting til Playstation 3

 5. Amazon følger etter Apple

Fra andre aviser

 1. Fildelt filmtjeneste

  Aftenposten
 2. Lovlig filmnedlasting

  Aftenposten
 3. Vil ta fildelerne

  Bergens Tidende
 4. appiness fra mobilen

  Aftenposten
 5. Absolute Ringtones

  Aftenposten
 6. Amazon.com med videotjeneste

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no