Montasje Foto:,

Dette er de nye mai-mobilene

Microsoft serverer heftig billigmobil og Samsung slipper både tastemobil og VR-brille.

Artikkelen er over fem år gammel

Det er vår og noen av årets viktigste toppmodeller er allerede på plass i butikkhyllene. Det gjør likevel ikke mai til noen kjedelig mobilmåned. Flere enn ti nye modeller er på vei i salg, og blant dem er det noen svært interessante modeller.

Microsoft

Lumia 640 XL

Lumia 640 XL er storebroren til Lumia 640 LTE, den telefonen som gir deg aller mest for pengene akkurat nå. Foto:Finn Jarle Kvalheim,Tek.no

Fra Microsofts leir får vi vite at Lumia 640 XL er på vei inn i det norske markedet. Dette er storebroren til Lumia 640 LTE, som vi testet for et par uker siden. Her er spesifikasjonene de for det meste de samme. Men skjermen har blitt større, og kameraoppløsningen har også gått opp.

Det betyr at du for rundt 2000 kroner kan sikre deg en telefon med 5,7 tommer stor HD-skjerm, raske Windows-menyer og 13 megapikslers kamera. Lumia-serien er så langt kjent for å ha noen av de beste kameraene i sine prisklasser.

Som den vanlige Lumia 640-modellen er også denne utstyrt med litt lite lagringsplass internt, men du kan legge til ekstra plass med et minnekort.

Les sniktitten på Microsoft Lumia 640 LTE og 640 XL

Les testen av Microsoft Lumia 640 LTE

Huawei

P8

Huaweis nye flaggskip, P8, er en rask og god mobiltelefon, med enkelte svært uvanlige funksjoner. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Det er ikke mange ukene siden Huawei lanserte sitt nye flaggskip, P8. Allerede nå er telefonen på vei ut til butikkene. Dette er en prisgunstig toppmodell der stor vekt er lagt på byggematerialene. Her er det utelukkende brukt aluminium og glass.

På innsiden finner vi en kraftig åttekjernet systembrikke, en 5,2 tommer full-HD-skjerm og et kamera med en rekke svært spesielle egenskaper. Huawei har nemlig lagt opp til at P8 skal kunne fotografere i mørket. Har du et (provisorisk) stativ tilgjengelig, kan du knipse bilder med lang lukkertid. Bilder som få andre mobiltelefoner på markedet er i stand til å matche.

Les testen av Huawei P8

P8 Lite

Samtidig med at toppmodellen P8 er på vei til markedet, kommer også en rimeligere Lite-utgave. Den har samme design og byggematerialer som toppmodellen. Her er skjermen krympet litt, men den er fortsatt fem tommer stor. Full-HD har blitt til 720p, og Huawei har dessuten valgt en tregere systembrikke.

Akkurat som den vanlige P8-modellen tar P8 Lite bilder i 13 megapikslers oppløsning, men her må du klare deg uten den optiske bildestabiliseringen som toppmodellen har. Ved lanseringen fikk vi vite at norsk pris skulle bli rundt 2500 kroner.

Honor 4K

Rimelig og kompetent. For rundt 2000 kroner får du en telefon der alle spesifikasjonene ser riktige ut. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Også det Huawei-eide Honor-merket kommer med en ny modell nå i mai. Det er Honor 4X som nå er klar for markedet. Telefonen ser ut til å koste rundt 2000 kroner når den dukker opp hos forhandlerne, og for det får du en ganske voksen mobil med 5,5 tommer stor HD-skjerm.

En åttekjernet systembrikke sørger for kraften, mens åtte gigabyte innebygget lagring og minnekortplass gir deg steder å gjøre av innholdet ditt. Et kamera på tretten megapiksler hører dessuten til. Med samme spesifikasjoner på systembrikke og kamera, virker Honor 4 som et rimeligere, og enklere bygget, alternativ til Huaweis egen P8 Lite.

Les mer om de nye Honor-modellene på Tek.no »

Samsung

Gear VR S6

Siste generasjon i Samsungs Gear VR-serie kommer i salg nå. Har du en Galaxy S6 fra før, kan du gjøre den til en VR-brille for 2000 kroner. Utgaven som er avbildet her er for Galaxy Note 4. Foto:Finn Jarle Kvalheim,Tek.no

Ok, Gear VR S6 er ikke en mobiltelefon. Men siden det blant det raffeste tilbehøret du kan få til en mobiltelefon i dag, tar vi det med likevel. Samsung skal nemlig dra i gang salget av VR-brillen som passer nye Galaxy S6.

Har du Samsungs nye toppmodell, kan du sikre deg VR-opplevelsen som hører til for et sted rundt 2000 kroner. Salget vil foregå fra Samsungs egne nettsider. Enkelte steder i utlandet selges brillen med en spillkontroller, men den følger ikke med her til lands, får vi opplyst fra produsenten.

Les mer om Gear VR-konseptet på Tek.no »

Galaxy Xcover 3

Galaxy Xcover 3 har hentet mye av designen fra fjorårets Galaxy S5 Active. Foto:Samsung,

Samsung fortsetter sin tradisjon for å slippe robuste Galaxy Xcover-modeller, og Galaxy Xcover 3 er klar for butikkene. Designmessig ser den mer eller mindre ut som fjorårets Galaxy S5 Active, men spesifikasjonsmessig er dette en ganske mye enklere telefon.

Her får du en mindre 4,5 tommer stor PLS-skjerm med oppløsningen 800 x 480 piksler. En firekjernet systembrikke fra Marvell driver menyene og brukeropplevelsen. Spesifikasjonene både for systembrikke og skjerm er litt uvanlige, men dette er også en litt uvanlig telefon på utsiden. Den er testet etter både IP67- og MIL-STD-810 G-kravene. Kort sagt skal den tåle alt fra støt til nedsenking i vann. Skjermen er imidlertid fortsatt stor nok til å kunne være et svakt punkt.

Les mer om Galaxy Xcover 3 på Tek.no

Xcover 550

Tastenes tid er ikke (helt) forbi. Foto:Samsung,

Tastemobilenes tid er ikke helt forbi. Denne måneden slipper Samsung oppfølgeren til en gammel traver, B2710. Det er ikke så mange modeller igjen av denne typen på det norske mobilmarkedet, og hver modell varer lenge. B2710 ble sluppet for hele fem år siden, og er fortsatt i salg for rundt 800 kroner.

Her er det enkleste type innmat som gjelder. En 2,4 tommer liten skjerm med 320 x 240 piksler følger med. Det samme gjør en systembrikke vi ikke har hørt om før. Batteriet høres lite ut når Xcover 550 nevnes sammen med andre telefoner, men 1 300 mAh er voldsom kapasitet når telefonen bare skal brukes til ringing og kanskje litt musikk. Her får du nemlig hverken smart operativsystem eller spesielt mange funksjoner. Men telefonen skal tåle det meste og billig blir den også, med en pris på rundt under tusenlappen.

Galaxy Core Prime

Galaxy Core Prime koster fra 1750 kroner, og blir en rimelig 4G-telefon. Foto:Samsung,

Samsungs Galaxy Core Prime er en forholdsvis rimelig Android-telefon med 4G-støtte. Den kan i skrivende stund forhåndsbestilles fra 1750 kroner hos noen nettbutikker. Den ser ut til å bli trappetrinnet rett under den dyrere aluminiumstelefonen Galaxy A3. Skjermstørrelsen er den samme, altså 4,5 tommer, men oppløsningen er bitte litt lavere og Core Prime har LCD-skjerm der A3 har AMOLED.

Litt mindre lagringsplass og minne må Core Prime-brukerne også klare seg med. Men men den er utstyrt med en systembrikke som har vist seg å fungere svært bra i mange telefoner så langt, så den burde kunne by på en helt kurant brukeropplevelse så lenge Samsung ikke belaster maskinvaren for tungt.

Galaxy Tab A

For rett under 3000 kroner kan Galaxy Tab A bli ditt. Foto:Samsung,

Et annet nytt produkt fra Samsung denne måneden er Galxay Tab A. Her er det snakk om et forholdsvis enkelt utstyrt nettbrett med 9,7 tommer stor skjerm. Det mest uvanlige med Galaxy Tab A er muligens skjermvarianten som er valgt. Her er det 4:3 som er aspektet, akkurat som på Apples iPad-modeller. Til vanlig er Samsung glade i det bredere 16:10-formatet.

Med en skjermoppløsning på 1024 x 768 er heller ikke skjermoppløsningen så voldsom her. Nettbrett har lenge virket kunstig billige, men prislappen som følger Samsungs nye og enkelt utstyrte nettbrett er forholdsvis drøy. 2900 kroner må du ut med for Galaxy Tab A. Inntil vi har testet brettet er det vanskelig å si om dette er for høy pris, men vi konstaterer at Samsungs absolutte toppnettbrett i dette øyblikk også selges for under 3000 kroner.

Her får du AMOLED-skjerm med høyere enn full-HD-oppløsning, svært kraftig systembrikke og dobbelt så mye RAM som i Galaxy Tab A.

LG

Leon LTE

LG Leon er mobil nummer to fra høyre. Foto:LG,

LGs rimelige smarttelefon, Loen, har akkurat funnet veien ut i butikkene. Telefonen koster bare rundt 1300 kroner, og skilter med en IPS-skjerm på 4,5 tommer, og det som ser ut til å være helt grei innmat til prisen.

Den vinner neppe noen ytelseskonkurranser, men vi har sett telefoner med tilsvarende innmat som LG Leon yte overraskende godt tidligere. Blant annet i Samsungs Galaxy A3. Så hva får du her? Et kamera som kan ta bilder i åtte megapikslers oppløsning. Autofokus og LED-blits er på plass. Telefonen kjører siste utgave av Android, og har plass for minnekort om den innebygde lagringsmengden på 8 gigabyte ikke strekker til.

Les mer om LG Leon LTE på Tek.no »

Sony

Xperia M4 Aqua

Designen er hentet fra Xperia Z3, men Xperia M4 Aqua er mye snillere med lommeboken. Foto:Finn Jarle Kvalheim,Tek.no

En av månedens spennende telefoner er det Sony som stiller med. Xperia M4 Aqua er en Android-telefon med en prislapp i mellomsjiktet. Fra rundt 2400 kroner får du kjøpt telefonen, men det som er virkelig spennende med den er at den er så lik toppmodellen, Xperia Z3.

Akkurat som storebror er M4 Aqua vanntett. Designen er hentet mer eller mindre rett over, selv om metall og glass er byttet ut med plast. Sony har inngått små kompromiss hele veien, men ingen av dem ser ut til å gå for langt. Skjermen er krympet med 0,2 tommer sammenlignet med toppmodellen, og oppløsningen har gått ned fra full-HD til 720p. En noe svakere systembrikke har telefonen også, men med åtte relativt kvikke kjerner burde ikke telefonen være noen sinke.

Da vi fikk prøvekjøre telefonen under Mobile World Congress i Barcelona var det vanskelig å merke særlige forskjeller på Xperia M4 Aqua og Xperia Z3. Dette kan altså bli et knall valg for deg som ikke er så opptatt av spesifikasjoner, men bare vil ha en telefon som er en god allrounder med bra brukeropplevelse.

Les mer om Sony Xperia M4 Aqua i sniktitten

Xperia Z4 Tablet WiFi

Lett, raskt og vanntett. Sonys Xperia Z4 Tablet er på vei inn i norske elektronikkbutikker. Foto:Sony,

Siste generasjon nettbrett fra Sony er på vei inn i de norske elbutikkene nå. I første omgang er det utgaven med WiFi, altså uten 4G, som ankommer våre breddegrader. Nettbrettet starter på rundt 5000 kroner, samtidig som det er proppet med teknologi.

Skjermen er ti tommer stor og svært høyoppløst, samtidig som vekten legger seg beskjedent i underkant av 400 gram. Du får 32 gigabyte innebygget lagring, og mulighet til å putte i minnekort om du trenger mer plass.

Det mangler ikke lenger på vanntette mobiltelefoner. Selv kraftige toppmodeller kan i dag fås med omtrent den spesifikasjonen man måtte ønske, og et ytre som tåler norsk vær. For nettbrett er imidlertid utvalget mindre. Som Sonys tidligere Xperia-brett er Xperia Tablet Z4 vanntett, og skal tåle nedsenking i vann. Det blir sannsynligvis et viktig punkt for Tablet Z4 når mange av dagens nettbrett ellers har relativt like spesifikasjoner.

Les mer om Sony Xperia Z4 Tablet i sniktitten

ZTE

Blade S6

Åtte prosessorkjerner, stor HD-skjerm og minnekortplass. Det er mange som vil heve standarden på mellommodellene for tiden. Foto:ZTE,

ZTEs nye modell Blade S6 rekker sannsynligvis butikkhyllene før mai passerer. Telefonen har nesten identiske spesifikasjoner som Sony Xperia M4 Aqua. Det betyr at S6 byr på en fem tommer stor IPS-skjerm med 720p-oppløsning. Den har samme systembrikke i bunnen, og kameraoppløsningen er 13 megapiksler her, som hos Sony. Til og med batteriene er like store, med 2400 mAh.

4G hører til. Her får du dessuten støtte for aller raskeste WiFi-standard, noe Sonys alternativ ikke byr på. Også denne telefonen har en design som skiller den fra andre modeller i prisleiet mellom 2000 og 3000 kroner. Akkurat hva Blade S6 vil koste i butikk vet vi ikke ennå, men Xperia M4 Aqua ligger på rundt 2400 kroner, og med så lik innmat virker det naturlig at Blade S6 ikke plasserer seg så veldig mye høyere.

Den eneste ulempen vi ser på papiret sammenlignet med Sonys modell, er at Blade S6 ikke er vanntett.

Finn rangeringen av markedets beste mobiler på Tek.no »

Flere artikler

 1. Her er sommermobilene som kommer i juni

 2. En av disse er den beste mobiltelefonen på markedet

 3. Nye Huawei: Konkurrentene må passe seg!

 4. Disse mobilene kommer i butikken i november

 5. Test av Sony Xperia XA: En lekkerbisken

Fra andre aviser

 1. Test: Supre telefoner til under 1000-lappen

  Bergens Tidende
 2. Blir Iphone 7 vanntett? I kveld får vi svaret.

  Bergens Tidende
 3. Test: Supre telefoner til under 1000-lappen

  Fædrelandsvennen
 4. Her er Sonys helt nye mobilserie – Xperia X

  Bergens Tidende
 5. Mobile World Congress: Dette er vårens viktigste mobilnyheter

  Bergens Tidende
 6. Her er Sonys nye toppmodell

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder